Osmanlıca "Nutuk" Kitaplarından Biri, Burhaniye'de Sergileniyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Osmanlıca "Nutuk" Kitaplarından Biri, Burhaniye'de Sergileniyor

Osmanlıca "Nutuk" Kitaplarından Biri, Burhaniye\'de Sergileniyor

Atatürk'ün, CHP kongresinde okuduğu Nutuk'un Osmanlıca ilk baskılarından biri, Burhaniye Belediyesi Kuva yı Milliye Müzesi'nde muhafaza ediliyor CHP Balıkesir Milletvekili Akova: "Atatürk'ün mührünün ve Mustafa Kemal portresinin yer aldığı Nutuk'un sonunda, 7 tabaka halinde 10 ayrı harita eki.

15.12.2013 10:39

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, CHP kongresinde okuduğu "Nutuk"un Osmanlıca ilk baskı kitaplarından biri, Burhaniye Belediyesi Kuva-yı Milliye Müzesi'nde muhafaza ediliyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Kütüphane Arşiv Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 1927 yılında Tayyare Cemiyeti tarafından Osmanlıca olarak 50 bin nüsha bastırılan, bunun ardından yine aynı yıl 50 binlik ikinci basımı da gerçekleştirilen kitabın günümüzde çok az sayıda örneğinin bulunduğunu söyledi.

Tayyare Cemiyetinin bastırdığı kitapların, o dönemin ilk mebusları ile devlet erkanına dağıtıldığını belirten Akova, şöyle konuştu:

"Nutuk'un orijinallerinden biri, Burhaniye Belediyesi Kuva-yı Milliye Müzesi'nde sergileniyor. Osmanlıca alfabe ile anlatım bölümü 543 sayfa olarak 1927'de bastırılan Nutuk, kapağı, ekleri ile 726 sayfaya sahip. Bez ciltli ve 19x27 santimetre ebatlarında olan, Atatürk'ün mührünün ve Mustafa Kemal portresinin yer aldığı Nutuk'un sonunda, 7 tabaka halinde 10 ayrı harita eki bulunuyor."

Müze Müdürü Esin Çimen ise Osmanlıca Nutuk'un, müzenin en önemli eserlerinden biri olduğunu anlattı. Nutuk'un ilk baskısının Osmanlıca yapıldığı bilgisini veren Çimen, şunları kaydetti:

"Mustafa Kemal Atatürk, CHP'nin Ankara'da 15-20 Ekim 1927'de toplanan ikinci kongresinde Nutuk'u aralıklarla 36 saatte okumuştur. Daha sonra bu kitaplar, dönemin milletvekillerine dağıtılmış. Balıkesir Mebusu Mehmet Cavit Emir Bey'e de verilmiş bu kitaptan. Onun torunları da Burhaniye Kuva-yı Milliye Müzesi'ne teslim etti. Bu Osmanlıca baskılı Atatürk'ün Nutuk kitabından günümüzde Türkiye'de 200 civarında bulunduğu biliniyor fakat çok fazla yerde görmedim ve diğerlerine ulaşamıyoruz."

Çimen, müzenin ziyaretçilerinin, bu eseri dikkatle inceleyip bilgi aldığını sözlerine ekledi. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Osmanlıca 'Nutuk' Kitaplarından Biri, Burhaniye'de Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement