Çözüm Süreci - Son Dakika
Politika

Çözüm Süreci

Çözüm Süreci

HAK PAR Genel Başkanı Burkay: "Kürt siyasi hareketi tek renkli değildir. Legal olan ve olmayan birçok parti var. Bu sorun çözülecekse bütün taraflarla görüşülmeli. Kürt aydınlarla görüşülmeli ve en önemlisi de Kürt halkının temel hakları pazarlık konusu olmamalı" "PKK fazla oyalanmadan güçlerini bir an evvel geri çekmeli. Hükümet de son silahlı PKK'lının sınır dışına çıkmasını beklemeden sorunun çözümü yönünde gerekli adımı atmalı"

03.09.2013 11:29

BESTAMİ BODRUK - İSMAİL ŞEN - Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, "Kürt siyasi hareketi tek renkli değildir. Legal olan ve olmayan birçok parti var. Bu sorun çözülecekse bütün taraflarla görüşülmeli. Kürt aydınlarla görüşülmeli ve en önemlisi de Kürt halkının temel hakları pazarlık konusu olmamalı" dedi.

Burkay, partisinin Kovancılar ilçe teşkilat bürosunun açılışı için geldiği Elazığ'da, AA muhabirine çözüm sürecine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kürt sorununun 100 yıldan fazla bir süredir devam ettiğini ve çözülmediği için de zaman içerisinde zorlaştığını belirten Burkay, "Son olarak 30 yılı bulan bir çatışma dönemi yaşandı. Böylesine büyük bir sorunun bir anda çözümü mümkün değildir. Yani barış ve çözüme ulaşmak sanıldığı kadar kolay değildir" diye konuştu.

Çözüm sürecinin başlatılmasını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini dile getiren Burkay, Hükümetin barış ve çözüm süreci çerçevesinde PKK'dan silah bırakmasını ve sınır dışına çekilmesini istediğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu tabii ki olumlu ama tek başına çözüm değildir. Çözüm ve barış dediğimiz şey nedir? Bir halkla barışmaktır, en başta onun haklarını tanıyarak. Kürt sorunu nasıl ortaya çıkmış? Kürt halkının hakları tanınmadığı için, demokratik ve adil bir çözüm bulunmadığı için. Kürtler hak istemişler, sistem baskıyla buna engel olmaya çalışmış. Bundan birçok çatışma doğmuş ve sorun böylesine ağırlaşmış ve bugüne gelmiştir."

Yeni anayasa çalışmaları

Çözümün Kürt halkının temel haklarının tanınmasıyla olacağını savunan Burkay, şunları kaydetti:

"Yeni ve demokratik bir anayasaya ihtiyaç var, öncelikle bunu sağlayacak. Türkiye hala cunta anayasası olan 12 Eylül Anayasası ile yönetiliyor. Bu anayasanın bir an evvel rafa kaldırılması, bunun yerine demokratik bir anayasanın yapılması çok iyi olur. Bunun için de Kürt sorununun çözümüne demokratik bir zemin oluşturulmalı. Bizim yeni anayasada olmasını istediğimiz üç önemli talebimiz var; Kürt kimliği, ana dilde eğitim ve yerinden yönetim ilkesi getirilmeli yani adem-i merkeziyetçi yönetim. Tabii bir de pratiğe geçirmek lazım bunu."

Çözüm sürecinde sadece PKK endeksli görüşmeler yapılmaması gerektiğini ifade eden Burkay, "Kürt siyasi hareketi tek renkli değildir. Legal olan ve olmayan birçok parti var. Bu sorun çözülecekse bütün taraflarla görüşülmeli. Kürt aydınlarla görüşülmeli ve en önemlisi de Kürt halkının temel hakları pazarlık konusu olmamalı. Dolayısıyla herkesle görüşmek lazım, siyasi partilerle, aydınlarla ve tabii ki Kürt halkının kabul edebileceği, eşitlik temelinde bir çözüm bulmak lazım" diye konuştu.

"PKK fazla oyalanmadan güçlerini bir an evvel geri çekmeli"

Kemal Burkay, şunları söyledi:

"PKK fazla oyalanmadan güçlerini biran evvel geri çekmeli. Hükümet de son silahlı PKK'lının sınır dışına çıkmasını beklemeden sorunun çözümü yönünde gerekli adımı atmalı. Ben öteden beri şunu söylüyorum; sorunu çözmek için hangi adımı atmak gerekiyorsa kayıtsız ve şartsız o adımlar atılabilir. Öyle bir durumda içeride de dışarıda da silahlı adamların hiçbir işlevi kalmaz. İnsanlar haklarını, özgürlüklerini elde ettikleri zaman neden dağa çıksınlar ki insanlar deli değil, çılgın değil. Bu iyi niyetli politika, hayata geçtiği zaman kimse dağda kalmaz." - Elazığ

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Çözüm Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement