Monterroso'nun öyküleri ilk kez Türkçe olarak yayınlandı - Son Dakika
Kültür Sanat

Monterroso'nun öyküleri ilk kez Türkçe olarak yayınlandı

Monterroso\'nun öyküleri ilk kez Türkçe olarak yayınlandı

VakıfBank Kültür Yayınları tarafından okura sunular "Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler", birbirinden bağımsız öykülerden oluşuyor.

04.06.2020 15:37  Güncelleme: 00:36

VakıfBank Kültür Yayınları tarafından okura sunular "Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler", birbirinden bağımsız öykülerden oluşuyor. Kitapta ayrıca bilinen edebiyat tarihinin en kısa öyküsü olan "Dinozor" da yer alıyor.

Latin Amerika edebiyatında Gabriel García Márquez ve Julio Cortázar gibi Boom kuşağı yazarlarının sıra dışı anlatımını benimseyen kitabın yazarı Guatemalalı Augusto Monterroso, mizah ile örülü kısa hikayelerini akıcı bir dille edebiyatseverlere aktarıyor.

Boom kuşağı ve edebiyat

Türkçe çevirisi Çiğdem Öztürk'e ait kitapta okur, yeri geldiğinde zaman atlamaları, yeri geldiğinde birincil ağızdan birçok karakterin anlık fikirlerini öğreniyor. Monterroso'nun samimi ve farklı üslubunun detayları Boom kuşağı yazarlarının ortak özelliklerinde yer alıyor.

1960'lı yıllara doğru tüm dünyada tanınan Latin Amerika edebiyatında karamsarlık, yalın ve gerçekçi anlatım öğeleri iç içe geçiyor. Bunun en büyük nedeni ise Latin coğrafyasında yaşanan sivil ve askeri darbeler olarak görülüyor. Darbe karşıtı politik yazarlar, böyle bir dönemde dilin tüm imkanlarını zorlarken, ironi başta olmak üzere varoluşçu bir bakış açısı da işlenen yepyeni anlatım yöntemlerini keşfediyor. Monterroso da bu yazarlar arasında konumlanıyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Kültür Sanat Monterroso'nun öyküleri ilk kez Türkçe olarak yayınlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement