AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliğiyle vesayet odaklarına son darbeyi vuracaklarını ve vesayeti Türkiye demokrasisinin gündeminden çıkaracaklarını söyledi.
Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçmişte vesayet odaklarının her 10 yılda bir darbe yaparak, ülkenin gelişmesini istemediklerini, Türkiye'yi ekonomik, siyasi, sosyal istikrarsızlığa mahkum etmek istediklerini belirtti.
Vesayet odaklarının siyasinin güçlenmesini, demokrasinin gelişmesini, istikrarlı ve güçlü hükümetlerin kurulmasını hiçbir zaman istemediklerini dile getiren Yıldırım, "O dönemde vesayet odakları kendi çıkarlarını korurken, milletin geleceği, refahı, kalkınması adına hiçbir şey yapmadılar. AK Parti'nin 2002'de milletle başlattığı bu büyük değişimle nihayet milletimiz kazanmaya, vesayet odakları kaybetmeye başladı. Yapacağımız anayasa değişikliğiyle vesayet odaklarına son darbeyi vurmuş olacağız ve vesayeti Türkiye demokrasisinin gündeminden çıkaracağız." diye konuştu.
AK Parti'nin, 2002 yılında yapılan seçimde 363 milletvekili ile iktidar olduğunu ve memlekete hizmet etmek için kolları sıvadığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ankara'ya gelir gelmez, sağdan soldan kafayı uzatanları gördük; 'Hoş geldiniz, yeni ortağınız biziz'... Kardeşim ne ortağı? Biz milletten aldık yetkiyi, siz nereden çıktınız? Ama Ankara'da böyle vesayet odakları eskiden beri hep var olmuştur. Ancak AK Parti, 14 yıllık iktidarında iki şeyi başardı. Yılmadan, yorulmadan millete hizmet etmek, Türkiye'nin geri kalmış bütün meselelerinin üzerine gitmek, eğitimde, ulaşımda, sağlıkta, tarımda, ekonomide ülkenin, milletin yüzünü güldürmek. Ama bunları yaparken önümüze çıkan o gizli ortakları, o vesayet ortaklarını da birer birer icabına bakarak bugünlere geldik."
Yıldırım, ilk önce cumhurbaşkanlığı seçiminde vesayet odaklarının engelleriyle karşılaştıklarını söyledi. Anamuhalefet partisinin bu odakların ana sponsorluğunu yaptığını ifade eden Yıldırım, bu odakların 367 icadı ile AK Parti'ye cumhurbaşkanı seçtirmemek için harekete geçtiğini, daha sonra iktidar partisini kapatmaya çalıştığını belirtti.
Bu konuda da başarılı olamayan odakların yargı yoluyla vesayet kurmaya çalıştıklarını, ancak bu alanda da başarısız olduklarını aktaran Yıldırım, şunları söyledi:
"Fakat bu sefer makas değiştirdiler. Vesayetçiler değişti, zihniyet değişmedi, taşeronlar değişti. Bu sefer FETÖ'cüler piyasaya çıktı ve onlar da Gezi ile, 17 Aralık ile vesayet yoluyla iktidarı ele geçirmeye çalıştılar. Bir kez daha püskürtüldüler. Ama durmadılar, güçlerini topladılar, 15 Temmuz'da finale çıktılar. 15 Temmuz'da da millet de meydana indi, onlara dersini verdi."
Devlet Bahçeli'ye teşekkür
Yıldırım, bölücü terör örgütleriyle amansız bir mücadele içinde olduklarını, ancak bu mücadelede gereken desteği göremediklerini ifade ederek, "İlk günden milli birlik, kardeşlik ruhuyla darbeye karşı bir araya geldik. Fakat sonra ne oldu, ne bitti ana muhalefet partisi lideri, bu Yenikapı ruhundan ayrılmak için binbir bahanenin peşine takıldı. Bu konuda o günkü duruşunu bugün de aynen devam ettiren MHP'ye teşekkür ediyorum. Bu konudaki millet, memleket, menfaatini ön plana alan ve bu yönde sorumlu davranış gösteren Sayın Bahçeli'ye teşekkür ediyorum." dedi.
Başbakan Yıldırım, AK Parti olarak Yenikapı ruhunu korumaya devam edeceklerini bildirdi.
Anayasa değişikliği
Gündemde anayasa değişikliği olduğuna değinen Yıldırım, sadece AK Parti'nin değil, 14 yıldan beri tüm partilerin darbe anayasasının değişmesini istediğini söyledi.
Seçimlerde de anayasa değişikliği için vaatlerde bulunduklarını hatırlatan Yıldırım, AK Parti'nin söylediklerini yapan, yapamayacaklarını söylemeyen bir parti olduğunu kaydetti.
Anayasa değişikliğiyle ilgili sözün de yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:
"Anayasa değişikliğini referanduma götürecek sayımız yok. 330 ve üstü olacak ki referanduma gitsin, referandumda da millet kararını versin. Biz partilerden şunu istiyoruz; 'Bizim istediğimiz gibi bir anayasayı gelin, oylayalım da yapalım' demiyoruz. Bir anayasa değişikliği teklifimiz var, buyrun siz de teklifinizi getirin, vatandaşa gidelim, işin sahibine gidelim, vatandaş hangisini onaylarsa başımız, gözümüz üstünde yeri var. Bundan daha açık, daha demokratik bir teklif olabilir mi? İşte şimdi sırası, bütün partilerin katılımıyla bir anayasada uzlaşalım. Esas olan bu."
CHP'nin, AK Parti ne söylerse karşı bir tavır sergilediğini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
"CHP temelden karşı. Onlar aynen Çarşı gibi her şeye karşı. Biz ne söylersek, tam tersini söylüyorlar. Bununla da siyaset yaptığını zannediyor. Kardeşim gelin memleket meselelerinde bir araya gelelim. Siyaseti bir tarafa bırakalım. Siyaset yapacaksak seçim meydanlarında gideriz anlatırız. Millet ne diyor? 'AK Parti'nin dediği daha doğru, bunlar devam etsin' diyor, 'Siz biraz daha bekleyin' diyor. Türkiye'de istikrar var AK Parti ile, CHP'de de istikrar var Kılıçdaroğlu ile. Yani orada da istikrar devam ediyor. Seçim geçiyor, bir şey değişmiyor. Allah selamet versin, bizim onların işine karışacak halimiz yok. İşimiz başımızdan aşkın."
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?