Moskova'da nükleer mühendislik eğitimi alacak öğrencileri Bakanlıkta kabul eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, basın mensuplarının sorularını cevapladı.Bakan Yıldız, bugün açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarında en çok artışın kok kömürü ve rafine ürünlerinde yaşandığını hatırlatması üzerine, siyasi istikrarsızlığın Türkiye'yi olumsuz etkilediğini söyledi.Yaşanan siyasi istikrarsızlığın dünyadaki arz ve talep güvenliğini büyük ölçüde tehdit etmediğini ifade eden Bakan Yıldız şunları ifade etti:“Son 3 aylık dönemde, son altı aylık dönemlere baktığımız da özellikle bölgemizde oluşan siyasi iktidarsızlığın getirdiği olumsuz yükleri Türkiye yükleniyor demiştim. Mısırla alakalı bizim ekonomik olarak ne gibi etkilenmemiz oldu derseniz. Yalnızca arz talep güvenliğini tehdit etmeden yani dünyadaki kullanılan günde kullanılan 90 milyon varilin değişmediği halde, Mısır’daki üretimin buna katkısı olmadığı halde Suriye’deki üretimin sadece kendi tüketimini karşıladığı halde, Suriye ve Mısır’daki siyasi iktidarsızlıklar ham petrolün fiyatını yüzde 10’lar civarı artırdı. Biz petrolün yüzde 90'ını ithal eden bir ülkeyiz. Toplam enerjisinin de yüzde 72'sini yurt dışından sağlayan bir ülkeyiz. Bu yüzden ham petrol fiyatında yaşanan her artışının Türkiye'deki enflasyon rakamlarını olumsuz etkileyeceğini ve Mısırdaki bu yalnızca bir aylık yükünün Türkiye'ye 300 milyon dolar civarında olduğunu söylemiştim.
Yalnızca bununla bitmiyor çünkü biz petrol ve ürünlerini dövizle alıp lira ile satan bir ülkeyiz o açıdan döviz fiyatlarındaki artışlar, FED kararları ve uluslararası konjonktür bunu bu hale getirdi.
Biz gerek kömür gibi hem Türkiye'de ürettiğimiz hem de ithal ettiğimiz kaynakların, ham petrol gibi kaynakların uluslararası borsa fiyatlarının bizi yakinen ilgilendirdiğini bu vesileyle belirtmek isterim. İnşallah siyasi istikrarsızlar çevremizde bittiği takdirde eski rakamlarına doğru büzüleceğini ve o köpüklerin alınacağı kanaatindeyim”.
3. nükleer santralin yerinin tespit edilmediğini, 2. nükleer santrali yapacak olan Japonya'nın bu konuda çalışacağını söyleyen Bakan Yıldız, “Türkiye 3. nükleer santrali sizinle beraber yetişmiş olan mühendislerle beraber gerçekleştireceğiz. Rusya ile Mersin'de, Japonya ile Sinop’ta başlattık. 3. nükleer santralin yerini henüz tespit etmiş değiliz. 2. nükleer santrali yapacak Japonya’ya görevi verdik. 4-5 alternatif yerde bunları çalışacaklar. O santralin ana moderatörlüğünü Türk mühendisleri ile yapmayı düşünüyoruz. Başarımızı kanıtlamam ve teknoloji birikimleri aktarmak üzere 2 tane nükleer santrallerin üzerine inşası sırasında yaklaşık 17-18 milyar dolarlık işin yine buradaki hizmetlerle karşılamayı düşünüyoruz. Bu yalnızca elektrik üretimi değil sanayide de bir lig atlama inşallah olacaktır” dedi.
Moskova'da nükleer mühendislik eğitimi alacak öğrencilerin eğitimi tamamlandıktan sonra Türkiye’de göreve başlayacağını ifade eden Bakan Yıldız,”1 yıllık Rusça dil eğitimi ve lisans eğitiminden sonra 2 yıl da staj yapacaksınız.7 yıllık serüven bu. Yeni bin modelle bunu destekleyeceğiz. Şuan da üniversitelerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. 1 yıllık dil eğitimi 2 yıllık lisans eğitimin bir parçası Türkiye’de olmak kaydıyla bundan sonra bütün sınıftan başlayacak tarzda Rusya’ya gidilecek. Yaklaşık 200 kadar öğrenci sizinle beraber orada eğitim yapmış olacak. Bu sayıyı 600 öğrenciye çıkaracağız. Siz oradaki sayıyı sağladıktan sonra Akkuyu Nükleer Enerji Santral’inde operatörlükten başlayan daha sonra yöneticiliğe varan birçok görevde Türk mühendisler olarak yer almış olacaksınız” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldız, öğrencilere başarılar dileyerek, “Giden örgenciler arasında 7 tane bayan 71 tane erkek öğrencimiz var. 27 farklı üniversite, 17 farklı şehirden geliyorsunuz. Sizler bir yarışma içerisinde kazanmış oldunuz. Tekrar başarılar diliyorum” diye konuştu.
ÖMER ÇETİN
Son Dakika › Politika › 3. Nükleer Santral Nereye Kurulacak? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?