Sedat Umran Anılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Sedat Umran Anılıyor

Sedat Umran Anılıyor

Kısa bir süre önce vefat eden şair Sedat Umran için Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) bir toplantı düzenliyor. M. Lütfi Şen’in yönetiminde yapılacak olan anma toplantısı, 5 Eylül Perşembe günü Cağaloğlu’nda Timaş Kitapkahve’de saat 18.00’de başlayacak. “Bâbıâli Sohbetleri” kapsamında gerçekleşecek toplantıya, şairin yakınları, dostları, şair arkadaşları ve okuyucuları katılacak, duygu ve düşüncelerini dile getirecekler.

04.09.2013 00:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şair Sedat Umran 1926 yılında İstanbul’da doğdu. 1948’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli kuruluşlarda mütercimlik yaptı. 1974’de İzmit Sümerbank Boru Fabrikası mütercimi iken emekli oldu. Emeklilikten sonra kendisini tamamen şiire verdi. Uzun yıllardan beri Kayışdağı Huzurevi’nde ikamet eden Sedat Umran 7 Ağustos 2013 gününün sabahında 87 yaşında hayatını kaybetti.

Sedat Umran’ın çok değerli eserleri bulunuyor. İlk şiir kitabı Meş’aleler kendi yayını olarak 1949’da çıktı. İkinci kitabı Leke 1979 yılında Soyut dergisi yayınları arasında yayımlandı. Umran, edebiyat dünyasında trajik ben'in ıztırabını ve eşyanın içdünyasını yansıtan bu kitabı ile tanındı. Sevgi şiirlerinden oluşan Gittin Taş Atarak Denizlerime isimli şiir kitabı ise 1990’da Akabe Yayınevi tarafından neşredildi. Şair son yirmi yıldır değişik dergilerde yer alan şiirlerini Kara Işıldak (İstanbul 1993, İz Yayıncılık) adı altında topladı. Umran’ın şiirindeki son merhaleyi yansıtan 100 mısralık 25 dörtlüğü ise Kış Dörtlükleri üstbaşlığını taşımakta olup bu şiiri Türk Edebiyatı dergisinde yayımlandı. Sedat Umran’ın Almanca’dan yaptığı çok sayıda tercümesi de bulunuyor.

Kaynak: Star

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement