ABD Kolay Yankee'ler Zor - Son Dakika
Otomobil

ABD Kolay Yankee'ler Zor

ABD Kolay Yankee\'ler Zor

Ufuk Sandık'un bu haftaki köşe yazısı

16.04.2012 10:00

ABD'ye 100 bininci aracını ihraç eden Ford Otosan'ın başı Yankee'lerle belada. Yağmurda camı açıp, "Arabam su alıyor" diyen de, arka sileceğin nasıl çalıştığını çözemeyen de var

Otomotivin anavatanı ABD'ye 100 bininci Transit Connect'i ihraç eden Ford Otosan'ın, 'Yankee'lerle başı dertte. Ford Otosan, Amerika'da Transit Connect'le yeni bir sınıf yarattı. Büyük hacimli motorları, devasa boyutlu araçları tercih eden Amerikalıların ezberini bozdu. Hem taksi şirketleri hem de ticari işletmelerin tercihi oldu. Ford Otosan'ın Amerika macerası başarıyla sonuçlandı. Ancak, bunu gerçekleştirmek hiç kolay olmadı. 2.5 yıl önce ABD pazarına giriş yapan Ford Otosan'ı en çok zorlayan Amerikalı tüketiciler oldu. ABD'den gelen tüketici şikayetlerini ciddiye alarak, aracın tüm testlerini yeniden yapan Ford Otosan mühendisleri, sonuçtan şok oldu. Sorunun araçtan değil, kullanım kılavuzlarında uyarılara alışık olan tüketicilerden kaynaklandığı ortaya çıktı.

SİLECEK ÇALIŞMIYOR Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün'ün verdiği çarpıcı, aynı zamanda komik örnekler ABD pazarının farklılığını açıkça gösteriyor: "Türk otomotiv sanayinde Transit Connect'le bir ilke imza atarak Amerika pazarına girdik. Ama 2 yıl boyunca büyük zorluklar yaşadık. Tüketicilerin şikayetlerini çözmek için çabaladık. Örneğin bir müşteri arka sileceklerin çalışmadığını şikayet etmiş. O sırada fabrika genel müdürüyüm. Tüm fabrika alarma geçti ve sorunu bulmaya çalıştık. Ama hiç bir sorun tespit edemedik. Bunun üzerine Amerika'daki ekip şikayeti ileten müşteriyi aradı. Böylece gerçeği öğrendik. Sileceğin çalışması ile ilgili bir sorun yokmuş. Müşteri nasıl çalıştıracağını bulamadığı için 'silecek çalışmıyor' demiş. Sorunca, 'Kimse nasıl çalışacağını öğretmedi' demiş. Hepimiz 3 aşağı 5 yukarı sileceğin nasıl çalışacağını biliriz ama Amerikalılar, her konuda bilgilendirilmek istiyor. Biz de nasıl çalışacağını gösteren bilgi notu taktık."

'Su'dan sebeplerle şikayet gelmiş

Yenigün başka bir şikayeti de şöyle aktardı: "Aracın içine su girdiği şikayet edildi. İnanamadık, bizzat fabrikada tazyikli su testlerine katıldım. Haftalarca testler sürdü ama bir damla bile su girmiyordu. Sonunda müşteriyi aradık. Müşteri yağmurlu bir havada sigara içerken camı açtığında içeri su giriyormuş. Yani araçtan kaynaklanan bir sorun söz konusu değilmiş."

ABD Türkiye'yi solladı

Bu yıl ABD'ye önce 35 bin daha sonra 40 bin Transit Connect ihracatı planlayan Ford Otosan, yeniden ihracat planlarını revize etmek zorunda kaldı. Ek siparişler nedeniyle Ford Otosan, ihracat rakamını 44 bin adete yükseltti. Böylece, ABD yıl bitmeden Transit Connect'in en büyük pazarı unvanını yakaladı. Geçen yıl Türkiye'de 38 bin Transit Connect satılırken, Amerika'da 37 bin adet satış gerçekleşti. İngiltere'yi sollayan ABD de Transit Connect'in ikinci büyük pazarı olmuştu.

Sürpriz yeni bir model

Yeni Transit Connect'le birlikte şu anda Ford Otosan'ın 4 yeni model üzerinde çalıştığını söyleyen Yenigün, "Dördüncü model ise şu an için süpriz. Kısa süre içinde Türkiye'de devreye girecek bu modelle ilgili daha fazla detaylı bilgi vereceğiz" dedi. Yenigün, 2014'te devreye girecek en küçük ticari araçla ilgili olarak ise şu ipuçlarını verdi: "Aracın tasarım çalışmaları tamamlandı. Ar-Ge mühendislerimiz ön prototip için çalışmaya başladı. Bu araç belli bir modelle rekabet etmeyecek. Ford'un her zaman yaptığı gibi inovatif özellikleriyle kendi sınıfını yaratacak."

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement