AK Parti'deki Dershanelerle İlgili Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti'deki Dershanelerle İlgili Bilgilendirme Toplantısı

AK Parti\'deki Dershanelerle İlgili Bilgilendirme Toplantısı

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "Dershanesi dönüşememiş veya dönüşmüş ve kendisine orada görev verilmemiş olan dershane çalışanı eğitimciler de işte bu özel etüt merkezlerinde, bizim açtığımız etüt ...

28.11.2013 16:24

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Dershanesi dönüşememiş veya dönüşmüş ve kendisine orada görev verilmemiş olan dershane çalışanı eğitimciler de işte bu özel etüt merkezlerinde, bizim açtığımız etüt eğitim merkezlerinde, bizim açtığımız halk eğitim merkezlerinde ve bizim açtığımız okullardaki kurslarda görevlendirilebilecekler. Yani onların şeylerle rakip gibi gösterilmesi şu anda bir şekilde ileride atanmayı düşünen öğretmen adaylarına rakip, sanki onların kontenjanından bir şeyler yiyeceklermiş gibi takdim edilmesi çok doğru değil"

Avcı, AK Parti Genel Merkezinde gerçekleştirilen dershanelerle ilgili bilgilendirme toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Özel etüt merkezlerinden ücret alınmaz, bu bugünkü yapılan konuşmada ve hazırlanan taslakta yine aynı şey geçerli mi" şeklindeki soru üzerine Avcı, şunları söyledi:

"Aynı şey geçerli ama yalnız orada bakın üç tip etüt eğitim merkezi oluşmuş. Bunlardan bir tanesi bizim sistemimizde olmayan diğer ikisi ne? Birincisi çalışan anne babaların, küçük yaştaki çocuklarını işe giderken bıraktıkları etüt eğitim merkezleri var. Buralara çocuklarını bırakıyorlar, oralarda o çocuklara bir takım bakım hizmetleri de veriliyor, ayrıca derslerine yardım işte ödevlerine yardım filan gibi işler de yapılıyor ve bunun karşılığında da o etüt merkezlerinde bir ücret alınıyor. Bu anlaşılabilir bir düzenleme, yani netice itibarıyla orada bir bakım hizmeti de veriliyor. Dolayısıyla anne babalar da zaten başka çareleri olmadığı için belki çocuklarını işe giderken buralara güvenli yerler olarak, bir de çocuklarıyla ayrıca pedagojik olarak ilgilenecek kişiler orada görev yaptığı için oralara bırakıyorlar. Bunlar devam ediyor, bu bir.

İkincisi biraz önce söylediğim gibi bizim SODES Sosyal Destek Projeleri, Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen SODES projeleri kapsamında açılmış olan etüt eğitim merkezileri var. Bunlar özellikle güneydoğuda ve doğuda hizmet veriyorlar. Buralarda finansmanının büyük bir kısmını bin 222, böyle açılmış doğuda ve güneydoğuda açılmış bin 222 etüt eğitim merkezinin finansmanı, doğrudan doğruya Kalkınma Bakanlığı tarafından Valilikler ve Kaymakamlar marifetiyle ya doğrudan açılıyor veya bir sivil toplum kuruluşu gelip, 'ben şurada şöyle bir etüt merkezi açacağım, şöyle bir alt yapıda hizmet vereceğim, bana destek olun' dediği zaman da onlara destek veriliyor. Bunların da büyük bir kısmı, bu bin 222 etüt eğitim merkezinin büyük bir kısmı, sivil toplum kuruluşlarına verilen finansman desteğiyle açılmıştır. Yani parasını biz veriyoruz devlet olarak ama işletmeyi ve kuruluşu sivil toplum kuruluşu yapıyor. Bunlarda da ücretsiz. Bunlardan da ücret alınmıyor, ve bunlar da devam ediyor ve devam edecek."

Etüt merkezlerinde üçüncü bir kategori olarak hiç kimseden izin almadan, özel etüt eğitim merkezi şeklinde tabela asarak, ücret karşılığında dershanecilik yapanlar olduğunu dile getiren Avcı, şöyle devam etti:

"Bu şimdi mevcut dershanecilere de ayıp. Çünkü netice itibarıyla bugünkü dershaneler de bizim kontrolümüzde belli standartlara göre açılıyor ve vergi veriyor filan. Bunlar vergi de vermiyor, güya bir gönüllü kuruluş gibi tabela asıyor ama aslında ücretli bir ticari faaliyet yürütüyor. Bunları kapatıyoruz. Bunların dönüşmesi filan değil, bunlar etüt eğitim merkezi değil bunlar kaçak dershane. Mevcut dershanelere de haksızlık yapan kaçak dershane. Onlar olmayacak ama okuma salonları devam edecek, zaten onlarla ilgili yasal düzenleme yoktu, bundan sonra da olmaz, onlar gönüllü hizmetlerdir."

-"Hiçbir öğretmen kendi öğrencisine özel ders veremez"

Avcı, çalışan anne babaların çocuklarını emanet ettikleri etüt eğitim merkezleriyle de ilgili bir çalışmaları olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Oralar da yalnız bir yaş sınırı getirmeyi düşünüyoruz. Oraların da bir tür kaçak dershaneye dönüşmemesi için 12 yaş sınırını getirmek istiyoruz. Yani gerçekten bakıma muhtaç, çalışan anne babaların çocuklarını bırakabilecekleri, bıraktıkları zaman emniyet içinde olacakları, belki derslerine ödevlerine de yardımcı olunacak eğitim kurumları olarak özel eğitim etüt eğitim merkezleri bu anlamda devam edecek. Diğerleri de SODES kapsamında bizim desteklediğimiz türden olanlar ve ücretsiz olan etüt eğitim merkezleri devam edecek.

Bir de bütün bunlar olduktan sonra, olurken, 'ben her şeye rağmen takviyeye ihtiyaç duyuyorum ama özel okula gidemiyorum, akademik liseye gitmiyorum, gidemiyorum veya gitmek istemiyorum, kendi okulumda okumaya devam etmek istiyorum ama takviyeye de ihtiyacım var' diyenler için de biz Milli Eğitim Bakanlığına bağlı halk eğitim kurslarında ve kendi okullarımızda takviye dersleri vereceğiz. Yani takviye dersi nasıl, çocuk kendi öğretmeninden diyelim alamadığını belki başka bir öğretmenden alabilir. O yüzden hiçbir öğretmen kendi öğrencisine özel ders veremez, zaten etik de değildir, bugünkü uygulamada da yoktu zaten, yani resmen yok."

Dönüşüm sonrası mevcut dershane öğretmenlerinin istihdamıyla ilgili de Avcı şunları söyledi:

"Dolayısıyla okullarımızda açacağımız takviye kurslarında da öğrenciler, muhtemelen diyelim çok az sayıda da olsa dershanesi dönüşememiş veya dönüşmüş ve kendisine orada görev verilmemiş olan dershane çalışanı eğitimciler de işte bu özel etüt merkezlerinde, bizim açtığımız etüt eğitim merkezlerinde, bizim açtığımız halk eğitim merkezlerinde ve bizim açtığımız okullardaki kurslarda görevlendirilebilecekler. Yani onların şeylerle rakip gibi gösterilmesi şu anda bir şekilde ileride atanmayı düşünen öğretmen adaylarına rakip, sanki onların kontenjanından bir şeyler yiyeceklermiş gibi takdim edilmesi çok doğru değil. Onlar daha çok en tecrübeli oldukları bu alanda yani takviye kursları alanında, yani halk eğitim merkezlerinde, bizim açtığımız kurslarda ve tabii dönüşebildilerse etüt eğitim merkezlerinde veya akademik liselerde veya eğer o da olduysa özel eğitim, özel okullarda görevlerine devam edecekler.

Hatta biz bu akademik lise uygulamasıyla birçok kurumun buna dönüşecek dershanenin akademik liseye dönüşecek birçok dershanenin akademik liseye dönüştükten sonra ayrıca öğretmen ihtiyacı duyacaklarını, çünkü 15 saat yüz yüze eğitim zorunluluğu getiriyoruz, 15 veya 20 saat. Dershane sektöründen bir grup '20 saat bizim için uygun' derken bir grup, biraz daha '15 saat, yüz yüze 15 saat de uzaktan eğitim olsa biz işimizi daha kolay yaparız, bu dönüşüm daha rahat gerçekleşir' diyorlar. Onu çalışıyoruz. Ama her halükarda 15 saat de olsa 20 saat de olsa akademik liselerde yüz yüze eğitimi getirdiğimiz zaman ayrıca bir öğretmen ihtiyacı da doğabilir o kurumlarda. Dolayısıyla belki oraya öğretmen takviye etmek gerekir."

"Etüt merkezilerinde üniversiteye hazırlık kursları olmayacak ama normal okul müfredat dersleri verilebilecek mi" şeklindeki soruya ise Avcı, "Takviye dersler verilebilir tabii" şeklinde karşılık verdi.

Avcı bir gazetecinin dün "Dün Sayın Maliye Bakanı'nın açıklamaları oldu. Öğretmen alımlarıyla ilgili bu yılki bütçede bu kadar öğretmen alımının görülmediğini ya bütün memur alımlarının öğretmenler için kullanılacağını ya da vergilerin artırılacağını söyledi. Uzun yıllar üzerinde tartışılan, 10 yıldır üzerinde tartışılan bir dershane düzenlemesi neden böyle bir boşluk taşıyor" şeklindeki sorusu üzerine, "Boşluk taşımıyor. Sadece zamanlama ile ilgili belki yanlış anlama olmuş olabilir, onları Bakanlar Kurulunda görüşürüz artık. Onda bir sorun yok" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, öğretmenlerin mülakatla alınmasının fırsat eşitsizliği doğurup doğurmayacağına yönelik sorusu üzerine Avcı, "Onların nerede nasıl alınacağını söyledim şimdi. Biraz önce verdiğim cevabı tekrar bana, tekrar ettiriyorsunuz" dedi.

Avcı, bugün yapılan sınavda öğrencilere yönelik bir arama yapılmadığının anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

"Bunlar zaten normal olarak çocuklarımızın gireceği yazılılardı. Yani biz söyleye söyleye hani 'dilimizde tüy bitti' denir ama bir kere daha söyleyelim, yeni bir sınav icat etmedik. çocuklarımız zaten yazılılara giriyorlar. Bu yazılılardan her dönemde birer tanesini kontrollü yapalım. Kontrollü ne demek, soruları buradan gönderelim, cevapları burada değerlendirelim her çocuk kendi sınıfında girsin, ama başındaki öğretmen başka bir okulun veya başka bir sınıfın öğretmeni olsun ki çocuklarla, kendi sınıfının öğrencileriyle bir arada olmasınlar. Böylece öğretmenlerimiz de bir takım psikolojik baskılara maruz kalmasınlar, diye böyle bir düzenleme. Ama bunu olabildiğince sıradan gündelik hatta velilerimizden rica ettik, 'bakın bugün çocuklar, bu yazılılara girecekler çok böyle hayat memat meselesiymiş gibi çocukları elinden tutup hergünkinden farklı olarak okula filan götürmeye kalkmayın, çocukları böyle gerilime sokmayın' normal okullarına gitsinler, sıınıflarına sınavlarına girsinler'."

-Emniyete ve öğretmenlere teşekkür

Sınav nedeniyle emniyet görevlilerine çok teşekkür ettiğini belirten Avcı, soruların ulaştırılması ve merkeze alınmasında kendilerine çok yardımcı olduklarını söyledi. Sınavlarda gözetmenlik yapan tüm öğretmenlere de teşekkür eden Avcı, "Gerçekten çok başarılı bir uygulama oldu. Gelen haberler öyle. hatta bazı öğretmenlerimizden de böyle bir düzenleme yapıldığı için uygulamada bunu gördükten sonra ayrıca teşekkür mesajları geliyor. Ben de onlara teşekkür ediyorum. Gerçekten güzel, sakin bir sınav yapyoruz. Bunu böyle olağanüstülüklerle filan şey yapmamak lazım. O yüzden arama, marama olmaz. Normal yazılıya giriyor çocuklar işte. Buna rağmen kopya çekenler varsa onları buluruz" diye konuştu.

Avcı, soruların ardından gazetecilere, "Tekrar hatırlatıyorum, Milli Eğitim Bakanlığımızın kapısı hepinize açık, akreditasyon, makreditasyon yok. Ne zaman, tabii gece 1'de de gelmeyin ama her zaman kapımız açık. Yani 'gece 1'de gelmeyin' deyişimin sebebi şu, biz gece 1'de de çalışıyoruz. 'Nasıl olsa çalışıyor, bir gidelim hocaya' demeyin, normal mesai saatlerinde bekleriz. Akreditasyon yok" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti'deki Dershanelerle İlgili Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement