Otoda Kur Zammı Yola Çıktı - Son Dakika
Otomobil

Otoda Kur Zammı Yola Çıktı

Otoda Kur Zammı Yola Çıktı

Dolar ve Euro'da son 1,5 ayda yüzde 9'a varan oranda yükselişlerin ardından otomotivde zam hazırlıkları başladı.

24.06.2013 03:10  Güncelleme: 19:17
Son dönemdeki güncel gelişmelere bağlı olarak döviz kurlarının yukarı doğru hareketlenmesiyle otomobilde zam sinyalleri de gelmeye başladı.  Son bir ayda kurlardaki yüzde 9'u aşan yükselişler, özellikle ithal otomobilde 'maliyet baskısı' oluştu. Bazı firmalar yüzde 2 civarındaki zamlı fiyatlarını ay bitmeden devreye sokarken, birçok firma da temmuz ayında yeni fiyatlarını ilan etmeye hazırlanıyor.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Fiat İş Birimi Direktörü Okan Baş, Euro'daki artışın maliyetler üzerinde baskı yarattığını belirterek "Bu seviyede kalırsa artışlar olur. Kimi marka 15 gün içinde, kimi firma da bir ay içinde yansıtır. Ama sonuç olarak fiyatlar artar" dedi. Markaların genellikle kur artışını tamamen yansıtmasının zor olduğuna dikkat çeken Baş, artışların kademe kademe olabileceğini belirtti.

Gezi Parkı olaylarının piyasaya etkisine de değinen Okan Baş, satışlarda bir miktar duraklama olduğuna, ancak 'berbat' denilebilecek bir durumun da söz konusu olmadığına, ancak gidişatın olayların seyrine bağlı olduğuna işaret etti. Öte yandan kurlardaki artış piyasaya yeni çıkan ve piyasaya sunulmaya hazırlanan modellerin fiyatlarının belirlenmesi noktasında sıkıntı yaratıyor. Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, bu hafta içinde satışa sunulacak olan Santa Fe modelinin fiyatını belirlemede kurlardaki oynaklık nedeniyle kararsızlık yaşadıklarını belirtti. Karaarslan "Şu anda çok volatil bir dönemden geçiyoruz. Bir süre daha  böyle devam edebilir bu volatil dönem. Ama bu süre içinde daha sağlıklı bir fiyat açıklamak için çalışmalarımız sürüyor. Kurların geldiği seviyede geri eskiye dönüş olmaz gibi görünüyor. Duruma göre biz de bir fiyat ayarlaması yapacağız" diye konuştu.

Fiat 500 büyüdü ama sevimliliğini kaybetmedi


YAKLAŞIK 56 yıl önce halk otomobili olarak doğan, 2007 yılında da güncel görünümüne kavuşan Fiat 500 ailesi genişliyor. 500'ü sadece bir model olmaktan çıkarıp markanın merkezine koymaya karar veren Fiat, art arda ailenin yeni üyelerini tüketiciyle buluşturuyor. 500'ün ardından piyasaya çıkan cabrio versiyonu 500 C'den sonra 5 kapılı MPV, aile otomobili olarak tarifi edilen 500L geldi. 500 ailesi genişlemeye devam edecek. 2014 yılında da SUV modeli 500X aileye katılacak. Fiat 500 ile Türkiye'de otomotiv pazarından binde 5 gibi küçük bir pay alan A segmentine hitap ederken, 500L ile pazarın yüzde 40'ına hitap etme iddiasında. Bu iddia sayesinde marka, 5 yıl içinde 20 bin adetlik 500L satış hedefliyor. 500L, ön satışa çıktığı mayıs ayında 190 adet sipariş aldı. Bunun üzerine Fiat da yıl sonuna kadar 2 bin adetlik satış hedefini 5 bin adet gibi çok yüksek bir yere koydu. 500L'nin anahtar teslim fiyatı versiyonlarına göre 39 bin 900 TL ile 56 bin 750 TL arasında değişiyor. 500L, biri otomatik şanzımanlı olmak üzere, iki Multijet II dizel motor ve iki benzinli motorla pazara sunuldu. Fiat 500L, Pop, Popstar ve Rockstar versiyonlarıyla pazardaki yerini alırken, 500L modelinin crossover özellikleri taşıyan Rockstar versiyonu da dünyada ilk kez Türkiye pazarında satışa çıktı.  Model, 4.14 m uzunluğa, 1.78 m genişliğe, 1.66 m yüksekliğe ve 412 litrelik bagaj hacmine sahip.

Kaynak: Star

Son Dakika Otomobil Otoda Kur Zammı Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement