CHP: Hastaya Bakan Kişiler Sigortalı Olsun - Son Dakika
Politika

CHP: Hastaya Bakan Kişiler Sigortalı Olsun

CHP: Hastaya Bakan Kişiler Sigortalı Olsun

CHP'li Hülya Güven, bakıma muhtaç engellilere yakını olsun olmasın evde bakan kişilerin sigortalı olması için kanun teklifi verdi.

19.06.2013 09:49  Güncelleme: 10:30

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, bakıma muhtaç engellilere yakını olsun olmasın evde bakan kişilerin sigortalı olması için kanun teklifi verdi.

Sosyal Hizmetler Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile evinde bakıma muhtaç, engelliye bakan kişilerin mağduriyetinin giderileceğini belirten CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, konuyla ilgili bir kanun teklifi hazırladı. Kanun teklifi gerekçesinde mevcut kanunun altıncı fıkrasının değiştirilerek bakıma muhtaç engellilere evde sundukları hizmet karşılığı düzenli gelir elde etmelerine rağmen sigortalı olmayan kişilerin sosyal güvenlik kapsamına alınması ifadelerine yer veren Güven, "Kanun teklifi ile evde bakım hizmetlerine ilişkin ayrı bir yönetmeliğin hazırlanarak engelli veya yaşlının engellilik derecesine göre bu hizmetleri verecek olan gerçek ve tüzel kişilerin eğitim, çalışma, izin, denetim, hizmetin kapsamı ile hizmetten yararlanabileceklerin başvuru şekli, ücretlendirilmesi ve evde bakım hizmeti karşılığı bakım hizmeti veren kişi ve engelli destek personeline yapılacak ödemelere ilişkin usül ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır" dedi.

PRİM ÖDEYEN SAYISI 450 BİN ARTACAK

Bakıma muhtaç engelli veya yaşlıya evde bakım hizmeti veren kişilerin sigortalı sayılmalarıyla, prim ödeyen kişi sayısının yaklaşık 450 bin artacağını belirten Güven, "Bu kişilere emekli olma imkanı tanınması, öncelikle kadınların toplam istihdam içindeki payına da olumlu katkı sağlayacaktır" dedi. Güven, verdiği teklifle evde bakım yapan kişilere verilen ücretin asgari ücretle sınırlandırılmasını da değiştirmek istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ücretlendirmede üst sınırın kaldırılması, ikincil mevzuatta engelli veya yaşlının engellilik derecesine göre bir ücretlendirme modeli getirilmesini de teklif ettik."

Engelliye bakmak isteyen kişilere aylık bağlanması için muhtaç olma kriterinin aranarak aylık olarak kişi başı gelir hesaplanmasının yapılmasının yanlış olduğunu belirten Güven, "Engelliye bakım için yoksulluk aranması doğru değil, zaten yurttaşlarımızın büyük çoğu asgari ücretin altında aylık alıyor. Aile içinde birey başına düşen gelir, belirlenen miktardan 1 TL fazla alsa bakım ücreti ödenmiyor. Koşulları oluştursa da sigortalı olamıyor. Bakım hizmeti verdiği halde yani bir hasta bakıcı olarak çalıştığı halde emekli olma hakkı kazanamıyor. Bu engelli ya da yaşlıya bakım hizmeti veren yurttaşlarımız için çok büyük haksızlık. Biz, CHP olarak bu haksızlığı ortadan kaldırmak istiyoruz" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP: Hastaya Bakan Kişiler Sigortalı Olsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement