Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, FETÖ sanığının üzerinde "Hero" (kahraman) yazılı tişörtle mahkemeye çıkmasıyla ilgili, "Mahkemelerimiz açık, hukukun üstünlüğü prensipleri içerisinde hareket ediyor ama bunların (FETÖ sanıkları) tek tip elbiseyle mahkemelere getirilmesi daha doğru bir yoldur. Bununla ilgili çalışmalar da Adalet Bakanlığımız tarafından yapılacaktır." dedi.
Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken verilen arada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, FETÖ sanıklarının mahkemeye çıktığı kıyafetlerle ilgili yaşananları anımsatması üzerine, bunun kabul edilebilir bir şey olmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konudaki görüşlerini, kamuoyuyla paylaştığını söyledi.
Konunun Bakanlar Kurulunun da gündeme geldiğini ve Adalet Bakanlığının bu konuda bir çalışma yapacağını ifade eden Kurtulmuş, "FETÖ örgütü başta olmak üzere terör örgütü üyelerinin, muhtemelen bu çalışmadan sonra daha teferruatlı olarak sizlerle paylaşacağız, mahkemelere tek tip elbiseyle gelmesi sağlanacak. Henüz çalışma yapılmadığı için detayları paylaşamıyorum ama Adalet Bakanlığımız bu konuyu gündemine alıp çalışmaları çok hızlı bir şekilde sonlandıracak" diye konuştu.
FETÖ sanığının üzerinde Hero (kahraman) yazılı tişörtün görüldüğü günden itibaren gittikleri her yerde halkın tepkisiyle karşılaştıklarını aktaran Kurtulmuş, "Bu tişörtü giymeden evvel de mahkemelere takım elbise ile çıkarılmaları milleti rencide etmiştir. Kimisi Cumhurbaşkanımıza suikast yapan timin içerisinde, kimisi akıncılardan kaldırdıkları uçaklar ve helikopterlerle halkı şehit eden eşkıya güruhunun içerisinde. Bunlara karşı mahkemelerimiz açık, hukukun üstünlüğü prensipleri içerisinde hareket ediyor ama bunların (FETÖ sanıkları) tek tip elbiseyle mahkemelere getirilmesi daha doğru bir yoldur. Bununla ilgili çalışmalar da Adalet Bakanlığımız tarafından yapılacaktır" ifadelerini kullandı.
"Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasını şiddetle kınıyoruz"
Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gerçekten kabul edilemez, son derece yaralayıcı bir karardır. İslam dünyasında üç tane kutsal mescit var. Mekke'deki ve Medine'deki Harem-i Şerifler ve Kudüs'teki Harem-i Şerif. Kudüs'teki Harem-i Şerif, Müslümanların ilk kıblesi ve üç büyük camisinden birisidir. 1967 savaşlarından bu yana da hiç kapanmamış, hele hele cuma namazları hiç aksatılmamıştır. Dolayısıyla böyle bir ortamda hem de İsrail'in bir tarafıyla barış vesaire dediği ortamda bu kararın uygulanması kabul edilemez. İnsanlık suçudur, ibadet özgürlüklerine karşı işlenmiş bir suçtur. Evrensel hukuk bakımından da asla kabul edilemeyecek tevil götürmeyen bir suçtur. Bunu şiddetle kınadığımızı ifade etmek isterim."
Kurtulmuş, Müslüman kimliğini baskı altına tutmaya çalışmanın Kudüs'ün geçmişiyle bağdaşmayacağını, tarihine, birikimine açık ve aleni bir şekilde yapılan bir saldırı olduğunu vurgulayarak, Kudüs'te dört asır boyunca Müslümanların Allahuekber sesleri ile kiliselerin çanlarının birbirine karıştığını söyledi.
Ağlama duvarının önünde Tevrat'tan dua okuyanlarla, camiye giden Müslümanların duaları ve Kur'an seslerinin birbirine karıştığını ifade eden Kurtulmuş, "Kimse birine dini ibadetlerinden ya da dini yaşayışından dolayı hiçbir şey söylemedi. Osmanlının dört asırlık o barış düzeni, Filistin topraklarına Kudüs'e böylesine bir insanlık mirası bıraktı. Kudüs deyince aklımıza bu gelir ama ne yazık ki İsrail hükümetinin bu yanlış ve insanlık dışı inanç özgürlüklerini ayaklar altına alan bu uygulamasını asla kabul etmek mümkün değildir. Kınadığımızı, bunu doğru bulmadığımızı, bu tür uygulamaların Filistin, İsrail arasındaki gerginlikleri azaltmaktan çok daha da fazla artıracağını ve bölge barışını korumak konusunda en ufak bir katkısını olmayacağını ifade etmek isterim." dedi.
Rusya ile S400 füze savunma sistemlerinin alımı konusunda bir uzlaşıya varıldığının hatırlatılması ve Türkiye'ye ne zaman geleceğine ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, Rusya ile S400 füzeleri konusunda olumlu seyreden bir müzakere süreci içerisinde olunduğunu aktardı.
Kurtulmuş, Türkiye ve Rusya arasında füze alımına ilişkin anlaşmalar imzalandıktan sonra detaylar üzerinde işleme geçileceğini belirterek "Şu anda anlaşma son noktasına gelmiş değil, müzakereler olumlu bir seyirde sürdürülüyor." ifadesini kullandı.
Katar ile ortak bir askeri tatbikat olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Kurtulmuş, Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün yeni bir mesele olmadığını, 2014'ten itibaren varılan bir anlaşmanın gereğini olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, gelecek günlerde Katar'da deniz, kara ve hava alanlarında ortak tatbikatlar yapılacağını dile getirerek "Katar başka ülkelerle de tatbikatlar yapıyor. Bu ikili anlaşma sonucu yapılacak olan bir tatbikattır. Planlaması ve takvimi önümüzdeki günlerde ortaya çıkar." diye konuştu.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının ne zaman yapılacağı ve komutanların görev sürelerinin uzatılmasına ilişkin bir çalışmanın olup olmadığının sorulması üzerine de Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Yüksek Askeri Şura ile ilgili çalışmalar rutininde devam ediyor, bir tarihi, bir takvimi var. Henüz şu anda kesinleşmiş olan bir takvim yok ama ağustos ayının hemen başında YAŞ toplantıları yapılıyor. Milli Savunma Bakanlığımızın öncülüğünde, terfiler, tayinler, yer değiştirmelerle ilgili çalışma Türk Silahlı Kuvvetlerinde de en detaylı bir şekilde gerçekleşiyor. Rutin bir çalışmadır, ağustos ayında vakti geldiği zaman toplantı yapılacak, toplantıda da alınması gereken kararlar alınacaktır."
(Bitti)
Son Dakika › Politika › Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?