AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın markette vatandaşı darp ettiğine yönelik iddalarla ilgili, "Bununla ilgili elde bir görüntü yok değil mi, yok. O sizin görüntü dediklerinizi ben de seyrettim böyle bir görüntü yok. Şimdi siz onun beyanlarına itibar ediyorsunuz ama Başbakanın, Başbakanın etrafında olan, orada yüzlerce bulunan insanın iddialarına veya onların ifadelerine itibar etmiyorsunuz. Bu size kalmış bir şey, takdir size aittir" dedi.
Çelik, AK Parti Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Bir gazetecinin madenlerde yaşam odası bulunmasının yasal zorunluluk olup olmadığıyla ilgili sorusu üzerine Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın özellikle işverene getirdiği mükellefiyetler olduğunu ve bunların tüm detaylarının kanun da yönerge ve genelgelerde bulunduğunu söyledi. Mevzuat açısından bir sıkıntının olmadığını öğrendiğini belirten Çelik, "Ama neticede yapılan inceleme ve araştırmalarda işveren açısından eğer, yapılması gerekip de yapılmayan bir şey varsa bu fatura ödetilir" ifadesini kullandı.
Şirket sahibinin düzenlediği basın toplantısının uzun sürdüğünü anımsatan Çelik, bugüne kadar herkesin trafo patlamasından söz ettiğini ancak yangının böyle olmadığının ortaya çıktığını bildirdi. İki galeriye henüz ulaşılamadığını hatırlatan Çelik, "Buralara ulaşıldıktan sonra nihai raporlar ortaya çıktıktan sonra ben doğru bilgi üzerinden doğru yorumlar yapmamızınn daha isabetli olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Çelik, "Başbakan Erdoğan'ın Soma ziyareti sırasında Başbakanlık Müşavirlerinden Yusuf Yerkel'in bir vatandaşı yerde tekmeleme görüntüleri basına yansıdı ve gerek Türkiye'de gerekse dünyada büyük yankı uyandırdı. Kendisi üzgün olduğunu açıkladı ancak özür dilemedi. Kendisi hakkında bir işlem yapacak mısınız, istifasını isteyecek misiniz. Ek olarak siz iddia olduğunu söylediniz ancak dün bazı televizyonlarda Başbakan Erdoğan'ın da başka bir vatandaşı tokatladığına ilişkin bazı görüntüler yayınlandı ve Taner Kurucan isimli bu vatandaş bu tokadı doğruladı. buna ilişkin değerlendirmeniz nedir" şeklindeki bir başka soru üzerine de şunları söyledi:
"Taner Kurucan diye birisi veya başka bir şey, başka birisi bir iddiada bulunuyor. Bununla ilgili elde bir görüntü yok değil mi, yok. O sizin görüntü dediklerinizi ben de seyrettim böyle bir görüntü yok. Şimdi siz onun beyanlarına itibar ediyorsunuz ama Başbakanın, Başbakanın etrafında olan, orada yüzlerce bulunan insanın iddialarına veya onların ifadelerine itibar etmiyorsunuz. Bu size kalmış bir şey, takdir size aittir. Bunu geçiyorum. Başbakanlık Danışmanı Yusuf Yerkel'in yaptığı bir açıklama var, arkadaşlar bir tek fotoğraf karesinden yola çıkarak bütün bir gerçeği tespit etmeniz saptamanız ve bununla ilgili hüküm tesis etmeniz doğru değildir. İki tarafı birden dinleyeceksiniz. Yusuf Yerkel o yerde tekmelediği kimsenin kendisine şiddet uyguladığını, kendisine saldırdığını, kendisini yaraladığını, doktora gittiğini, doktordan 7 günlük rapor aldığına dair açıklama yaptı. Bütün buna rağmen söylediği şey şudur, 'Sükunetimi muhafaza etmediğim için ve bu olayda bu şekilde yer aldığım için üzüntülerimi beyan ediyorum' diyor. Ben de Hüseyin Çelik olarak diyorum ki, keşke Yusuf Yerkel hissiyatına mağlup olarak böyle bir şeyin içinde olmasaydı. Bunu ifade etmiştir."
Açıklamasında devletin denetim sorumluluğuna dikkat çektiği hatırlatılarak, "Devletin aynı zamanda maden sahasının sahibi olması, madene ruhsat, işletme haklarının verilmesi konusunda da sorumlulukları var. Bu noktada sadece denetim sorumluluğuna vurgu yapmak yeterli mi. Bir de önceki sorumluluklar noktasında da inceleme yapılacak mı" şeklindeki soru üzerine Çelik, Türkiye'deki bütün maden sahalarının sahibinin devlet olduğunu ve işletme haklarının özel sektöre verildiğini anımsattı.
-"Taşeron dediğiniz devlet için geçerli olur"
Bazı insanların kömür madenlerinin kapatılmasına yönelik sözlerinin basında yer aldığını anlatan Çelik, her mesleğin riski olduğunu söyledi. Ülkenin enerjiye ihtiyacı olduğunu ve üretmesi gerektiğine dikkati çeken Çelik, bazı kesimlerin nükleer enerjiye, termik santrallere, HES'lere ve rüzgar güllerine de karşı çıktığını bunların hayatın gerçekleriyle bağdaşmadığını dile getirdi.
Taşeron işçi çalıştırıldığına ilişkin açıklamaları hatırlatan Çelik, "Taşeron dediğiniz devlet için geçerli olur. Kaldı ki şu anda Türkiye'de ciddi bir taşeron işçi sayısı var Çalışma Bakanımız iki yıldan beri bunun üzerinde çalışıyor. Taşeronluğu belli alanlarla sınırlayan ve taşeron işçilerin sosyal haklarını daha bir güvence altına alan onların özellikle özlük haklarını iyileştirmeye yönelik bir kanun çalışması bitirildi. Bu Bakanlar Kurulu'na sunum yapıldı rötuşları yapılacak ve ümit ediyorum ki bu sene Türkiye Büyük Millet Meclisi tatile girmeden bu da çıkar" dedi.
Madende 19 yaşında tecrübesiz bir kişinin çalıştırıldığına yönelik iddiaları da hatırlatan Çelik, "Elektrik teknisyeni okulda eğitimini almış. Netice itibarıyla bunların hepsini soralım, bunların hepsini sorgulayalım ama bunları yaparken de kimse bu acıları kendi habis emellerinin aracı haline getirmesin benim itiraz noktam budur" diye konuştu.
Çelik, bir gazetecinin maden işçilerinin düşük maaşla ve riskli bir alanda çalıştıklarını hatırlatarak, "Çıkardıkları kömürü diğer fakir insanlara belli bir kısmı dağıtılarak, yardımda bulunuyorlar. Yani bir fakirin çıkarmış olduğu kömür başka bir fakire nimet olarak gidiyor. Yani orada ondan faydalanıyor. Bu bir çelişki değil mi" şeklindeki sorusu üzerine, "Siz gazetecisiniz mesleğiniz gazetecilik, siz zengin falan değilsiniz ama bir başka profesyonelliğiniz var. Sizi madene göndersek gidip madende çalışır mısınız veya o zengin dediğiniz insanı fakirlere dağıtılan kömürü zenginler çıkarsın böyle bir mantık burada yok arkadaşlar" dedi.
Gazetecinin, "Yani bu insanlar da zaten yardıma muhtaç statüde olan insanlar" ifadesini kullanması üzerine ise Çelik, o insanların helal rızık kazanmak için çalıştıklarını söyledi. Madenlerde eskiden kazma kürekle yapılan çoğu işin mekanize olduğunu ve Soma'daki madende de bunlardan olduğunu belirterek, "Bütün her tarafta bu var anlamına gelmez. Arazi ve topoğrafyanın müsade ettiği ölçüde bu Türkiye'de de yapılıyor. Dolayısıyla 'Fakirlere kömür dağıtılıyor dolayısıyla bunları zenginler çıkarsın, fakirlerin ürettiği kömürü fakirler kullanmasın' gibi bir mantık olmaz" diye konuştu. Çelik, gazetecinin, "Şu manada söylüyorum yani bakın bu fakir dediğimiz kesim kömür çıkardıktan sonra diğer çalışmayan fakirlere yardımda bulunuyorlar. Belki de gelirleri aynı, 1 milyar 200 milyon o madenci alıyor alınteriyle, öbür tarafta yatarak 1 milyar 200 milyon alan..." demesi üzerine, "Neyse bu sorunuzun mantığını diğer arkadaşlarla kamuoyu tartışsın" dedi.
-CHP'nin araştırma önergesi
Çelik bir gazetecinin, "CHP Soma'daki maden faciasıyla ilgili yeniden bir araştırma önergesi verdi. AK Parti olarak siz de yeni bir araştırma önergesi vermeyi düşünüyor musunuz ya da bu önergeye destek verecek misiniz. Bir de Sayın Başbakan diğer araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin görüşmelerle ilgili, 'Tutanakları inceledim tek kelime Soma konuşulmadı' gibi bir ifadesi olmuştu. Siz tutanakları incelediniz mi, bununla ilgili yeni bir açıklama yapmaya ihtiyaç duyuyor musunuz" şeklindeki sorusu üzerine, "Ben tutanakları inceledim Sayın Başbakanın söylediği doğrudur. Doğru olan şeyi, bakın iki şeyi birbirine karıştırmayalım" diye konuştu.
Meclis'te bulunan dört siyasi partinin grup başkanvekillerinin danışma kurulunda kendi aralarında bir anlaşmaya varırlarsa danışma kurulu önerisi geleceğini ve onun üzerinde çok konuşma olmayacağını Meclis'in de o programa göre çalışacağını anlatan Çelik, şöyle devam etti:
"Anlaşma sağlanamazsa her grup kendi önerisini getirir. Cumhuriyet Halk Partisi grup önerisini getirirken özellikle sözünü ettiğiniz bu araştırma önergesinin de gündeme alınması teklifinde bulunuyor fakat CHP grup önerisi üzerinde konuşan, önergenin sahibi arkadaş 1 Mayıs'tan bahsediyor, başka şeylerden bahsediyor, Soma meselesinden burada bahsetmiyor ama araştırma önergesinin muhtevası elbette bununla ilgili. Sayın Başbakanın söylediği CHP grup önerisi üzerine söz alan önerge sahibinin bu meseleden bahsetmediğini başka konulardan bahsettiği şeklindedir. Bu doğrudur. Ama önergenin kendisi tabi ki Soma madeniyle ilgilidir."
Soma'da meydana gelen olayın ardından devletin bütün kurumlarının seferber vaziyette olduğunu, gerekli inceleme ve araştırmanın yapıldığını anlatan çelik, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki araştırma komisyonlarının aslında böyle dışardan zannedildiği kadar bir yaptırım gücü falan yoktur" dedi.
Kendisinin 4 dönemdir Meclis'te bulunduğunu bu dönem içerisinde bir çok araştırma önergesi verildiğini, komisyonlar kurulduğunu, bir kısmının rapor halinde kalarak, Meclis Genel Kurul gündemine bile gelmediğini söyleyen Çelik, "Bazıları gelmiştir konuşulmuştur. Ne çıkacak oradan, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi şu problemi tespit ettik', hükümete bunu bildirecek orada yine icra organı ne yapacaksa yapacak. Şu anda zaten herkes seferber olmuş durumda ama Türkiye Büyük Millet Meclisi içinde de böyle bir araştırmaya gerek var mı, o zaman dediğiniz orada Soma kömür madeninde meydana gelen olaylar falan filandan ziyade bu elim hadise bunun sonuçları sebepleri üzerinde böyle bir şeye ihtiyaç duyulur mu, duyulmaz mı, onu parti grubumuz bunun değerlendirmesini yapacaktır. Şu anda onları bağlayan bir söz söylemek istemem."
Bir gazetecinin, "300'e yakın şehit var. Dünyadaki yakın zamanda yaşanan benzer örneklerden yola çıkarak, bu işin sorumluluğunu üstlenmesi gereken, istifa etmesi gereken birileri var mı sizce. Bazı gazetelere de yansıdı işçiler denetimlerin göstermelik yapıldığını, daha önceden haber verildiğini, ona göre düzenlemeler yapıldığını ve kağıt üzerinde bir denetim raporu tutulup geri dönüldüğünü anlattılar. Bunun gerçeklik payı var mıdır" sorusu üzerine Çelik, araştırma, inceleme ve yapılacak adli idari soruşturmalarda denetçilerin denetiminin de bulunduğunu söyledi.
-"İstifa etmesi gerekenler varsa tabiki etmelidir"
Çelik, "Haber verildi denetim elemanları gelecek, dolayısıyla 'şunları şunları şöyle gösterin' gibi bir şey varsa eğer bu tespit edilirse göstermelik denetim yapan veya denetim hakkını denetim görevini hakkıyla yerine getirmeyen kim varsa onların da sorumluluğu eğer tespit edilirse gereken yapılmalıdır. Dediniz ki 'Kim bunun sorumlusudur', bu incelemeler ve araştırmalar, adli ve idari soruşturmalar sonucunda kimin sorumluluğu tespit edildiyse, o sorumluluğu, tabi oranlarına göre, istifa etmesi gerekenler varsa tabiki etmelidir" diye konuştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın Avrupa Birliği müktesebatına uygun olduğunu dile getiren Çelik, "Uygulamada bir problem var mı, işte bu esas tespit edilecek" dedi.
Hüseyin Çelik, "Başbakanın sığındığı marketteki görüntülerde karışıklık var, fakat Başbakanın bir kişiyle fiziki münakaşaya girdiği açık görülüyor. Bir başbakanın bir kişiyle, vatandaşla fiziki münakaşaya girmesine nasıl yaklaşırsınız" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
"Başbakan protestocuların yanına doğru gitmeye çalışıyor, korumalarına 'çekilin önümden, konuşayım' diyor. Kastettiğnizi buysa bunda bir anormallik görmüyorum. 'Başbakan markete sığındı' haberi yapıldı, Posta gazetesi bir video koydu, medya etiği diye bir olay var. Sayın Başbakanın 2009'da bir markette telefon görüşmesi yaparken, Kayhan Özer tarafından çekilen ve ödül alan bir fotoğraf var. Bu fotoğraf sosyal medyada 'Başbakan'ın Soma'daki görüntüleri' olarak yayınlandı. Bu 2009'da Başakşehir'de Kayhan Özer tarafından çekilen fotoğraf 'Soma'daki marketin içide' diye servis edildi. Önce iş ahlakı, medya ahlakı. Bu linç kültüründen vazgeçelim. Bizim kültürümüz, bizim inancımız, insani değerlerimiz linç kültürüne müsaade etmez. 'Vur ama dinle', kendisini savunma hakkı ver."
Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın Soma'da girdiği markette, başbakanlık korumalarının bir vatandaşı dövdüğü görüntülerinin anımsatılarak, "orada en ağır hareketi etmiş olsa dahi bunun karşılığı anayasa ve yasalarda başbakanlık korumalarından dayak yemek mi?" sorusuna da Çelik, "Toplumsal olaylara müdahale etmek, daha vahim sonuçlar oluşturabilecek bir eğilime yönelim varsa buna mani olmak, önleyici tedbir almak korumaların, polislerin, güvenlik güçlerinin görevidir. Güvenlik güçleri haddi aşarsa, yasaların kendilerine vermediği bir yol ve yöntemle insanlara yaklaşırsa hukuk devletinde bu tespit edilir, yargıya havale edilir" yanıtını verdi.
Çelik, Soma'daki facianın ardından toplumun kamplara bölündüğü, ayrıştığı görüntüsü verdiğini ifade eden bir gazetecinin "iktidar özelinde siyasetin sorumluluğunu değerlendirebilir misiniz?" sorusu üzerine de "Siyaset topluma örnek olması gereken, toplumu yönlendirme konumunda olan en büyük sivil siyasal organizasyonlardır. Tabiki siyasetin burada sorumluluğu var, dil ve üslup açısından sorumluluğu var" dedi.
Hüseyin Çelik, bugün İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'na da başsağlığı dileyerek, Aslanoğlu'nun Malatya'da hayır organizasyonları düzenleyerek birçok okul ve sağlık ocağı yaptırdığını, çok renkli kişiliğe sahip sevilen biri olduğunu söyledi. Çelik, AK Parti camiası olarak ailesine, sevenlerine, CHP camiasına ve TBMM'ye başsağlığı dilediğini kaydetti.
- Ankara
Son Dakika › Politika › AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Çelik Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?