Çalışan güvenliğinin hiçe sayıldığı anları yansıtan oyunda geçen, "Dönüyor çark acımasız, dönüyor insan öğüterek. Acımasız çark hep insan öğütecek, hep birlikte el atmadıkça" şeklindeki ifadeler, etkileyici bir müzik eşliğinde emeği sömüren düzeni eleştirdi.
Beylikdüzü'nde Türkiye'nin en vahim olayları olan maden faciaları ve sel baskınları sebebiyle hayatına kaybeden işçilerin dramı canlandırıldı. Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezi'nde sahneye taşınan "Ah Şu Tersaneler" isimli oyun, şiir ve müzikli anlatımdan bolca faydalanarak, 2013 yazında Şeker bayramında Aliağa'da "Aşk Gemisi" sökümünde çalışırken yaşamını yitiren işçilerin bile bile ölüme itilmeleri hikayesini ele aldı. Oyunun oyuncu kadrosunu ise Hale Üstün, İbrahim Karamemet ve Mehmet Esatoğlu oluşturdu.
İronik Anlatım Dikkat Çekti
Yaşamanın değeri ve yaşama sarılmanın manasını şiirsel bir üslup ile aktaran oyuncuların okudukları, "Yasamak sana gelmez, sen yasamı ciddiye alacaksın, 70'inde zeytin ağacı dikeceksin, ölmekten korkmadığın için değil, ölmeyi kendine yakıştırmadığın için. Diyelim ki hapishanedeyiz.18 sene var. Biz yine dışarısıyla yaşayacağız. Yani yine hiç ölünmeyecek gibi yaşayacağız" dizeleri de yaşama isteği ile dolu olduğumuz halde kapitalist düzenin çalışma koşullarının işçileri, emekçileri çok kolay bir biçimde ölüm ile yüzleştirmesi ironik bir anlatımla verildi.
Asgari Ücretin Doğuş Hikayesi…
Ah Şu Tersaneler oyununda işçi rolündeki oyuncu, sosyal güvence ve maaş konusuna da değinerek, asgari ücret meselesinin İngiltere'den çıktığını ve gelip ülkeyi bulduğunu ifade etti. Öyle ki repliklerinin bir tanesinde "Köle milletine tek ücret vereceksin ki, sonradan isyan çıkarmasınlar" sözleri izleyicileri de oldukça etkiledi. Dünya sistemini, kapitalist çalışma koşullarını eleştiren oyunda, zor koşullar altında yaşamaya ve çalışmaya gayret eden insanların acıklı yaşamları teatral bir anlatımla sunuldu. İş kazalarına ve işçi ölümlerinde ise insan hayatının ne kadar ucuz olduğu gözler önüne serildi.
Salon Karanlığa Boğuldu ve…
Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan Ayamama Deresi, Zonguldak Kozlu ve Manisa Soma kayıplarına da gönderme yapan oyunun içleri acıtan ve vicdanları sorgulatan sahneleri de vatandaşları duygulandırdı. Sel baskınında madende mahsur kalan işçilerin ve ailelerinin yaşadıklarını ise oyuncular, bir anda karanlığa boğulan salonda lirik dansları ile yansıttılar. Oyunun sonunda büyük alkış alan oyuncuları tebrik için sahneye çıkan Beylikdüzü Belediyesi Başkan Danışmanı ve Kültür Sanat Koordinatörü Erhan Bayladı, "Bugün sizleri güldüremedik, ancak düşündürdük. Hayattan dersler aldık. Verimli bir akşam oldu" diyerek sanatçılara teşekkür etti ve çiçek takdiminde bulundu.
Son Dakika › Kültür Sanat › Madenciler Ve İşçi Ölümlerine Manalı Vurgu… - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?