- ABD'de yaşayan bine yakın Türk akademisyen ve profesyonelin üyesi olduğu sivil toplum kuruluşu Wisdomnet, Gezi Parkı nedeniyle yapılan protestolara ve ABD'deki yansımalarına, " Türkiye'de aslında neler olmuyor?" başlıklı açıklamayla tepki gösterdi
Demokrat Parti Kongresi'nde Obama'yı seçen Türk delege olarak tanınan Murat Güzel imzasıyla yapılan açıklamada, ABD ve Batı medyasının gösterileri çarpıttığına dikkat çekildi
Wisdomnet Başkanı Güzel: "Gezi Parkı eylemlerini anlıyoruz, ancak şu an varılmak istenen hedef farklı. Bugünkü şekliyle olayların çok tehlikeli bir yola döndüğünü görüyoruz. Türkiye'nin demokratik gelişmesi engellenmek isteniyor"
Türkiye'nin demokratik yollarla seçilmiş Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Amerikalılara şikayet edercesine New York Times'ta yayımlanan "Türkiye'de kişisel hak ve özgürlüklerin sürekli erozyona uğradığı" ve "polis şiddeti" olduğu iddiasına yer verilen ilana, ABD'de yaşayan bine yakın akademisyen ve profesyonelden de tepki geldi.
Wisdomnet sivil toplum kuruluşu başkanı Murat Güzel, kuruluş adına, Gezi Parkı protestolarına ilişkin "Türkiye'de Neler Oluyor?" başlığıyla Amerikan gazetelerinde yayımlanan ilana karşılık, "Türkiye'de aslında neler olmuyor" başlıklı yazılı açıklama yaptı.
ABD'de son başkanlık seçimi öncesinde Başkan Barack Obama'yı aday gösteren sayılı delegeden biri olan ve Wisdomnet adlı sivil toplum kuruluşunun başkanlığını yürüten Türk işadamı Murat Güzel, Türkiye'deki protestolarla ilgili endişelerini dile getirdi.
ABD ve Batı medyasının olayı "çarpıttığını" belirten Güzel, "Aslında her birimiz ayrı ayrı partilere oy veren insanlarız, tek endişemiz ülkemizdir" ifadesini kullandı. Güzel, Türkiye'deki Gezi Parkı olaylarından rahatasız olduğu kadar, Türkiye'de başta demokrasi olmak üzere son yıllarda yaşanan gelişme sürecine darbe vurulmasından endişe duyduğunu dile getirdi.
Wisdomnet olarak 20 kişilik bir kurulun onayıyla böyle bir açıklama yapmaya karar verdiklerini belirten Güzel, Türkiye'nin son 10 yılda sağlıktan, ekonomiye bir çok alanda büyük gelişmelere imza attığını, ancak kendileri için önemli olanın "demokratikleşme yolunun açılmış olması" olduğunu vurguladı. Güzel, "Gezi eylemlerini anlıyoruz, ancak şu an varılmak istenen hedef farklı. Bugünkü şekliyle olayların, çok tehlikeli bir yola döndüğünü görüyoruz. Türkiye'nin demokratik gelişmesi engellenmek isteniyor" ifadelerine yer verdi.
"Amerikan toplumu yanlış yönlendirildi"
Olayların Amerikan kamuoyuna, "romantize edilerek verildiğini" dile getiren Güzel, olaylardaki bilgi ve yorumların çoğunun, Türk toplumunu ve siyasetini kavrayamamaktan kaynaklandığını, bu nedenle de Amerikan toplumunun yanlış yönlendirildiğini belirtti.
AK Parti iktidarından önce bir kişinin cezaevindeki annesiyle Kürtçe bile konuşamadığı hatırlatılan açıklamada, barış süreci sonrasında bir tek insan hakkı ihlaline neden olan ciddi bir çatışmanın olmadığına işaret edildi.
"Türkiye'nin önceden çok da yabancı olmadığı işkence, siyasi içerikli cinayet ve yargısız infazların, Erdoğan hükümetinin suç örgütlerinin üstüne gitmesi sonrası hemen hemen kalmadığı" görüşünün ifade edildiği açıklamada, bütün karşı gruplara rağmen, son 10 yıl içinde Türkiye'deki tüm kültürel, etnik kimlik ve siyasal görüşlerin kabul gördüğünün altı çizildi.
Kürt sorununun çözümünde büyük bir aşama kaydedildiğine işaret edilen açıklamada, Türkiye'de cezaevinde bulunan gazetecilerin yazdıkları nedeniyle cezaevinde tutulmadığı, çoğunun terörle mücadele gibi suçlardan yargılandığı kaydedildi.
"Yeni alkol yasası modern dünyanın gereği"
Türkiye'de eleştirilere neden olan "alkol yasası"nın modern dünyanın gereği olduğu belirtilen, kürtaj ve kadın haklarıyla ilgili konularda yöneltilen suçlamaların temelsizliğine yer verilen açıklamada, "Gelişmiş dünya ile karşılaştırıldığında Türkiye, kürtaj ve alkol konusunda anlamsız düzenlemelere sahipti. ABD standartlarıyla karşılaştırıldığında, Türkiye'nin yeni kürtaj ve alkol yasaları daha fazla kısıtlayıcı değildir" denildi.
Her Türk vatandaşının güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanımından kaygılı olduğu ifade edilen açıklamada, "Seçilmiş hükümetleri düşüren ve sadece otoriter siyasetler uygulanan bu ülkedeki gerçekler hakkında dürüst olmak gibi yükümlülüklerimiz var" ifadesi kullanıldı.
İletişim ağından sivil toplum kuruluşuna
Wisdomnet, 25 sene önce ABD'ye doktora yapmak üzere gelen öğrencilerin kendi aralarında iletişim amacıyla oluşturduğu ağ olarak ortaya çıktı. Wisdomnet'in kurucularından olan Murat Güzel, bu iletişim ağının, 2006 yılında Florida'da kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu olarak resmi statüye kavuşmasına öncülük etti. Wisdomnet'in şu an, ABD'de yaşayan akademisyen ve profesyonellerden bine yakın üyesi bulunuyor.
ABD Başkanı Obama'yla 3 kez görüşen Demoktrat Parti'nin şanslı delegelerinden Güzel, sivil toplum kuruluşunun başkanı olarak valiler, belediye başkanları, senatörlerle de sıkça bir araya geliyor.
Demokrat Parti'nin Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde yapılan ulusal kurultayında Pennsylvania eyaletini temsil eden Türk işadamı Murat Güzel, Amerika'daki başarılı Türkler arasında öne çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla yüksek lisans ve doktora yapmak amacıyla ABD'ye giden Güzel, iş hayatına elektronik mühendisi olarak başladı. Güzel, ABD'de 12 yıldır gıda sektöründe, sahibi olduğu gıda firmaları ve meyve suyu içeceği markasıyla adından söz ettiriyor. - Ankara
Son Dakika › Politika › ABD'deki Türk Akademisyenlerden Gezi Parkı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?