Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan ABD'nin F-16 kararına ilişkin açıklama: "Biz bunu olumlu karşılıyoruz" - Son Dakika
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan ABD'nin F-16 kararına ilişkin açıklama: "Biz bunu olumlu karşılıyoruz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu\'ndan ABD\'nin F-16 kararına ilişkin açıklama: "Biz bunu olumlu karşılıyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin F-16 kararıyla ilgili, "Biz bunu olumlu karşılıyoruz.

07.12.2022 14:07  Güncelleme: 19:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin F-16 kararıyla ilgili, "Biz bunu olumlu karşılıyoruz. Bunun bir an önce nihayete ulaşması, bu yasanın da onaylanması gerekiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu Sarıyer'de bulunan Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliğinde buluştu. İki bakan, görüşmelerin tamamlanmasının ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Moldova ile ilişkilerinin son derece olumlu bir şekilde devam ettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 857 milyon dolara ulaştığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. ABD'den F-16 alımı sürecine yönelik de konuşan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Biden'in F-16 konusunda yönetimin desteğinin tam olduğu açıklamasını hatırlatarak, kongredeki ilgili yasanın bir an önce onaylanması ve sürecin bir önce nihayete ulaşması gerektiğini ifade etti.

"Moldova ile ticaret hacmimiz 857 milyon dolara ulaştı"

Görüşmede ele alınan konular hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye ve Moldova arasındaki bu yakın ilişkiler bölgemizin istikrarı için de son derece faydalıdır. Tabii her ülkede olduğu gibi Moldova'yla da ekonomik ilişkilerimizin gelişmesine çok önem veriyoruz. Yine ticaretimiz hızlı bir şekilde atılıyor. Geçen sene bir önceki yıla göre ticaret hacmimiz yüzde 53 artarak 857 milyon dolara ulaştı. Bu artışın bu yıl da devam ettiğini görüyoruz. Ekim ayı itibarı ile 818 milyon dolara ulaştı. Öyle görünüyor ki, 1 milyar dolar hedefimize bu sene ya ulaşacağız ya da çok yaklaşacağız. Önümüzdeki süreçte tabii yeni hedefler koymamız gerekiyor. Serbest ticaret anlaşmasının özellikle hizmet sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde atacağımız adımlar, Moldova'nın da bazı talepleri oldu. Ticaretin özellikle daha dengeli olabilmesi için o talepleri de not ettik. İlgili bakanlıklarımızla bunun takibini bu görüşmeden sonra yapacağız. Diğer taraftan Moldova'nın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım miktarı var. Yeni projeler var. Özellikle yenilenebilir enerji alanında. Son zamanlarda özellikle bu savaşla beraber enerji ve gıda güvenliği dünyanın birinci gündem maddesi olmaya devam ediyor. Dolayısıyla enerji konusunda da iş birliği yapmamız gerekiyor. Görüşmemizde vatandaşlarımızla ilgili bazı konuları da gündeme getirdik. Terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüğümüzü aktardım. Özellikle FETÖ konusunda da beklentilerimizi, dostum Nico'ya bugünkü görüşmemizde aktardım. Biz Türkiye olarak Moldova'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü bir destek veriyoruz" dedi.

"Biden F-16 konusunda yönetimin desteğinin tam olduğu söylemişti"

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'den F-16 alımına yönelik sürece ilişkin, "F-16 konusunda teknik görüşmelerin yapıcı bir ortamda devam ettiğini, hem Milli Savunma Bakanımız teknik arkadaşımız bizler de birkaç defa açıklamıştık. Diğer taraftan ABD yönetiminin F-16 konusunda desteğinin tam olduğunu kendi açıklamalarında da gördük. Açıklamalarında bunun NATO için de son derece faydalı olduğunu, ittifak için de faydalı olduğunu da vurgulamışlardır. En son Sayın Cumhurbaşkanımızın Biden ile görüşmesinde yine Biden F-16 konusunda yönetimin desteğinin tam olduğu söylemişti. Tabii kongrenin de burada rolü önemli. Dolayısıyla kongrenin rolünün de olumlu olması gerekiyor. Bazı açıklamalar oldu ama nihayetinde Ulusal Savunma Yetki yasasında oylamaya sunulacak, nihayetinde olumsuz bir unsurun olmaması olumlu bir gelişme. Biz bunu olumlu karşılıyoruz. Bunun bir an önce nihayete ulaşması, bu yasanın da onaylanması gerekiyor" dedi.

