Bakan Eroğlu ve Çelik, Kestane Fidanı Dikip, Kestane Şekeri Dağıttı - Son Dakika
Politika

Bakan Eroğlu ve Çelik, Kestane Fidanı Dikip, Kestane Şekeri Dağıttı

Bakan Eroğlu ve Çelik, Kestane Fidanı Dikip, Kestane Şekeri Dağıttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr.Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte, Mudanya'ya bağlı Balabancık Köyü'nde 100 bin kestane fidanın toprakla buluşturulduğu törene katıldı.

04.03.2013 17:08

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte, Mudanya'ya bağlı Balabancık Köyü'nde 100 bin kestane fidanın toprakla buluşturulduğu törene katıldı. İki bakan törenin ardından köylülere kestane şekeri ikram etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte 100 bin kestane fidanının dikimi için Balabancık Köyü'nde düzenlenen törende bir araya geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kestane seferberliğinin çok önemli olduğunu belirterek, kestanenin faydalarını anlattı.

BAKANDAN KESTANENİN FAYDALARI

Kestanenin beden ve zihindeki yorgunluğu giderdiğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Kestane vücuda kuvvet ve enerji verir. Yaraların iyileşmesini sağlar. Kandaki kolesterolü düşürür. Kan dolaşımını düzenler, varis ve bağ suru giderir. Mide ve karaciğere faydalıdır. İshali keser. B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengindir.

Yağ ve protein vardır. Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demir minerallerini de ihtiva etmektedir. Kestanenin faydaları saymakla bitmez" dedi.

"HEDEFİMİZ, BİTKİLERDEN 2015 YILI SONUNA KADAR 1.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT"

Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Türkiye'de orman alanlarını, vatandaşın gelir seviyesinin artması, ülkemizin kalkınmasında lokomotif olması için kullanmaya başladık. Nitekim ormanlarda artık sadece çam ekilmiyor. Artık ceviz, badem, kestane, ıhlamur ve her türlü gelir getirici ağaç dikiliyor. Odun dışı ürün dediğimiz, tıbbi aromatik bitkiler üretmeye de başladık. Adaçayından defne ve keçiboynuzuna kadar bütün bu ürünleri üretiyoruz. Geçen yılın sonunda 300 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ama bu yeterli değil. Üniversitelerimiz ve diğer kamu kurumları ile birlikte çalışarak Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk. Tıbba, ilaç ve kozmetik sanayine bu ürünleri hazırlayıp sunmak istiyoruz. Hedefimiz, 2015 yılının sonuna kadar 1.5 milyar dolarlık ihracat".

"HER HANEYE 41 KESTANE FİDANI"

Ormanlar artık vatandaşların gelir kaynağı olacağını anlatan Bakan Eroğlu, "Burada 40 haneye 41 kestane fidanı düşüyor. Bunları parsel parsel ayıracağız. Kura çekip sahiplerini belirleyeceğiz. İlk üç yılında bakımı zordur. Bakımlarını da Orman İşletme Müdürlüğü yapacak. Sahibi belli olacak. Her hanenin 41 kestane ağacı teslim edilecek. Bunu sadece kestane için değil ceviz ve badem için yapacağız. Türkiye cevizin yüzde 60'ını ithal ediyor. Artık bu yasak. Türkiye 10 yıl sonra bunları ihraç ediyor hale gelecek" diye konuştu.

Ayrıca ıhlamur çınar ve erguvanlar da dikeceklerini müjdeleyen Bakan Eroğlu, "Her ile bir ağacın sembolü yapacağız. Ama Bursa'ya bir ağaç yetmez. Ihlamur, kestane çınar ve erguvan olacak. Hayırlı olsun. bereketli olsun Bu yılki seferberlik bununla bitmiyor. İlerleyen yıllarda seferberlikler artarak devam edecektir. Bu kestanelerin dikimi ile 27 trilyon liranın buradaki köylülerimizin cebine girmesi hedefleniyor" dedi ve ağaçları çocuklara emanet ederek onlardan söz aldı.

"KESTANE ANAVATANINA DÖNÜYOR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu fidanların bugünün meselesi olmadığını belirterek, "Belki bizler göremeyeceğiz, ama gelecek nesillere güzel bir miras bırakmış olacağız. Birkaç nesil eskitecek ve Bursa'nın yeşilliğine yeşillik katacaktır. Asıl olan da budur. Kestane Bursa'nın evladıdır. Kestane anavatanına dönüyor. Son zamanlarda ağzımızı tatlandıran kestane şekerinin, kestanesinin yurt dışından ve başka illerden geldiğini biliyor ve söylemiyorduk. İnşallah kestanenin ham maddesi de Bursa'dan olacak ve tüm dünya ve Türkiye'de Bursa markası olarak İnşallah dağıtım ve ticareti yapılacak. 100 bin fidan 2013 yılında dikilecek. Bizim istediğimiz bu ağaçların bir sahibinin olması. Bunların köylülerimize zimmetlenmesi ve sahibinin belli olması önemlidir, diye düşünüyorum" dedi.

Vali Şahabettin Harput, kestane üretiminin 10 bin tonlardan bin 500 tonlara inmesinin kabul edilemez olduğunu ve o yüzden bugünün tarihi bir gün olduğunu

söyledi.

Ardından iki bakan kestane fidanların dikileceği alanın açılış kurdelesini kesti. Eroğlu ve Çelik iki kestane fidanı diktikten sonra ikram edilen kestane şekerini vatandaşlara dağıttı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Eroğlu ve Çelik, Kestane Fidanı Dikip, Kestane Şekeri Dağıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement