Tarihi Gerçekleri Anlama Kitabı - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihi Gerçekleri Anlama Kitabı

Tarihi Gerçekleri Anlama Kitabı

Johano Strasser "Ya öyle değilse…" adlı kitabından okuyor.

12.09.2012 13:04

Okuma

18.9.2012, saat 19.00

Goethe-Institut Istanbul, Kütüphane

Yeniçarşı Cad. 32

Beyoğlu

Okuma dili Almancadır; Türkçeye ardıl çeviri yapılacaktır.

Giriş serbesttir.

Ya öyle değilse…: Tarihi gerçekleri anlama kitabı

Basitçe tarih olarak adlandırdığımız şey, sonradan yapılandırılmıştır. Geçmişe dönüp baktığımızda kaotik olayları düzenler, önemli olduklarını düşündüklerimizi daha az önemli olanlardan ayırır ve tüm bunları olabildiğince akla yatkın hikâyelere dönüştürürüz. Artık her şey tutarlı bir sıraya girmiştir: Olaylar başka türlü gelişemezdi. Ama o 15 Mart sabahı Sezar'ın başı ağrısaydı, büyük bir ihtimalle bir yıl sonra birinci Roma İmparatoru olacaktı. Ya da hava kötü olsaydı, İnebahtı Deniz Muharebesi hiç yapılmayacaktı.

Johano Strasser, tarihi olayları başkaldırıyla değişime uğratmayı seviyor. Hem yaratıcı oyunlardan hoşlandığından, hem de aksi takdirde tarihin mizahtan anlamaz şiddeti karşısında belki de yaşama cesaretimizi kaybedebileceğimizden.

"Ya öyle değilse…" 2011'de Berra Sertel çevirisiyle Galata Yayınları'ndan çıktı. Kitabın diğer bir okuması 19.9.2012 günü Diyarbakır'da gerçekleşecek.

Johano Strasser

Johano Strasser 1939'da Hollanda, Leeuwarden'da doğdu. 1967 yılında felsefe dalında doktora, 1977'de Berlin Hür Üniversitesi'nde siyasal bilimler alanında profesör oldu. 1980-1988 arası politik edebiyat dergisi "L'80"de redaktör ve editör olarak çalıştı. 1983'den beri serbest yazardır. 1995'den itibaren önce Batı Almanya, sonra tüm Almanya için P.E.N. genel sekreteri oldu. 2002'den beri P.E.N. Almanya'nın başkanıdır. Johano Strasser çok sayıda araştırma/inceleme, roman, piyes, tiyatro oyunu ve şiirler yazdı. 1983 yılında Klaus Traube'yla beraber kaleme aldığı "Zukunft des Fortschritts" adlı kitabına Politik Kitap Ödülü verildi. 2002'de Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin Gerty Spies Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Tarihi Gerçekleri Anlama Kitabı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement