2015 yılı boyunca devam edecek yurt içi lansman konserlerinin ilki, 12 Aralık 2014 tarihinde İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek. Enstitünün ilk konuğu tarzı ve farkıyla özel bir dinleyici kitlesine sahip Yedi Cihan Kadınları…
Anadolu'da yaşayan kültürümüzün yedi cihana yayıldığı "çok renkli Türkiye"nin bir resmini yansıtmak amacıyla Osmanlı makamlarından ve yerel halk müziklerinden örnekler sunan Yedi Cihan Kadınları, 10 kişilik saz heyetiyle toplam 14 kişilik bir ekip.
Çok dilli şarkılar seslendiriyorlar
Türkçeden Azericeye, Arapçadan Kürtçeye, Balkan coğrafyası dillerinden Türkmen ve Çerkez ezgilerine, Gürcü ve Ermeni melodilerine ulaşan geniş müzik yelpazesi ile kulaklarımızın pasını silecek olan Yedi Cihan Kadınları grubunda Eda Karaytuğ, Mehtap Demir, İmran Salkan ve Züleyha yer alıyor.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Dr. Mehtap Demir, Etnomüzikolog-Halk müziği yorumcusu. Yayımlanmış 4 solo albümü, 3 derleme çalışması bulunuyor. Genç yorumcu Züleyha, 2011 yılında ilk albümü 10 dilde Livaneli Şarkıları'yla müzik hayatına merhaba diyerek, Kürt açılımının olduğu bir süreçte çıkan bu albümle epey ses getirdi. Kültür Bakanlığı İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu Sanatçısı olan Eda Karaytuğ'un Gönülden solo albümünün yanı sıra Itri gibi dönem bestekarlarının icra edildiği albümleri bulunuyor. Makedonya'dan Türkiye'ye göç etmiş bir ailenin kızı olan İmran Salkan kökenlerinin hüzünlü, coşkulu, renkli şarkılarını seslendirme arzusu ile Balkanlara ait zengin bir repertuvar oluşturarak farklı orkestra ve projelerde solistlik yaparak yurtiçi ve yurtdışında çeşitli uluslararası kültür müzik festivallerinde konserler verdi.
Yedi Cihan Kadınları, ortak kültür şarkılarından oluşan repertuarlarıyla ülkemizde ve yurtdışında özel bir hayran kitlesine de sahipler.
Türk kültürünün tanıtımına büyük hizmet
2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü'nün bugün itibariyle yurtdışında 38 Kültür Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde isteyen herkese Türkçe öğretiliyor. Çeşitli seminerler, sempozyumlar, konferanslar ve paneller düzenlenen merkezlerde kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimleri sanatseverlerle buluşuyor.
Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında bulunan Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri aracılığıyla kültür ve sanatımızın en güzel örneklerini dünyaya tanıtarak kültürel etkileşim ve paylaşıma katkı sağlıyor. Enstitü; müzik, modern ve klasik Türk el sanatları, tiyatro, sinema, fotoğraf, edebiyat, Türk mutfağı vb. alanlarda Türkiye'nin zengin kültür birikimini paylaşmak amacıyla konserler, sergiler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, film gösterimleri, bilimsel toplantılar, aydın buluşmaları, sanat kursları ve benzeri pek çok faaliyet düzenliyor.
Sadece Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri'nin bulunduğu ülkelerde değil, dünyanın pek çok ülkesinde ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği hâlinde fuar, festival vb. organizasyonlara katılım sağlıyor. Kültür Sanat Enstitüsü'nün yürüttüğü proje ve faaliyetlerle kültürümüz dünya kültürleriyle buluşuyor, yapılan ortak çalışmalarla toplumlar arasında dostluk köprüleri kuruluyor; tüm dünyada bir hoş seda bırakılmaya çalışılıyor.
12 Aralık'ta gerçekleşecek 7 Cihan Kadınları "Farklı Diller, Ortak Ezgiler" konserini izlemeye gelenler aynı zamanda CRR Konser Salonu fuayesinde Enstitünün tüm dünyadaki etkinliklerinden seçilmiş fotoğraflardan oluşan "Bir Hoş Seda" fotoğraf sergisini de ziyaret edebilecekler.
Son Dakika › Kültür Sanat › Yunus Emre Enstitüsü'nden Kültürlerarası Müzik Şöleni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?