ABD-Çin hattında "casus balonu" krizinden sonra ilk temas: Egemenliğimizi ihlal etmesi kabul edilemez - Son Dakika
Politika

ABD-Çin hattında "casus balonu" krizinden sonra ilk temas: Egemenliğimizi ihlal etmesi kabul edilemez

ABD'de düşürülen gözetleme balonunun ardından Washinghton-Pekin arasında ilk temas sağlandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ile yaptığı görüşmede, "Çin'in, egemenliğimizi ve uluslararası hukuku ihlal ederek gözetleme balonu göndermesi kabul edilemez" dedi.

19.02.2023 10:37  Güncelleme: 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD hava sahasında düşürülen gözetleme balonunun ardından Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ile Almanya'da gerçekleştirilen 59. Münih Güvenlik Konferansı dolayısıyla bir araya geldi. Gözetleme balonunun düşürülmesi sonrası iki ülke arasındaki ilk üst düzey görüşme gerçekleşti.

BLİNKEN: KABUL EDİLEMEZ

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Blinken, "Çin'in, egemenliğimizi ve uluslararası hukuku ihlal ederek gözetleme balonu göndermesinin kabul edilemez olduğunu ve bu durumun bir daha tekrarlanmaması gerektiğini karşı tarafa açıkça ifade ettim" dedi.

ABD, ÇİN İLE ÇATIŞMAUA GİRMEK İSTEMİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan yazılı açıklamada da Wang ve Blinken görüşmesine dair detaylar paylaşıldı. Price, Blinken'ın, Çin'e Rusya- Ukrayna Savaşı'nda Rusya'ya maddi destek sağladığı ve yaptırım uygulamadığı gerekçesiyle uyarılarda bulunduğunu belirtti. Açıklamada, ABD'nin uzun süredir devam eden "tek Çin" politikasında herhangi bir değişiklik olmadığı ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunmasının önemi yinelendi. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin ile çatışmaya girmek istemediğini ve yeni bir soğuk savaş başlatılmasına da taraf olmadıklarını vurguladı.

NE OLMUŞTU?

ABD hava sahasına şubat ayının başında giren casus balon için Çin, "Meteorolojik amaçlar için kullanılan sivil hava aracı" ifadelerini kullanmıştı. ABD Başkanı Joe Biden ise, "Casus balonun icabına bakacağız" diyerek karşılık vermişti. Daha sonra da Çin "casus balonu" Amerikan ordusunca Atlantik okyanusu üzerinde düşürüldü. Antony Blinken da Çin ziyaretini iptal ettiğini açıklamıştı.

ABD-Çin hattında "casus balonu" krizinden sonra ilk temas: Egemenliğimizi ihlal etmesi kabul edilemez
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika ABD-Çin hattında 'casus balonu' krizinden sonra ilk temas: Egemenliğimizi ihlal etmesi kabul edilemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Semih Yetkin: Türkiye de olsa uçan balon zannederler seyredip patlamasını beklerler yada daha da yükselerek kaybolmasını:) adamlardaki teknolojiye bak 7 7 Yanıtla
  • haydar topçu: Sizin dönemiz bittimi 5 1 Yanıtla

Advertisement