CHP Muğla Milletvekili Aldan Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Muğla Milletvekili Aldan Açıklaması

CHP Muğla Milletvekili Aldan Açıklaması

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinin Ergenekon davasına ilişkin verdiği yetkisizlik kararının tamamen yasaya aykırı olduğunu ve böyle bir karar verilemeyeceğini söyledi.

14.11.2016 13:11

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinin Ergenekon davasına ilişkin verdiği yetkisizlik kararının tamamen yasaya aykırı olduğunu ve böyle bir karar verilemeyeceğini söyledi.

Aldan, CHP'nin TBMM Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleriyle Mecliste düzenlediği basın toplantısında, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinin Ergenekon davasına ilişkin yetkisizlik kararı verdiğini anımsattı. Mahkemenin verdiği yetkisizlik kararının gerekçesinden bazı bölümleri okuyan Aldan, mahkemenin verdiği yetkisizlik kararının tamamıyla yasaya aykırı olduğunu ve böyle bir kararın verilemeyeceğini savundu.

Aldan, şöyle devam etti:

"Bunun sonucunda karar Ankara'ya gelecek. Bir tır dolusu dosya. Buna karşı Ankara'daki mahkeme tarafından bu talep, 'bende yetkisizim. Çünkü, sen yasa gereği yetkisizlik kararı veremezsin' denilerek, reddedilecek. Dosya bu kez ortada bir yetki uyuşmazlığı olduğundan bölge adliye mahkemesine gidecek. Orası yeniden bir karar verip hangi mahkemenin yetkili olduğu sonucuna varacak.

Bu en az bir yıl demektir. Bundan siyaseten bir anlam çıkarmak durumundayız. Burada hukuksal bir tablo yoktur. Mahkeme heyeti bile bile yetkisizlik kararı vermeye yetkili olmadığı halde böyle bir karar vermiştir. Buradan şöyle bir anlam çıkarabiliriz; Birincisi, Ergenekon davasında yargılanan sanıklar rehin altında tutulmak istenmektedir. Bu yargılama yapıldığı zaman büyük ihtimalle o el bombası filan bulunduran sanıkların dışında, sanıkların belki yüzde 95'i beraat edecektir. İkinci bir nokta ise davaya göre mahkeme heyeti hazırlanması olgusudur."

Gazetecilerin, seçim sistemine ilişkin tartışmaları sorması üzerine Aldan, dar bölge ve daraltılmış bölge seçim sistemlerinin tehlikeleri olduğuna işaret etti. Aldan, dar bölge sisteminde etnik, mezhepsel yapı ayrışmasının net şekilde ortaya konulacağını ve önemli sakıncalar yaratılabileceğini, daraltılmış bölgede ise parası olanın milletvekili olacağını kaydetti. Aldan, asıl üzerinde durulması gerekenin siyasi partilerin kendi içerisindeki demokrasiyi tam olarak uygulaması olduğunu söyledi.

Bir soru üzerine Aldan, başkanlık sistemi konusunda CHP'nin tavrının net olduğunu belirterek, "Bizim kesinlikle başkanlık sistemine en ufak bir sempatimiz dahi olamaz. MHP ile AKP arasında bir görüşme trafiği var. Sürekli bir başkanlık sisteminden söz ediliyor. Meclisteki ana muhalefet partisi olarak biz, ne getiriyorlar bunu görmek istiyoruz. Bunu bütün halkımız istiyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Muğla Milletvekili Aldan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement