Nobel Ödüllü Şair Neruda'nın Cenazesinden Alınan Örnekler İspanya'ya Gönderilecek - Son Dakika
Kültür Sanat

Nobel Ödüllü Şair Neruda'nın Cenazesinden Alınan Örnekler İspanya'ya Gönderilecek

Nobel Ödüllü Şair Neruda\'nın Cenazesinden Alınan Örnekler İspanya\'ya Gönderilecek

Ünlü şairin zehirlenip zehirlenmediği, hem ABD hem de İspanya'da yapılacak testlerle belirlenecek

10.07.2013 22:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi şair Pablo Neruda'nın cenazesinden alınan kemik örneklerinin, toksikoloji testleri yapılmak üzere İspanya'ya gönderileceği bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Şili Diktatörü General Augusto Pinochet rejimi döneminde zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilen Neruda'nın ölümünden 40 yıl sonra, 8 Nisan'da mezardan çıkarılmasına onay veren mahkeme heyeti, alınan örneklerin bir de İspanya'da incelenmesini uygun gördü.

Neruda'nın cenazesinden alınan örnekler, ünlü şairin ölümündeki sır perdesini aralamak için halihazırda ABD'de de test ediliyor.

Elde edilen ilk bulgular, Neruda'nın ilerlemiş prostat kanserinin yayılması (metastaz) sonucu öldüğünü destekliyor. Ancak Neruda'nın zehirlenip zehirlenmediğinin belirlenmesi için daha ayrıntılı testler yapılması gerekiyor.

Ünlü şairin yeğenlerinden Rodolfo Reyles, örneklerin hem ABD'nin Kuzey Caroline eyaletindeki bir laboratuvarda hem de İspanya'nın Murcia Üniversitesi'nde inceleneceğini belirtti.

İspanya'daki testler, Neruda'nın cenazesinin mezardan çıkarılmasına da tanıklık eden adli tıp uzmanı Aureliano Luna Maldonado kontrolünde yapılacak.

Şili'nin devrik Devlet Başkanı Salvador Allende'nin yakın arkadaşı ve ülkenin önde gelen siyasetçilerinden biri olan Neruda, General Pinochet'in iktidara geldiği askeri darbeden 12 gün sonra 23 Eylül 1973'te yaşamını yitirmişti..

Sürücüsü ve kişisel asistanı Manuel Araya, 1971 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen şairin General Pinochet rejimi tarafından zehirlendiğini iddia etmişti. Arraya, Neruda'nın öldüğü gün hastane yatağından kendisini ve eşini arayarak doktorun uyurken kendisine bir ilaç enjekte ettiğini söylediğini belirtmişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Nobel Ödüllü Şair Neruda'nın Cenazesinden Alınan Örnekler İspanya'ya Gönderilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement