Bakan Günay Van'da - Son Dakika
Politika

Bakan Günay Van'da

Bakan Günay Van\'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, restorasyon çalışmaları devam eden Hoşap Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

13.10.2012 19:30

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, restorasyon çalışmaları devam eden Hoşap Kalesi'nde incelemelerde bulundu. Günay, kendini takip eden heyete Kürtçe, 'Were rune çay wexe' (Gelin oturun, çay için) dedi.

Gezi, inceleme ve açılışlarda bulunmak üzere Van'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Gülşen Orhan, Mustafa Bilici, Buhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurrettin Alkan, kurum müdürleri ve partililer

tarafından karşılandı.

Havaalanından Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyündeki 400 yıllık Hoşap Kalesi'ne geçen Bakan Günay, kalede yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top'tan bilgi aldı. Yaptığı incelemelerin ardından harem bölgesinde oturup çay içen Bakan Günay, her fırsatta Van'a gelmeye çalıştığını belirterek, "Vali Bey de her geldiğimde beni daha sarp tepelere tırmandırıyor, -belki adam Van'a gelmekten vazgeçer- diye. Vazgeçmiyorum, tam tersine Van'a her geldiğimde gördüklerim benim Van'a olan ilgimi daha da artırıyor. Geçen geldiğimde müzenin temelini attık. Yarın yine inşaatın nasıl gittiğine bakacağız. Kazı ve restorasyon çalışmalarına bakacağız. Hoşap Kalesi, benim şu ana kadar içini gezmediğim kalelerden birisiydi. Hakkari yoluna gidip gelirken bölgede çok durdum. çevreyi izledim. Ama buraya kadar ilk kez çıkıyorum. Gerçekten sadece bir karakol değil, burada bir bey yerleşiminin olduğu, özellikle harem yapıları odalar açıkça görülüyor. Oldukça zevkli özenli, mimarisi bölgede biraz Farisi, biraz Osmanlı karması bir özellik taşıyor. Bu da zaten birkaç yıldan bu yana hem kazı hem restorasyon çalışmaları yapmıştık ama Van'a verdiğimiz önem çerçevesinde Hoşap Kalesi'ndeki restorasyon, konservasyon çalışmalarımızı hızlandıracağız" diye konuştu.

Gazetecinin Kürtçe konuşmayı öğrenip öğrenmediği sorusuna Bakan Günay, birkaç cümle biliyorum, "Were rune çay wexe" (Gelin oturun, çay için) sözüyle karşılık verdi.

MİLLETVEKİLİNE 'MÜKÜS' ESPRİSİ

Hoşap Kalesi'nin Müküs beyleri tarafından yıkıldığı şeklindeki sözler üzerine AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'a takılan Bakan Günay, "Araştırma yapıyorum. Hoşap Kalesi'ni Müküslülerin yıktığına dair söylentiler var. Eğer bu söylentiler doğruysa, kaynak bulmak ve yaptırmak konusunu Gülşen hanıma havale edeceğim" dedi. - VAN

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement