Abdülaziz Bayındır: Adetli Kadın Oruç Tutar - Son Dakika
Medya

Abdülaziz Bayındır: Adetli Kadın Oruç Tutar

Abdülaziz Bayındır: Adetli Kadın Oruç Tutar

Prof. Dr. Bayındır'dan tartışma yaratacak bir açıklama yaptı. "Adetli kadın ramazanda oruç tutmak zorundadır."

23.07.2013 10:16  Güncelleme: 11:18

Elif Çakır'ın sunumuyla 24 Tv ekranlarında yayınlanan 'Söz Bitmeden' programına konuk olan Süleymaniye Vakfı Genel Başkanı, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır tartışma yaratacak bir iddiayı gündeme getirdi. Programda özellikle Türkiye'de oruç fazla mı tutuluyor tartışmaları ile teravih namazı konuları konuşuldu.

İşte Bayındır'ın sorulara verdiği yanıtlar;

TÜRKİYE'DE FAZLA MI ORUÇ TUTULUYOR?

"Biliyorsunuz. Biz 9 Temmuzda oruca başladık. Suudi Arabistan, İran ve bunu takip eden ülkeler 10 Temmuzda başladı. Baştan şunu söylemek gerekirse bu tür itilaflar artarak devam edecektir. Kısa sürede çözümlenmesini beklemeyin. Çünkü şuan da Müslümanlar yeniden yapılanıyorlar. Müslümanlar yeniden islama dönüyorlar. Yani İslamlaşma yeni başlıyor. Türkiye'de Bu size biraz ters gelebilir

İSLAM DİNİ DEĞİŞTİ Mİ?

Geleneksel bir İslamcılık yaşanıyordu. Uzun asırlardır, Mesela Osmanlı dönemi gelenekseldir, Selçuklu dönemi gelenekseldir. Sorgulanmayan ve kabul edilen bir İslam anlayışı vardı. Şimdi size bir örnek vereyim; Mesela siz bir hanımsınız Hanefi, Şafi ve Hambeli mezhebinde hanımların eşleri boşama hakkı yoktur. Bir tek malikiler bazı özel durumlarda mahkemeye başvurma hakkı var Kuranı Kerim çok açık ve net, tartışmaya yer vermeyecek şekilde kadınlara boşanma hakkını vermiştir. Siz şimdi Kuranı Kerim'i ortaya koyduğunuz zaman Resulullah'ın sünnetini ortaya koyduğunuz zaman, koskoca bir gelenek yerinden sarsılıyor. İnsanlar kitaplarını ona göre yazmışlar. Şimdiye kadar bu insanlara bu mezhepler haktır, bu mezhepler tamı tamına Kuran'a ve sünnete uyarlar demiştir, Oysaki şimdi tam tersi ortaya çıkmıştır. Tabi ortada bir yanlışlık var Kuranı Kerimdeki ayetlere göre söylüyorum yoksa ben size bu konuşmayı yapamazdım.

TERAVİH NAMAZI

Teravih namazı için çok ciddi bir bilgi kirliliği var. İnsanlar namazlarını istedikleri gibi kılsınlar problem değil de problem şurda. Resulullah teravih namazı kılmıştır diyorlar, kılmamıştır. Böyle bir olay yok insanlara yanlış bilgi veriyolarlar. Resullullah hayatında bir kere bile teravih namazı kılmamıştır. Ebubekir kılmamıştır, Ömer kılmamıştır, Hz Ömer'den sonra yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır.

61 GÜNLE 611 GÜNLE ÖDENMEZ

Ramazan'da bir insan müslümansa oruç tutmaması diye bir şey olamaz. Bunun iki istisnası vardır hasta ve yolcu üçüncüsü yoktur. Kur'an'ı kerim adetli kadını hasta saymaz. Adetli kadın ramazanda oruç tutmak zorundadır. 1 gün orucu yersen kasten 61 gün tutacaksın bu da yoktur. Bedeli şudur Hz Muhammed diyorki Bir kimse ramazanda orucunu yerse, ömür boyu oruç tutsa o 1 günü kapatamaz. Bedeli bu kadar ağırdır. Öyle 61 günle 611 günle ödenmez. Kaza falan yok bir gün tutmadıysan kaza sadece hasta ve yolculara tanınan bir ruhsattır onlar da sadece sayıyı tamamlasınlar diye, öbürlerine böyle bir şey yok. Müslümansan ramazanda oruç tutmak zorundasınız. Tutmadıysan ömrünü oruçla geçirsen o bir günü kapatamazsın. Yapacağın şey tövbekar olmak bir daha böyle bir şey yapmamaktır. Biz insanlara şunu söylüyoruz Kur'an ve sünnet bütünlüğü içerisinde Allah ne emretmişse o şekilde hareket edin, asırlar içinde çeşitli müdahelelerle bu din tanınmaz hale gelmiştir diyoruz. Bunu söyleyince hop oturup hop kalkıyorlar. Öyle değilse söylediğimiz bir şeyin yanlış olduğunu çıkın konuşalım hadi bakalım.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Medya Abdülaziz Bayındır: Adetli Kadın Oruç Tutar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement