Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik merasimi dolayısıyla başkent Zagreb'de bulunan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye ile eş zamanlı AB'ye katılım müzakerelerine başlayan Hırvatistan ile Türkiye'yi karşılaştırmanın çok doğru olmadığını söyledi.
Bağış, "Bu elma ile armudu karşılaştırmak gibi olur. Hırvatistan 4,5 milyon nüfuslu bir ülke, Türkiye ise 76 milyon nüfusuyla Avrupa'nın şu anda en dinamik ülkelerinden bir tanesi, en hızlı büyüyen ekonomisi, en güçlü ordusuna sahip bir ülke" dedi.
Hırvatistan'ın AB'ye alınması dolayısıyla başkent Zagreb'de düzenlenen törenlere katılan Bağış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ziyaret çerçevesinde önemli temaslarda bulunduğunu ifade etti.
Bakan Bağış, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Danimarka Avrupa Birliği Bakanı Nicolai Wammen, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, İsveç Dışişleri Bakanı Karl Bildt, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle, Fransa Avrupa Birliği Bakanı Tieri Repedan ve çok sayıda yetkiliyle temas kurma, tanışma, sohbet etme, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini değerlendirme imkanı bulduğunu söyledi.
Zagreb'de son derece verimli bir gün geçirdiklerini ifade eden Bağış, şöyle konuştu:
"Bu temaslarımızın sonrasında Türkiye'ye gidip hem vize muafiyeti konusunda hem AB ile açılması öngörülen Mali Politikalar faslı ile ilgili hazırlıklar konusunda hem de siyasi konuların ele alınacağın 23. ve 24. fasıllar konusunda çalışmalarımızı daha iyi bir şekilde yönlendirme imkanı bulacağız. Ben bir kez daha Hırvat dostlarımızı, komşularımızı kutluyorum. Gerçekten 8 yılda önemli bir çaba ortaya koydular."
"Hırvatistan ile Türkiye'yi karşılaştırmak çok doğru olmaz"
Hırvatistan ile Türkiye karşılaştırmanın çok doğru olmadığını belirten Bağış, şöyle konuştu:
"Bu elma ile armudu karşılaştırmak gibi olur. Hırvatistan 4,5 milyon nüfuslu bir ülke, Türkiye ise 76 milyon nüfusuyla Avrupa'nın şu anda en dinamik ülkelerinden bir tanesi, en hızlı büyüyen ekonomisi, en güçlü ordusuna sahip bir ülke. Hem Türkiye'nin Avrupa Birliği standartlarında bir ülke olması için hem Avrupa'nın kendi geleceğine daha emin adımlarla yürüyebilmesi için AB müzakere sürecimiz çok çok önemlidir. Daha evvel de defalarca vurguladığım gibi, sürecin kendisi sonuçtan çok daha önemlidir. Bu yüzden reformlarımıza odaklanmaya devam edeceğiz, durmak yok reforma devam."
" Balkanlar'daki dostlarımız Başbakanımıza çok duygu dolu hislerle selamlarını gönderdi"
Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinden, özellikle Bakir İzzetbegoviç ile görüşmeye fırsat bulduğunu kaydeden Bağış, şöyle devam etti:
"Bakir İzzetbegoviç benim çok yakın dostum. Kendisiyle hem Türkiye'de hem Bosna Hersek'te yaşanan olayları değerlendirdik. Önümüzdeki seçimlere yönelik çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sayın Başbakanımıza çok içten selam, sevgi ve destek mesajlarını iletmemi istedi. Gerçekten özellikle Balkanlar'dan gelen dostlarımızdan her biri Sayın Başbakanımıza çok duygu dolu hislerle selamlarını gönderi. Hem Kosova Başbakanı Haşim Taçi, hem Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, hem Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, hem diğer ülkeler çok büyük hassasiyet gösterdiler."
Hırvat yetkililerin de Başbakan Erdoğan'a selamları iletmesini istediğini belirten Bağış, bunun Türkiye'nin, Hırvatistan'ın gerek NATO gerek AB süreçlerine verdiği desteğin öneminin farkında olduklarının göstergesi olduğunu dile getirdi.
Bağış, "Bu süreçte onların da bizim yeni bir müttefikimiz, dostumuz olarak, AB içerisinde desteklerinden emin olmamız gerektiğini özellikle vurguladılar" dedi. - Zagreb
Son Dakika › Politika › AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış Hırvatistan'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?