Moğolistan... Ebedi Göğün Altında... - Son Dakika
Kültür Sanat

Moğolistan... Ebedi Göğün Altında...

Moğolistan... Ebedi Göğün Altında...

Magma Yazı İşleri Müdürü Kemal Tayfur, eski göçebelerin çakılıp kaldığı şehirlerin ötesinde, büyük bozkırın sonsuzluğunda en eski yaşam tarzını kucaklamaya devam eden Moğolistan'ı yazdı.

02.05.2017 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Magma dergisi, 24. sayısında Moğolistan'ı kapağına taşıdı. Ot susuz, sürüler otsuz, göçebeler sürüsüz yaşayamaz; bozkırın kanunudur... Bozkır, göçebelerin paylaşılmamış yurdudur. Doğayla uyum içinde yaşamanın, saflığın, dokunulmamışlığın, yalnızlığın ve özgürlüğün son sığınağıdır. Cengiz Han'ın çocuklarının kir kabul etmeyen toprağıdır.

Antakya, Barışa Açılan Kapı

Uygarlıkların barış kapısıdır, ruhani bir havası vardır Antakya'nın. Geleni ve gideni içine alır, bir potada kaynaştırır. Geçmişten bugüne kardeşçe yaşanan bir insanlık teması üzerinden ortak kültür inşa eder. Gazeteci yazar Faik Bulut Magma okurları için Antakya'yı kaleme aldı.

Bajaular, Su Dünyası

Su üstünde yaşıyorlar, denizden geçiniyorlar. Malezya'nın Borneo Adası'nda yaşayan ve deniz göçebeleri olarak da bilinen Bajaular, denizin derinliklerinde dolaşıyor, elle, zıpkınla ya da ağla avlanıyorlar. Magma, Bajauların denizin ortasında, sırıklar üzerinde yükselen köylerine konuk oldu.

Adıyaman, Sarı Tütünün Hikâyesi

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi yakınlarında dağların sıkıştırdığı küçük bir ovada tütün zamanı... Tepeler, bayırlar teraslanıyor. İnsanlar dişi tırnağı, karasabanıyla toprağı oya gibi işliyor; altın sarısı rengi ve kendine özgü kokusu en fazla ünlenen ve aranan şark tipi tütünü yetiştiriyor, topluyor, kurutuyorlar.

Karya Yolu

Beşparmak Dağları'nın düşsel coğrafyası... Misket şeklinde dev kayalar, antik yollar, kutsal tapınaklar, binlerce yıllık kaya resimleri arasından uzanan Karya Yolu'nun Çomakdağ-Labranda- Milas güzergâhı.

Enseladüs'te Hayat

Evrende yaşam arayışında yeni bir keşif: Satürn'ün uydusu Enseladüs'te hayata kucak açan bir ortam olduğu belirlendi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Moğolistan... Ebedi Göğün Altında... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement