« Özgür Kadınlar » - Son Dakika
Kültür Sanat

« Özgür Kadınlar »

« Özgür Kadınlar »

Fransız Kadın Fotoğrafçının Gözünden Özgür Kadın Portreleri.

01.03.2011 14:05  Güncelleme: 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

9 Mart – 15 Nisan 2011 İstanbul Fransız Kültür Merkezi

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, Fransız fotoğraf sanatçısı ve aynı zamanda sosyolog olan Marie Ozanne'ın çağdaş Türk kadını üzerine gerçekleştirdiği bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide aktris Serra Yılmaz, sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez, gazeteci Zeynep Göğüş, doktor Oya Bayrı gibi isimlerin portreleri yer alıyor.

Fransız kadın fotoğraf sanatçısı ve sosyolog Marie Ozanne bir dizi portre-röportaj çalışmasıyla Avrupa'da çoğu zaman klişeleşmiş ya da az bilinen günümüz Türkiye kadını imajına yeni bir bakış getiriyor. Çalışmasında, Türkiye'nin modernleşme sürecinde kadının oynadığı rolün önemini vurgulayan Marie Ozanne, 2009 yılında başladığı bu proje ile kariyerlerinde en ön saflarda yer alan birçok Türk kadını ile bir araya geldi. Söz konusu isimler, geleneksel anne ve ev kadını rollerinin ötesinde aynı zamanda farklı meslek gruplarında başarılı bir kariyere de sahipler : aktris, cerrah, yargıç, sosyolog, üst düzey yönetici, psikolog, gazeteci, sanat eleştimeni ...

Karşılaştığı kadınların güçlü kişilikleri ve özgürlük duygularından etkilendiğini belirten sanatçının fotoğraflarına aynı zamanda bu kadınların hayatları, izledikleri yollar, mücadeleleri, günümüz toplumuna bakışlarını içeren metinler de eşlik ediyor. Kişisel başarılarının yanı sıra kadın hakları ve kadının toplumdaki yerinin iyileştirilmesi için de mücadele veren 17 kadınla gerçekleşen çalışmada sanatçı onları iş ortamında ve kişiliklerini öne çıkaran detaylara yer vererek fotoğrafladı. 17 portrenin bir bölümü ise Nilüfer Göle ve Sedef Ecer gibi kariyerlerini Paris'de sürdüren isimlerden oluşmakta.

Belgesel tarzda tasarlanan sergide yer alan portreler Fransa'da Sipa Presse arşivinde yer almakta.

1980 yılında Fransa'nın Orléans kentinde doğan Marie ozanne Lille Politik Aralştırmalar Enstitüsü'nde sosyoloji eğitimi aldı ve Sorbonne üniversitesi'nde Estetik ve Sanat Bilimleri alanında master yaptı.

Sergide yer alan portreler :

Leyla Alaton, İş kadını

Eren Arasan, avukat (Paris)

Oya Bayrı, cerrah

Handan Börtüçene, güncel sanatçı (Paris)

Mahan Doğrusöz, kalite danışmanı

İpek Duben, plastik sanatçı

Sedef Ecer, yazar (Paris)

Zeynep Göğüş, gazeteci

Nilüfer Göle, sosyolog (Paris)

Canan Küçükali, hakim

Nilüfer Narlı, Sosyolog

Gaye Petek, ELELE Derneği kurucusu (Paris)

Ayşegül Sönmez, sanat eleştirmeni

Zeynep Tanbay, koreograf/İstanbul

Bahar Türkoğlu, danışman (Paris)

Zelal Yalçın, Mor Çatı Derneği Koordinatörü (İstanbul)

Serra Yılmaz, aktris

İstanbul Fransız Kültür Merkezi

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat « Özgür Kadınlar » - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement