Başkan Adaylarını Açıkladı - Son Dakika
Politika

Başkan Adaylarını Açıkladı

Başkan Adaylarını Açıkladı

Başbakan Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı.

16.01.2009 12:00

Başbakan Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde belediye başkan adaylarını açıkladı. Başbakan, konuşmasına İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırı ile başladı, sonra da partisinin bazı illerdeki başkan adaylarını açıkladı.Başbakan ilk olarak Adana adayını açıkladı, Aytaç Durak'ı yeniden AKP'den neden aday göstermediğini anlattı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

- Filistin’deki kardeşlerimizi hava ambulansıyla ülkemize getirdik.

- Salı günü gittim kendilerini hastanede ziyaret ettim. Gördüğüm manzarayı ifade etmekten gönlümün derinliklerinde hissettiklerimi dile getirmekte zorlanıyorum.

- Duygularımı anlatmakta gerçekten kelimeler kifayetsiz kalıyor.

- Özellikle bir tanesini ifade etmem lazım. Orada şüphesiz ki on yaralının içerisinde vücudu tamamen felç olan, ayakları kopan, fosforlu bombalar altında yanan Filistinli kardeşlerimiz var.

- Genç bir yeni evli kızımız var ki 1 aylık yavrusunu kaybetti. Aileden 9 kişi şu ana kadar şehit olmuş vaziyette. Fakat o hale rağmen anne şunu söylüyordu: “Hiçbir yerde gıda yardımı gelmese de, ağaç yapraklarıyla beslenir ve sonuna kadar şahadete kadar bu mücadelemizi sürdürürüz”

- İsrail askeri tesisleri silahlı grupların karargahlarını vurmuyor. Hamas’ta böyle şey ne gezer. İsrail hastaneleri camileri okulları vuruyor. İşte dün canlı yayınlarda izledik. Filistin kızılayı’nın hastanesi vuruldu. BM Mülteci sığınma binası vuruldu. Bu saldırılar neyle izah edilebilir?

ÖLDÜRMEYECEKSİN!

- Savaşında bir hukuku vardır. Bizim bildiğimiz bizim öğrendiğimiz her din insan hayatını kutsal sayar. İnsan hayatına kastetmek en büyük günahtır. Tevrat’ta İncil’de Kuran-ı Kerim’de böyledir.

- On emirden altıncısı derki Tevrat’tan okuyorum. Öldürmeyeceksin.

- Bunlara rağmen o masum çocukları katletmek hangi hukuka hangi vicdana sığdırabiliyorsunuz.

- Dünya kamuoyunun tepkisizliği insanı daha fazla üzüyor. Bu dram bütün bir dünyanın gözleri önünde yaşanıyor.

- Şunu da söyleyeyim. Televizyonların çok ciddi bir kısmı da görüntü yayımlamıyor, susturma yapıyor.

- Çünkü İsrail’in kontrolü altında olan bir dünya medyası da var.

AB SEYREDİYOR

- Ama hiç kimsenin sesi çıkmıyor. Kimse dur demiyor. BM Güvenlik Konseyi son bir karar aldı. Bakıyorsunuz BM hala bu noktada seyrediyor.

- AB maalesef seyrediyor. Tabiî ki bunları konuşacağız. Ama maalesef seyir devam ediyor.

- İslam dünyası bölük pörçük.

- İsrail’in yaptığı dünyaya meydan okumaktır dalga geçmektir.

- İsrail’e sesleniyorum, daha fazla can kaybı olmadan daha fazla ocak sönmeden daha fazla çocuklar ölmeden bu savaşı durdurun.

- Dünyaya sesleniyorum, bu katliama sessiz kalmayın, bu vahşete göz yummayın. Çünkü sessiz kalan bu ayıba ortak oluyor.

- Yoğun mekik diplomasisi yürüten heyetimiz taraflarla görüştü ve ateşkesin sağlanmasına yönelik bir çözüm önerisi ortaya çıktı.

- Fakat ben şunu söylüyorum. Gün herkesin olup bitenler karşısında ortak bir tavır sergilemesi günüdür.

- Özellikle bölge ülkelerinin de birlik içinde hareket etmeleri, Gazze’deki trajediye çözüm bulmak için gayret göstermeleri en büyük beklentimiz.

- Bu ülkeler arasındaki ayrışmalar, Gazze’deki kardeşlerimizin çektikleri acıyı daha da artırıyor.

- Arap Ligi bölünmüş ikiye ayrılmış durumda. Bugün 14 Arap ülkesi bir araya geliyor. Bizi de davet ettiler.

- Ben programımız sebebiyle kendilerinden izin talep ettim ve Başbakan Yardımcım Cemil Bey'i oraya gönderdim.

- İslam dünyasına bakıyorsunuz orada da, işte büyük ölçüde İslam Ülkeleri Parlamentolar arası toplantı İstanbul’da toplandı.

- Köksal Toptan beyin başkanlığında yapılan bu toplantıda da İslam dünyasının bu konudaki tepkisi ortaya konuldu.

ZAPATERO ARADI

- Dün akşam İspanya Başbakanı Zapatero aradılar. Hep birlikte bir şeyler yapmamız gerekiyor der duruma geldiler. ''Bana ne düşüyorsa ben de onu yapacağım dediler'' ve ''çok yoğun bir irtibat halinde olalım ve bunu farklı ülkelere de yansıtalım'' dediler.

- BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararının hala uygulamamış olması kabullenemez. Ancak İsrail bunu yüzden fazla sefer uygulamamış bir ülkedir.

- Peki bu kararları hiçe sayan yok kabul eden bir ülke BM kapısından içeri nasıl giriyor diye bu soruyu kendime soruyorum.

- Bir taraftan BM Güvenlik Konseyi kararları bağlayıcıdır diyeceksiniz, öbür yandan uymayacaksınız.

- Ateşkesten sonra Gazze’nin yaralarının sarılması için el birliği ile çalışılması gereklidir.

- Bu akşam görüşeceğim BM Genel Sekreteri’ne bunu söyleyeceğim.

YAHUDİLER'E BİZ KUCAK AÇTIK

- Tabii bütün bunları söylerken Salı günü grup toplantımızda da ifade ettim 'anti semitizm bir insanlık suçudur.' Bunu söyleyen ilk söyleyenlerden biriyim.

- Anti semitizm derken, dünyayı da İslamifobia’yı da büyük bir tehlike olarak hep vurguladım.

- Yahudiler kovulduklarında onlara kucak açan aziz ecdadımız olmuştur.

- Biz sevgi medeniyetinin mensuplarıyız. Vatandaşlarımız arasında asla etnik dinsel mezhep ayrımcılığını kabul edemeyiz.

- Dini dili ırkı mezhebi her ne olursa olsun bu ülkenin bu bayrağın altında toplanmış herkes bizim birinci sınıf vatandaşımızdır.

- Hepimiz aynı havayı soluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliğinde bir ve beraber olarak kader ortaklığı yapıyoruz.

- Ülkemdeki Musevi vatandaşlarımda insanlığa kasteden her olay karşısında onurlu bir duruş sergiliyorlar.

- Türkiye Musevileri Hahambaşı, saldırılardan dolayı duyduğu derin üzüntüyü ifade etti.

- Fener Rum Patriği, yaptığı ayinlerinde Türkiye’nin barış çabalarımızın başarıya ulaşması için dua etti.

- Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımıza özellikle duygusal davranmak suretiyle onlara karşı akla hayale gelmez olmaz şeyler yapmak doğru değildir.

'YAHUDİLER GİREMEZ, KÖPEKLER GİREBİLİR' PANKARTI

- Bir ilimizde yapılan, açık ve net konuşuyorum. Buraya 'şunlar şunlar giremez. Köpekler girer' ifadesi çok yanlış bir ifadedir.

- Bu Türk milletinin tarihten gelen o hoşgörüsünü bilen insanların yapacağı bir iş değildir. Ama eminim ki bizler bu hassasiyeti gösteren vatandaşlarımla akıl bilgi tecrübe, bütün bunların içinde kendi medeniyet değerlerimizle yaklaşmak suretiyle tartacağız.

- Çünkü bizler, yaradılanı yaradandan ötürü seven bir medeniyetin mensuplarıyız.

- 70 milyon insanımız iyi bilmelidir ki her bir vatandaşımızın hak ve hukuku bizim güvencemiz altındadır. Ülkemde hiç kimsenin kaygı ve endişe taşımasını kabul edemem.

- Ülkemize gelen insanlar da aynı derece bizim için önemlidir.

- Protestoların tepkilerin yapılan yorumların kendi vatandaşlarımızı da incitmemesine dikkat etmek herkesin sorumluluğudur.

- Mitingler yapılır, duygular dile getirilir, Gazze’de olanlar dile getirilebilir. Ancak dediğim gibi ülkemizin vatandaşlarına karşı kalkıpta bir diğer vatandaş gruplarımızı tahrik etmek doğru değildir. Buna asla evet diyemeyiz.

ADAY OLMADI DİYE İSTİFA EDENLERE TEPKİ

- Aday belirleme çalışmalarını büyük bir hassasiyetle yürütüyoruz. Öncelikle AKP’nin hizmet kervanına katılan bütün adaylara teşekkürlerimi sunuyorum.

- Takdir edersiniz ki her belediye başkanlığı için sadece bir kişi aday olabiliyor. Bizde kılı kırk yaran bir hassasiyetle adaylarımızı belirledik belirliyoruz.

- Bazı mevcut belediye başkanlarımızla yola devam etmeme kararı alıyoruz. Bazı aday adaylarımızı elemek zorunda kalıyoruz. Onlardan benimde partimin de beklentisi incinmeden küsmeden bu yola birlikte devam etmemizdir.

- İlk aday oldukları gün hangi heyecanı taşıyorlarsa, şimdi aday olamamaları halinde de aynı heyecanı taşımalarını bekleriz.

- Şimdi ilk aday oldukları gün aday değildiler. O gün aday oldular. Sevindiler. Ama şimdide aday olamayınca gücenmek veya istifa etmek bunun dava arkadaşlığı ile artık ne alakası kalıyor.

- Demek ki dert dava arkadaşı olmak değilmiş, AKP’nin bu mücadelesinde bu saflarında yer almak değilmiş, sadece bir koltuğu kapmakmış. Bu koltuk elinden alınınca da çekilmekmiş.

- Burada farklı bir karar ortaya çıkabilir. Bizim teşkilatımız AKP teşkilatının söylemesi gereken şudur.

- Demek ki bütün elemelerden sonra değerlendirmelerden sonra, benim genel merkezim böyle bir kararı vermişse ben buna saygı duyarım ve bende bütün gücümle bu çalışmalara katılırım. Önemli olan şahsımın aday olması değil, partimin iktidarıdır, iktidar olmasıdır ve ülkeye hizmetidir.

- Siyaset sadece belediye başkanlığında mı, milletvekili olunduğu zamanda mı yapılacak. Siyaset parti teşkilatlarında yapılamıyor mu? Bunu hamallık, öbür tarafı da tamam yeri buldum bu makam beni rahatlattı, böyle mi yaklaşacağız.

- Ben bu vesile ile yeni seçilecek başkanlarımız, onların engin birikimlerinden istifade edeceklerdir.

- Değerlendirmeleri yaparken ben bu dönem aday olamayacağım bana müsaade ederseniz aday olmak istemiyorum diyen arkadaşlarımda çıkmıştır ki onları özellikle tebrik ediyorum.

- Millete hizmette küskünlükte kırgınlıkta olamaz. Bunu kabul etmiyoruz.

- Seçilecek arkadaşlarımın 5 yıl boyunca her kesimle tam bir uyum, hoşgörüyle çalışmasıdır. Teşkilatım içinde de küskünlük dargınlık kabul etmiyorum.

- Türkiye ne kaybediyorsa tartışmalardan kavgalardan kaybediyor.

ADANA

- Adana Akdeniz bölgemizin en büyük illerinden bir tanesi. Akdeniz’in bu önemli kendini her açıdan kalkındırmak için son 6 yılda Adana’da önemli yatırımlarımız oldu.

- Adana’ya eğitim sağlık ulaştırma alanında önemli yatırımlarımız oldu. Turizm için yatırımlar yaptık.

- Ben burada birkaç yatırımı hatırlatmak istiyorum. Toplam 860 milyon TL’lik kaynağı Adana’ya ve Adanalılara tahsis ettik. Yani 860 trilyon. Adana’da trafik sorununu kökten çözecek metro çalışması devam ediyor.

- Biz gelmeden önce, raylı sistem durmuştu. Geldik ve iktidarımızla birlikte dedik ki merkezi yönetim olarak hemen desteğimizi verelim ve bu raylı sistemde bitirilsin.

- 2006 yılında raylı sistem projesinin ek kredi kullanmasına imkan tanıdık. Şu anda 8. istasyona kadar hat montaj işlemleri tamamlandı.

- Adana’nın eğitime nasıl önem verdiğini çok iyi biliyoruz. Biz geldik Adana genelinde 7935 derslik vardı. 6 yılda bu sayının ayrısı kadar dersliği yaptık. Hükümetimiz döneminde sadece sağlıkta 171 trilyon kaynağı Adana’ya aktardık.

AYTAÇ DURAK'I ADAY GÖSTERMEDİM ÇÜNKÜ....

- Adana’da mevcut isim, yani şu anda belediye başkanı arkadaşımız aynen bana şunu söylemiştir.

- Ben son bir dönem sizlerle çalışmak istiyorum, bana bu fırsatı verin demişti. Bende kendilerine peki demiştim. Son bir dönemi tamamladık ki, bu defa yeni bir aday adaylığı süreci için konuşmalar başladı.

- Kendisini davet edip konuştum. Dedim bak biz seninle böyle konuşmuştuk.Ama ben hatırlamıyorum.

- Biz sizinle ne konuştuysak o noktadayız. Çünkü sizinle yola devam edemeyeceğiz dedim.

- Ama işte maalesef, ömrüneredeyse belediye başkanlığında geçecek ve hala burayı bırakmamak bu nasıl bir hırs.

- Biz de yeni dinamik bir arkadaşımızla yeni bir vizyonla, adayımız sayın Mehmet Ali Bilici’dir.

- Mehmet Ali bey merhum Özal’ın siyasete kazandırdığı ilçe ve il başkanlıkları yapan değerli bir arkadaşımız.

İŞTE AKP'NİN ADAYLARI

- Amasya: Cafer Özdemir.

- Bingöl: Serdar Atalay..

- Bitlis: Fehmi Alaydın.

- Çankırı: İrfan Dinç

- Erzincan: Yüksel Çakır.

- Isparta: Hasan Balaman.

- Karaman’da devlet deneyimi yerinde, TOKİ’de olsun, şehircilikte olsun çok çok tecrübeli bir arkadaşımızla devam diyoruz: Kamil Uğurlu.

- Kars’ta bildiğiniz gibi orada bir aday değişimine gitme kararı vermiştik. Bunu duyunca CHP’ye giden bir arkadaşımız oldu ve Kars’ta da adayımız Nevzat Bozkuş.

- Kastamonu’da Mustafa Gökhan Gülşen.

- Kırşehir’de adayımız ve yola Yaşar Bahçeci arkadaşımızla devam ediyoruz.

- Malatya’da mevcut belediye başkan arkadaşımızı bu dönem değiştiriyoruz ve yola Ahmet Çakır ile devam ediyoruz.

- Osmaniye’de adayımız Suat Önal.

- Şanlıurfa’da Mehmet Oymak ile yola devam ediyoruz.

- Trabzon’da da inşallah geçici olarak belediye başkanlığını kaptırdığımız diyeceğim, Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile yola devam ediyoruz.

- Yalova’da Barbaros Bilicioğlu.

- Zonguldak’ta Secahattin Gonca ile yola devam ediyoruz.

- Hakkari Belediye Başkan adayımız Şükrü Çallı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Başkan Adaylarını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement