Seyit Onbaşı'nın köyündeki müze yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Seyit Onbaşı'nın köyündeki müze yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor

Seyit Onbaşı\'nın köyündeki müze yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor

Çanakkale Savaşları'nda sırtlandığı ağır top mermisini kundağa yerleştirerek İngiliz zırhlı donanması "Ocean"ın vurulmasını sağlayan ve Osmanlı Ordusu'nun muharebeleri kazanmasında büyük pay sahibi olan Seyit Onbaşı anısına doğup büyüdüğü Balıkesir'in Havran ilçesinde kurulan müze, yeni...

29.11.2021 11:20  Güncelleme: 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nda sırtlandığı ağır top mermisini kundağa yerleştirerek İngiliz zırhlı donanması "Ocean"ın vurulmasını sağlayan ve Osmanlı Ordusu'nun muharebeleri kazanmasında büyük pay sahibi olan Seyit Onbaşı anısına doğup büyüdüğü Balıkesir'in Havran ilçesinde kurulan müze, yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Çanakkale Savaşları'nın ardından köyüne dönen, ormancılık ve kömürcülükle uğraşan Seyit Ali, Hacı Osman Ağa'ya ait zeytin yağı fabrikasında çalıştıktan sonra "Çabuk" soyadını aldı. 1 Aralık 1939'da hayatını kaybeden Seyit Onbaşı'nın naaşı, doğduğu ve sonradan Kocaseyit ismi verilen köyüne defnedildi.

Seyit Onbaşı'nın mezarının karşısına 2006'da Koca Seyit Anıtı ile müze inşa edildi. Anıta gelen ziyaretçiler, "Osmanlı'dan Yadigar Saklı Cennet Havran Projesi" kapsamında Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Havran Belediyesi tarafından Güney Marmara Kalkınma Ajansının destekleriyle geçen yıl yenilenen müzeyi görme fırsatı buluyor.

Kahraman askerin bal mumu heykeli, giysileri, fotoğrafları, askeri belgeleri ve o dönem kullanılan savaş aletlerini görenler duygusal anlar yaşıyor.

Belirli zamanlarda Seyit Onbaşı'nın anıt mezarının bulunduğu kırsal Kocaseyit Mahallesi'ne turlar düzenleniyor.

Müze tarihi eşyalarla zenginleştirildi, bal mumu heykel yapıldı

Seyit Onbaşı'nın torunu olan ve Kocaseyit Müzesi'nde görev yapan 50 yaşındaki Muhammet Yıkar, AA muhabirine, müzenin 2006 yılında yapıldığını söyledi.

Müzenin yenilenmesinin ardından Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığından yeni malzemeler getirildiğini anlatan Yıkar, şöyle konuştu:

"Tarihi eşyalar, afişler, yeni olarak bal mumu heykeli yapıldı. Duvarlarda resimler, ortada ise gemi figürü yapıldı. Burada yoğunluk genellikle yaz mevsiminde oluyor. Okullar kapandıktan sonra buraya gelen tatilciler çokça ziyaret ediyor. Her yıl 20 bine yakın kişi ziyaret ediyor. Ziyarete gelen vatandaşlar bana 'Keşke biz de Koca Seyit'in torunu olsaydık' diyorlar. Ziyaretçiler çoğunlukla İstanbul'dan ve Sakarya'dan geliyor. Bu yıl da Bolu ve Düzce'den çok gelen oldu. Buraya gelenlerden Allah razı olsun. Müzemiz yenilendi, çok güzel oldu. Arkada duvar vardı, orası da kaldırıldı. Daha iyi oldu."

Ziyaretçiler duygulandı

Ziyaretçilerden Ufuk Avcı da ataları bilip tanımanın önemine dikkati çekti.

Tarihteki önemli kişilerin eserlerinin yaşatılması gerektiğini dile getiren Avcı, "Burada da güzel bir anıtla karşılaştık. Herkesin öğrenmesi, bilmesi, gezmesi, tarihimizi bilmesi gerekiyor. Müze de çok güzel yapılmış, görünce mutlu olduk. İnşallah bu şekilde devam eder. Müzeyi yapanların emeklerine sağlık." dedi.

Konya'dan gelen Seher Avcı ise ziyaretinde çok duygulandığını belirtti.

Müzeyi çok beğendiğini anlatan Avcı, "İçeride göz temasıyla sizi takip eden Seyit Onbaşı'ya ait bir tablo var. O beni çok duygulandırdı. Yapan, emek veren herkesten Allah razı olsun. İnşallah ecdadımıza layık evlatlar yetiştiririz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Seyit Onbaşı'nın köyündeki müze yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement