Türk Kahvesinin Hatırı Artık Bir Ömür - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Kahvesinin Hatırı Artık Bir Ömür

Türk Kahvesinin Hatırı Artık Bir Ömür

Türk kahvesi ve geleneği, UNESCO "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne kabul edildi Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Tarih boyunca, kuşaktan kuşağa aktarılarak günü...

05.12.2013 13:50

Türk kahvesi ve geleneği, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne kabul edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, mart ayında adaylık dosyası UNESCO'ya ulaştırılan "Türk kahvesi ve geleneği", Bakü'de gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitenin 8. Toplantısı'nda Temsili Liste'ye alındı.

103 ülkeden yaklaşık 800 delegenin katıldığı toplantıda, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne aday gösterilen 31 dosya incelendi. Türk kahvesinin listeye girmesiyle UNESCO, Türk kahvesi kültürünün etrafında şekillenen gelenek ve toplumsal uygulamaların korunmasına yönelik ciddi adımlar atacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki paylaşımında, "Türk kahvesinin geleneksel sohbet toplantıları ve yemek kültürüne olan etkisiyle günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası" olduğunu belirtti.

Türk kahvesinin Temsili Liste'ye kabul edildiğini duyuran Çelik, Twitter'da şunlara yer verdi:

"Böylece Temsili Liste'ye Türkiye adına kaydedilen unsur sayısı 11 oldu. Kendine özgü pişirme tekniği ve sunumuyla eşsiz bir tada sahip olan Türk kahvesi, geleneksel sohbet toplantıları ve yemek kültürüne olan etkisiyle günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Tarih boyunca, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşan ve somut olmayan kültürel mirasımıza ilişkin pek çok ögeyi içinde barındıran Türk kahvesi kültürü ve geleneğinin Temsili Liste'ye kaydedilmesi son derece önemli ve sevindirici bir gelişmedir."

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Ekim 2003 tarihinde Paris'te düzenlenen 32. Genel Konferansı'nda, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'ni kabul etti. 155 ülkenin bulunduğu sözleşmeye 2006 yılında resmen taraf oldu.

Kasım 2013 itibariyle 257 unsur kayıtlı olduğu Temsili Liste'yle, somut olmayan kültürel mirası daha gözle görülür kılmak, önemi konusunda bilinçlenmeyi sağlamak ve kültürel çeşitliliğe saygı içinde diyaloğu desteklemek amaçlanıyor

Türk Kahvesi, Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ndeki 11'inci kayıtlı mirası olarak yerini alırken "Bahar Kutlaması: Hıdrellez/St. George Günü (ortak dosya) ve "Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı" ise Türkiye'nin 2014 aday unsurları olarak listeye girmek için sıra bekliyor.

Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz ve Nevruz (ortak dosya), Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali ve Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali listeye dahil olan diğer unsurlar arasında bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Kahvesinin Hatırı Artık Bir Ömür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement