Operanın Starı Graves ile Yılbaşı Konserleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Operanın Starı Graves ile Yılbaşı Konserleri

Operanın Starı Graves ile Yılbaşı Konserleri

Işın Metin'in yöneteceği konserlerde 1950'li ve 60'lı yılların Amerikan caz şarkıları ile Bernstein'in Senfonik Dansları sunulacak.

28.12.2011 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilkent Senfoni Orkestrası'nın Yılbaşı Konserleri'ne 21. yüzyılın opera süperstarı olarak tanımlanan mezzo soprano Denyce Graves solist olarak katılıyor.

Günümüzün en etkileyici ses yıldızlarından biri olarak kabul edilen Denyce Graves, dört ayrı kıtadaki performansları ile halkın ve eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanmaya devam ediyor. USA Today kendisini "21. yüzyılın opera süperstarı" olarak tanımlarken, Atlanta Journal-Constitution, "Eğer insan sesinin sizi etkileyen bir gücü varsa, Denyce Graves de sizi derinden etkileyecektir" diye yazıyor. Graves, etkileyici ses ustalığı ve olağanüstü iletişim yeteneklerini dinamik sahne duruşu ile birleştirerek izleyicileri büyülüyor.

Sanatçı BSO ile birlikte Gershwin'in "I got rhythm", "Summertime", "I've got plenty of nutting", "Medley of Someone To Watch Over Me, Embraceable You & Somebody"; Arlen'in "Let's Fall In Love", Rodgers'ın "I Wish I Were In Love Again", Porter'ın "I Love Paris", McHugh ve Fields'in "Don't blame me" isimli şarkılarını seslendirecek. Bu klasikler; günümüzde de hem yeni yetişen kuşaklar, hem de o günleri yeniden yaşamak isteyenler tarafından zevkle dinlenmekte.

Işın Metin yönetimindeki BSO Yılbaşı Konserleri'nde yirminci yüzyılda Amerika'nın klasik müzik dünyasında büyük söz sahibi olmuş Leonard Bernstein'in ünlü Batı Yakası Hikayesi'nden "Senfonik Danslar"ı sunacak.

"Yılbaşı Konserleri" 29 ve 30 Aralık günlerinde Bilkent Konser Salonu'nda izlenebilir. Saat 20.00'de başlayacak konserlere Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane'den ücretsiz servisler bulunmaktadır (konserden bir saat önce ve sonrasında).

Operaseverler Denyce Graves'i özellikle "Carmen" ile "Samson ve Dalila"da yorumladığı başrol karakterleri ile yakından tanımakta. İmzasını attığı bu roller ile Metropolitan Opera, Vienna Staatsoper, Royal Opera, Covent Garden, San Francisco Opera, Opera National de Paris, The Washington Opera gibi önemli opera salonlarında sahneye çıktı. Riccardo Chaily, Myung-Whun Chung, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, James Levine, Zubin Mehta, Lorin Maazel gibi dünyaca tanınmış orkestra şefleri yönetimindeki senfoni orkestraları ile sahne aldı. Repertuvarında Alman folk şarkıları, Fransız melodileri ve İngiliz sanat müziği gibi klasik eserlerin yanı sıra; Broadway müzikalleri, crossover, caz ve Amerikan ilahileri gibi popüler müzik örneklerine de yer vermektedir. 2003 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Kültür Elçisi olarak seçilen Graves, bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde müzikal gösteri ve konferanslara katılmaktadır. "Church" adlı albümünde, müzikle ilk kez kilisede tanışan Afrika kökenli Amerikalı divalarını -Dr. Maya Angelou, Dionne Warwick, En Vogue, Patti La Belle gibi- bir araya getirdi. Opera kayıtları arasında "La Vestale"da Gran Vestale; Thomas'ın "Hamlet"inde Queen Gertrude; James Levine yönetimindeki Metropolitan Opera Orkestrası ile "Rigoletto"da Maddalena; Placido Domingo ile birlikte rol aldığı "Otello"da Emilia ve Myung-Whun Chung yönetimindeki Bastille Orkestrası ile "The Opera de Paris" bulunmaktadır.

Geçtiğimiz sezon Robert Lepage yönetmenliğinde San Francisco Operası'nda sahnelenen "The Rake's Progress"deki Baba the Turk rolü ile çok büyük övgüler aldı, ardından Hong Kong Operası'nda "Werther"deki Charlotte rolü ile ilk kez Hong Kong sahnesinde rol aldı. Ayrıca Los Angeles Filarmoni ile Hollywood Bowl Sahnesi'nde Carmen'i sahneledi. Ülkesi ABD dışında da birçok turne, resital ve ustalık sınıfı gerçekleştiren Graves, ayrıca Washington, DC'deki Ulusal Basebol Stadyumu "Nationals Park" açılışında ABD ulusal marşını seslendirdi, aynı zamanda 2008 yılında Papa 16. Benedict'in Washington, DC ziyaretindeki açık hava ayininde şarkılar söyledi.

Washington, DC'de doğup büyüyen Graves, yine bu şehirde Duke Ellington Sahne Sanatları Okulu'na gitti. Müzik eğitimini Oberlin Koleji Müzik Konservatuvarı ve New England Konservatuvarı'nda sürdürdü. 1998 yılında Oberlin Koleji Müzik Konservatuvarı tarafından kendisine fahri doktorluk unvanı verildi. Aldığı çeşitli ödüller arasında; Grand Prix du Concours International de Chant de Paris, Eleanor Steber Müzik Ödülü ve Richard Tucker Müzik Vakfı tarafından verilen Jacobson Bursu sayılabilir.

Ayrıca 1991 yılında Association des Amis de l'Opera de Monte-Carlo tarafından üç yılda bir dağıtılan Geand Prix Lyrique ve Marian Anderson ödüllerini aldı. Halen Kuzey Amerika ve Avrupa turneleri kapsamında dünyanın önde gelen kültür başkentlerinde konserler vermektedir.

Bilkent Senfoni Orkestrası Sanat Yönetmeni Işın Metin 4 kıtada pek çok seçkin toplulukla konserler verdi, festivallere katıldı. Senfonik repertuvarı Bach'tan Mahler'e geniş bir yelpazeyi kapsayan sanatçı, birçok eserin ilk seslendirilişlerini gerçekleştirdi. Her nesilden Türk kompozitörün eserini özellikle yurt dışında seslendirmeye önem veren Metin, korolu eserlerin yanı sıra -en günceli 2011 yılında Yunanistan Devlet Operası ile Donizetti'nin "Aşk İksiri" Operası olmak üzere- son dönemlerde vokal repertuvara da ağırlık vermekte.

Profesyonel sanat topluluklarının yanı sıra genç topluluklarla da çalışmaya önem veren sanatçı; Bilkent Gençlik Korosu, Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası'nın yanı sıra Dünya Gençlik Orkestrası'nın konserlerini yönetmiş, 2008 yılında Türk-Yunan Gençlik Orkestrası'nı kurmuştur. 2002 yılında Büyükşehir Belediyesi için danışman ve müzik direktörü olarak görev almış ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası'nın kuruluşuna katkı sağlamıştır.

2003 yılında Türkiye'nin tek daimi özel orkestrası olan Bilkent Senfoni Orkestrası'nın "Sanat Yönetmenliği"ne atanan Metin bu görevinde BSO programlarına ve repertuvarına büyük çaplı orkestra eserleri ve çağdaş bestecilerin yapıtlarını ekledi. Bilkent konser sezonlarında, uluslararası platformda seçkin seviyelere ulaşmış Türk ve yabancı sanatçıların Bilkent Senfoni Orkestrası'yla birlikte yorumladığı Türk kompozitörlerinin eserlerine yer verdi. Bu eserlerin kayıtlarının uluslararası plak markaları tarafından yayınlanmasını sağladı. Bilkent Senfoni Orkestrası 2005 yılında Işın Metin'in sanat yönetmenliğinde Japonya'ya ilk turnesini gerçekleştirdi. 2011 yılında Almanya'ya ilk uluslararası sanat festivaline, Schleswig Holstein Müzik Festivali'ne davet edildi ve katılarak üç konser gerçekleştirdi. Orkestra bu dönemde Anadolu'nun çeşitli yörelerini ziyaret ederek kuruluş misyonunu da devam ettirdi. Metin çocuklara ve gençlere yönelik özel eğitim konserleri dizisi ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi projeleri yararına yapılan konserlerin yanı sıra, Türkiye Yardımseverler Derneği ve Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı ile birlikte eğitim kampanyaları yararına, LÖSEV ile lösemili çocuklar yararına konserler düzenledi. Orkestranın sivil toplum örgütleri ile işbirliklerini pekiştirerek sosyal hayatın etken bir parçası olarak yer alması adına bu konserlerin çoğunda görev alarak katkıda bulundu. Bilkent Senfoni Orkestrası ile birlikte Metin 2009 yılında Türkiye Milli Komitesince UNICEF İyi Niyet Elçisi ilan edildi.

Metin orkestranın programlarında Mozart Sezonu, Brahms Dizini, Saygun Konserleri gibi seriler oluşturdu ve bu konserlerde şef olarak da görev aldı. Bilkent Konser Salonu'nda yer alan etkinliklerin radyo ve televizyon yayınları ile geniş kitlelere ulaşmasını sağladı, "Bilkent Konserleri DVD Arşivi"ni başlattı. Kuruluşundan beri elde ettiği icra niteliği ile uluslararası sanat platformunda adından bahsedilen Bilkent Senfoni Orkestrası, bu yönelmelerle uluslararası plak şirketleriyle kayıtlar yapmaya başladı ve EMI, CPO, Naxos, ALPHA ve Imaj-Naïve firmaları ile tüm dünyada CD'ler çıkardı. Bilkent Senfoni Orkestrası 2005 yılında EMI tarafından yayımlanan CD'si ile uluslararası platformda yer alan ilk Türk sanat topluluğu oldu. Kuruluşundan itibaren kendi markası BMP tarafından sunulan CD'lere ek olarak, son yıllarda uluslararası firmalarca yayımlanan CD'ler ile, orkestra seçkin sanatçıların ilgisini ve uluslararası dinleyici kitlesinin beğenisini kazandı.

Orkestra şefliğinin dışında Metin'in önemli eserleri arasında Birinci ve İkinci Senfoni, Senfonik Bölüm "Sezgiler", "Keman Konçertosu", Senfonik Skeçler, üç Yaylı Dörtlü, "Koro ve Yaylı Sazlar için Müzik", "Minyatürler" ve "Piyano Defterleri" bulunmaktadır. Sanatçı elde ettiği başarıların takdiri olarak, müziğin kitlelere yayılması ve müzik eğitimine katkılarından ötürü başlıcaları Sevda Cenap And Müzik Vakfı "Gümüş Madalya"sı ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali "Hanri Atat" ödülü olmak üzere çeşitli ödüllerle takdir edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Operanın Starı Graves ile Yılbaşı Konserleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement