Bakan Avcı'dan Topkapı Sarayı Açıklaması - Son Dakika
Politika

Bakan Avcı'dan Topkapı Sarayı Açıklaması

Bakan Avcı\'dan Topkapı Sarayı Açıklaması

Ayasofya Müzesi’nde basın açıklaması yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Topkapı Sarayı’nda kayma meydana geldiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

26.01.2017 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayasofya Müzesi'nde basın açıklaması yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Topkapı Sarayı'nda kayma meydana geldiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakan Avcı, "Topkapı Sarayı'nın denize doğru kaymakta olduğuna dair haberler doğru değil. Topkapı Sarayı'nın zemin hareketlerine dair hazırlanmış olan hiçbir raporda böyle bir kaymaya ilişkin bilimsel gösterge söz konusu değil" dedi.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Talep Rifai ile Ayasofya Müzesi'nde bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Topkapı Sarayı'nda kayma meydana geldiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Bakan Avcı, "Topkapı Sarayı dediğiniz zaman bütün bir kompleksi kastetmiş gibi söylüyoruz. Halbuki burada asıl bahsetmek istediğimiz Fatih Sultan Mehmet köşkü, yani hazine dairesindeki çatlaklar ve ondan sonra başlayan restorasyona ilişkin çalışmalarla ilgili soruyorsunuz. Evet bununla ilgili güzel bir planlama yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte önce bu duvarlardaki çatlakları, hazine dairesindeki yani Fatih Sultan Mehmet köşkündeki duvarlardaki çaylakları, ki bir yıl önce bunlar fark edilmişti. Bunların nedenleri üzerinde ciddi bir çalışma başlatıldı. Zemin etütleri yapılıyor. Ayrıca çevrede üniversitenin ve bilim adamlarımızın uygun gördüğü noktalarda 26 tane sismik tespit kuyusu açıldı. Buralardan gelen göstergeler doğrultusunda bu restorasyon çalışmasının hem tekniği hemde kapsamı konusunda bir karar verilmiş olacak. Çalışmalar gayet güzel yürüyor. Topkapı Sarayı'nın bütününe ilişkin böyle bir tehdit söz konusu değil. Hele hele Topkapı Sarayı'nın denize doğru kaymakta olduğuna dair haberler doğru değil. Bu konuyla ilgili olarak zaten bilim adamlarımızın da hazırladıkları raporlarda, Topkapı Sarayın'ın zemin hareketlerine dair hazırlanmış olan hiçbir raporda böyle bir kaymaya ilişkin bilimsel gösterge söz konusu değil. Ayrıca bir obruktan da bahsediliyor bazı yerlerde. Obruk falan değil. Herhangi bir geniş alanda oluşabilecek bir çöküntü" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Avcı'dan Topkapı Sarayı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement