Bakan Bayraktar'ın Düzenli Şehir Örnekleri: Seattle, Canberra, Kuala Lumpur - Son Dakika
Politika

Bakan Bayraktar'ın Düzenli Şehir Örnekleri: Seattle, Canberra, Kuala Lumpur

Bakan Bayraktar\'ın Düzenli Şehir Örnekleri: Seattle, Canberra, Kuala Lumpur

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir ülkenin gelişmesinin sadece para ve ekonomik kalkınmayla olmayacağını belirterek, "Gelişme, ülkenin şehirlerinin düzeniyle olur" dedi.

09.01.2012 12:45

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir ülkenin gelişmesinin sadece para ve ekonomik kalkınmayla olmayacağını belirterek, "Gelişme, ülkenin şehirlerinin düzeniyle olur" dedi. Bayraktar, düzenli şehirlere örnek olarak da ABD'den Seattle, Avustralya'dan Canberra ve Malezya'dan Kuala Lumpur'u gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Belediyesi tarafından yaptırılan, Fatih Mahallesi'ni Yavuz Selim Bulvarı'na bağlayan ve 3.5 milyon liraya mal olan 110 metre uzunluğundaki yolun açılış törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada, deprem aksı üzerinde bulunan şehirlerde çalışma başlatıldığını belirten Bayraktar, "Bu kentlerimizdeki depreme dayanmayan, 6 - 6.5 şiddetindeki bir deprem olduğunda yıkılma riski bulunan, heyelan ve yangın tehlikesi içeren binaların envanterini çıkarıyoruz. Türkiye'de büyük bir kentsel dönüşüm, afet dönüşümü seferberliği başlatacağız" dedi.

ÖRNEK ŞEHİRLER

Türkiye'de bu boyutta büyük bir kentsel dönüşümün sadece parayla ve ekonomik kalkınmayla olmayacağını da dile getiren Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ülkenin gelişmesi, kalkınması şehirlerinin düzeniyle olur. Ulaşım, binalar, meydanlar güzel olacak. Binalar sağlam olacak. Eğitim, sağlık, ulaşım bakımından dünyanın en ileri ülkesindeki şehirler nasılsa öyle olacak. Amerika'daki meşhur Seattle şehri, Avustralya'nın meşhur, hep anlatırlar Canberra şehri gibi. veya Malezya'da yeni kurulan bir şehir var. İnternette görüyorsunuz, Kuala Lumpur gibi. Biz de belli başlı şehirlerimizi hakikaten pırıl pırıl, binalarıyla, sokaklarıyla, bahçeleriyle, parklarıyla, sağlık ve eğitim tesisleriyle çok güzel bir duruma getirmek için çalışacağız. Bu konuda heyecanım ve gayretim tamdır. Başta İstanbulumuz ve Trabzonumuz olmak üzere bu şehirlerimizi güzelleştireceğiz."

AÇGÖZLÜLERİ ELEMEMİZ LAZIM

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, kamulaştırma konusunda da halktan bazı istekleri bulunduğunu belirterek, "Halkımızdan şunu rica ediyorum; lütfen hep beraber olalım ve birbirimizi destekleyelim. Aşırı kamulaştırma bedelleri kentsel dönüşümün önünü tıkar. Türkiye'deki kentsel dönüşümün önünü tıkar. Bir gayrimenkulun, istimlak edilecek bir binanın normal piyasa şartlarında satış değeri 50 bin liraysa, biz ona 55 – 60, 70 bin lira veriyoruz. İnanın veriyoruz. Arkadaşlarıma da söylüyorum; vatandaşın hakkını verelim. Bu tip kamulaştırmalarda ufak tefek açgözlülük yapanları da elemine etmemiz lazım. Bunları etmezsek Trabzon hak ettiği kamulaştırmayı tamamlayamaz. Kamulaştırmadan vazgeçmek zorunda kalırız" dedi.

ÜNİTER YAPIYI KORUYACAKSAK GETTOLAŞMAYI ENGELLEMELİYİZ

Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer biz üniter yapımızı koruyacaksak şehirlerimizin kenarlarındaki, varoşlarındaki gettolaşmayı da, gruplaşmayı da engellemek zorundayız. Üniter yapı olsun, herkes birbirini sevsin kucaklasın. Nasıl ki biz diyoruz ya, 'Bize her yer Trabzon' diye. Türkiye'yi, 81 vilayetine dek insanların her tarafı kendi şehri gibi rahat dolaşabildiği, insanların birbirini kucakladığı, dünyanın parmak ısırdığı lider ülke yapmak zorundayız. Küçük, ufak tefek meselelere bakmayacağız. Türkiye'nin büyük fotoğrafı müthiştir. Avrupa'da çok ciddi kriz var. Bütün bunlara rağmen Türkiye istikrarı sayesinde bu güzel insanlar sayesinde ekonomik bakımdan büyümesini devam ettiriyor, işsizliğini azaltıyor."

Bayraktar, konuşmasının ardından Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile birlikte yolun açılış kurdelesini kesti. - Trabzon

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Bakan Bayraktar'ın Düzenli Şehir Örnekleri: Seattle, Canberra, Kuala Lumpur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement