Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman - Son Dakika
Magazin

Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman

Onlar \'çöp\' değil, birer süper kahraman

İstanbul Modern, çocukları evlerindeki kullanılmayan nesnelerle oyuncak karakterler tasarlamaya davet ediyor.

29.05.2020 07:45  Güncelleme: 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Modern,  çocukları evlerindeki kullanılmayan nesnelerle oyuncak karakterler tasarlamaya davet ediyor. Müze, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde çocukların çevre sorunlarına ve pandemiyle artan plastik kullanımına yönelik farkındalığını arttırmak için 'Geri Dönüşüm Dostları' projesini başlattı. Proje kapsamında ve İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü'nün rehberliğinde üreteceği eserler; Koray Ariş, Antonio Cosentino, İsmet Değirmenci, Nermin Er, Murat Germen, Mustafa Horasan, Başar Muluk, Ardan Özmenoğlu, Burcu Perçin, Seçkin Pirim ve Ekin Saçlıoğlu gibi önemli sanatçıların eserlerine eşlik edecek. Çocuklar tasarımlarını #istanbulmodernevde ve #sanatasarıl hashtag'lerini ve @istanbulmodern etiketini kullanarak paylaşabilir. Bu çalışmalar müzenin internet sitesinde sergilenecek.

DOKTORLARA YARDIM EDEN SÜPER KAHRAMAN ROBOT

Murat Germen

Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman
Koli/d-19

Geri dönüşüm kavramını anlatmaya ve tecrit sırasında moralleri yüksek tutmaya aracı olma imkanı beni çok heyecanlandırdı. Bu süreçte evimize birçok farklı ebatlarda koli geldi ve projede onlardan faydalanmaya karar verdim. 'Koli/d-19' bir robot. Kahraman sağlık görevlilerine gereken malzemeleri süper güçleri sayesinde uçarak götürüyor. Hastanelerden dönerken sokak hayvanlarına ve ihtiyacı olan ailelere de gıda taşıyor. Robot olduğu için hastalık onu etkilemiyor ama virüsü başkalarına bulaştırmamak için paketleri bırakmadan önce ve bıraktıktan sonra ellerini sabunla temizliyor ve uçarken maske takıyor.

SANAT DA BİR OYUN OYNAMA YARATISI

İsmet Değirmenci

Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman
Komik Ayak

Her fırsatta çocuklarla birlikte özellikle Marmara Adası'nda atölye çalışmaları yapıyorum. İstanbul Modern'de de çocuklarla çalıştım. Zengin hayal dünyalarını görmek, sanatın 'oyun oynama yaratısı' olduğunu bilerek üretmekten mutlu oluyorum. Tasarımım için atık malzemelerden birini, deterjan kutusunu kullandım. Üst bölümünden kesip ters döndürdüğümde tavuğa benzediğini gördüm. Diğer ayrıntıları da ekleyip ayaklarını abartarak ve kızımın çocukluğundan kalma takılarla süsleyerek 'Komik Ayak' adında bir karakter yarattım.

DOĞAYI KORUMAYA VE SEVGİYE İNANIYORLAR

Ardan Özmenoğlu

Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman
Bicicik ve Çıtçıt

Projeye çocuklara ilham verebilmek için katıldım. Kullandıkları, tükettikleri nesneleri ve onlardan kalan atıkları nasıl değerlendirebilecekleri hakkında bir fikir vermek istedim. Bicicik yarı yarıya ekolojik atıklardan oluşan bir karakter. Su, kola veya gazoz şişeleri, yumurta kabuğu ve çekirdek kabuğu atıklarıyla kuru dallardan oluşuyor. Bicicik'in bir de köpek dostu var: Çıtçıt. Tuvalet kağıdı rulosu ve yine çekirdek kabuklarıyla kuru dallardan oluşuyor. Bicicik ve Çıtçıt birlikte maceralara atılıyorlar ve mutlular; iyiliğe, doğayı korumaya ve sevgiye inanıyorlar.

KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZİ HATIRLATMAK İSTEDİM

Burcu Perçin

Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman
Cesaret Kenti

Projeye davet edildiğimde büyük bir mutlulukla yer almak istedim. Çünkü bu proje tüketim alışkanlıklarımızı sorgulatarak, çevreye olan duyarlılığımızı arttırarak hepimizi ilgilendiren bir meseleye işaret ediyor. Tasarımda bitmiş kağıt havlu,  tuvalet kağıdı ve yumurta kartolarıyla koli parçaları, plastik kaplar var. 'Cesaret Kenti'yle çocukların antik dünyanın atmosferine girmelerini arzu ettim. Çok zengin arkeolojik kalıntılarla kuşatılmış bir coğrafyadayız. Bu büyük kültürel zenginliğimizi çocuklara hatırlatmak istedim.

HEPİMİZ ÇOCUKKEN BAŞLADIK ÜRETMEYE

Mustafa Horasan

Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman
Horakon

Her çocuğun sanat sevgisi ve yaratıcılığı çok özeldir. Hepimiz çocukken başladık üretmeye... Onlar için ne kadar değerli olduğunun farkındayım. Küçücük bir katkım olabilirse mutlu olurum. Basit bir karton yapıştırıcı ve boyayla kendi figürlerini yaratabileceklerini düşünüyorum.

GELECEĞİ DEĞİŞTİRME GÜCÜNE SAHİPLER

Seçkin Pirim

Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman
Çekiç Kafa

İki önemli kelimenin gerçek anlamını ve geleceği değiştirme gücünü göstermek adına bu projeye katıldım: Geri dönüşüm ve çocuklar! Çocukluğumda, çöpte bulduğum bir Micky Mouse oyuncağım vardı. Anneme pelerin diktirip ona 'süper fare' adını vermiştim. Kağıt havlu rulosundan çocuklara evde uçurabilecekleri, kanatlı bir karakter yaptım. Tüm gün hikayeler yaratıp zaman geçirsinler ve hayal kursunlar diye...

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Onlar 'çöp' değil, birer süper kahraman - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement