Opera Bale'de Tek Sanat Politikası - Son Dakika
Son Dakika Logo

Opera Bale'de Tek Sanat Politikası

Opera Bale\'de Tek Sanat Politikası
10.09.2009 01:42

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Yeni Sezona Farklı Bir Anlayışla Başlıyor. Türkiye Çapındaki Tüm Müdürlüklerine Özerklik Veren Dob, Kurumsal Kimlik Yaratabilmek İçin Bir Genel Program Hazırlıyor.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, yeni sezona farklı bir anlayışla başlıyor. Türkiye çapındaki tüm müdürlüklerine özerklik veren DOB, kurumsal kimlik yaratabilmek için bir genel program hazırlıyor.

Geçtiğimiz yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nü kuran Genel Müdürlük, başına da Antalya DOB Müdürü Erdoğan Davran’ı getirmişti. ADOB eylül itibariyle ilk sezonuna girerken, Genel Müdürlük de ‘ortak sanat politikası’ fikri üzerinde yoğunlaştı.

Sürece müdahale yok

 DOB Genel Müdürlüğü, Türkiye çapındaki altı müdürlüğüne özerklik verdi. Bu kapsamda repertuar çalışmalarının son kertedeki belirleyicisi yine Genel Müdürlük olsa da, o süreçteki sanatsal işleyişe, bir aksilik olmadıkça karışmama kararı alındı. Bütün operalarla bir anlayış birliği içinde olmayı hedefleyen bu çalışma ile müdürlükler, kendi yörelerindeki koşulları gözeterek, yöreye ve insanlara uygun eserler çıkaracak. DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen, projeyle ilgili şunları söyledi:

Genel bir proji

“Projemizin temelinde, Devlet Opera ve Balesi olarak genel bir sanat politikası ortaya çıkarmak var. Türkiye sathına daha çok yayılabilmek, uluslararası alanda festival ve yarışmalarda daha çok var olabilmek, sanatçılarla ve prodüksiyonlarla uluslararası arenaya daha çok çıkabilmek ve uzaklara ulaşabilmek, bu sanat politikasının ilkeleridir. Yani uzun vadede Devlet Opera ve Balesi’ni altı müdürlüğüyle birlikte geniş kapsamda değerlendirebilmek. Bu yapılanma, geçen yıl Ankara Müdürlüğü’nün kurulmasıyla başladı. Anne bedeninden çocuğun çıkması gibi sancılı oldu. Çünkü 60 senelik bir geleneği sona erdirdik. Bu sancılı dönemi atlatmış değiliz henüz. Sistemin tam oturması için 3-4 yıl gerekiyor. Eylül’de başlayan sezon, sistemin ilk yılı olması açısından büyük önem taşıyor.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Opera Bale'de Tek Sanat Politikası - Son Dakika


Advertisement