"Rusya ile temaslarımız devam ediyor"

Bakan Çavuşoğlu, Rusya heyetinin bu hafta sonuna doğru Türkiye'ye geleceğini söyleyerek, "Rusya'yla bu süreçte de angajmanımız devam edecek. Bir taraftan tahıl anlaşmasının sorunsuz bir şekilde işleyişi diğer taraftan bazı konularda da Türkiye'nin arabulucuğunun devam etmesi, ikili ilişkiler konusunda da aynı şekilde Rusya ile temaslarımız devam ediyor. Ayrıca sadece Ukrayna konusunda değil, diğer bölgesel konularda da angajmanımız devam ediyoruz. Malumunuz Suriye konusunda bir üçlü Astana formatımız var. Teknik düzeyde görüşmeler birkaç hafta önce Astana'da yapılmıştı. Henüz Anayasa komisyonunun dokuzuncu toplantısı konusunda bir karar alamadık. Özellikle Rusya'nın Cenevre'ye İsviçre'ye vize sıkıntısını dile getirerek gitmek istemediğini biliyoruz. Ama siyasi sürecin de hızlanması gerekiyor. Bu konuda da Rusya'yla angajmanımız devam ediyor. Libya dahil diğer bölgesel konularda da angajmanımız devam ediyor. Dolayısıyla Rusya'dan Dışişleri Bakanı Yardımcısı bu hafta sonuna doğru ülkemize gelecek" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan ABD'nin F-16 kararına ilişkin açıklama: 'Biz bunu olumlu karşılıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile görüştü
    17:30 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile görüştü

    TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ve Gürcistan arasındaki stratejik iş birliğinin önemi vurgulandı ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesine yönelik üçlü iş birliği hakkında konuşuldu.

  • YSK, 3 ilçe ile 4 beldede seçimlerin yenilenmesini kararlaştırdı
    17:29 YSK, 3 ilçe ile 4 beldede seçimlerin yenilenmesini kararlaştırdı

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili yapılan itirazları değerlendirmesi sonucunda Kayseri'nin Pınarbaşı, Şanlıurfa'nın Hilvan, Aksaray'ın Güzelyurt ilçeleri ile Sivas Yıldızeli-Güneykaya, Kırklareli Lüleburgaz-Büyükkarıştıran, Tunceli Mazgirt-Akpazarı ve Aksaray Merkez-Sağlık beldelerinde seçimlerin iptalini kararlaştırdı. Seçimler, 2 Haziran'da yenilenecek.

  • Şahinbey Belediyesi, Çanakkale'ye gidecek öğrencileri bilgilendirdi
    17:28 Şahinbey Belediyesi, Çanakkale'ye gidecek öğrencileri bilgilendirdi

    Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun Çanakkale'nin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında başlattığı ve bu yıl da devam ettirdiği "Gaziler Diyarından, Şehitler Diyarına" projesinde Çanakkale'ye gidecek ilk öğrenci kafilesi Vali Çeber'in katıldığı toplantıyla bilgilendirildi.

  • Erzincan İl Genel Meclisi'nin yeni başkanı Mehmet Cavit Şireci oldu
    17:22 Erzincan İl Genel Meclisi'nin yeni başkanı Mehmet Cavit Şireci oldu

    Mahalli İdareler Seçimleri sonrası İl Genel Meclisi Üyelerinin belirlenmesinin ardından 22 kişiden oluşan İl Genel Meclisi ilk toplantısını yaptı. Yapılan seçim sonucunda Mehmet Cavit Şireci 15 oy alarak Erzincan İl Genel Meclisi'nin yeni başkanı oldu. Şireci'nin Meclis Başkanı seçilmesinin ardından Erzincan İl Özel İdaresinde devir teslim töreni gerçekleşti.

  • İstanbul'da afet riskleri ele alındı
    17:22 İstanbul'da afet riskleri ele alındı

    İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında yapılan Afet Koordinasyon toplantısında, İstanbul'da afet risklerine ilişkin çalışmalar ele alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da toplantıya katıldı.

  • Lütfü Savaş'ın seçim çalışmaları için tefeciden para aldığı ortaya çıktı
    17:21 Lütfü Savaş'ın seçim çalışmaları için tefeciden para aldığı ortaya çıktı

    31 Mart seçimlerinde kaybeden Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfu Savaş'ın seçim çalışmaları için tefeciden 32 bin TL aldığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan belgelere göre, kendini iş adamı olarak tanıtan bir kişinin 32 bin TL'yi belediyeye "İmar harcı bedeli olarak" gönderdiği, daha sonra yanlışlıkla gönderildiğini iddia ederek paraya geri istediği öğrenildi.

  • Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti
    17:15 Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti

    Muğla'nın CHP'li belediye başkanları ile Ankara'ya giden Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Anıtkabir'i ziyaret etti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve yeni seçilen 11 CHP'li ilçe belediye başkanı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebedi istirahatgahında ziyaret etti.

  • Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Turizm Haftası etkinliklerinde gençlerle buluştu
    17:14 Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Turizm Haftası etkinliklerinde gençlerle buluştu

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Erdemli Vadisi'nde gençlerle bir araya geldi. Vali Çiçek, turizmde yapılan yatırımlardan bahsederken, Başkan Büyükkılıç ise kadınlarla pişirdiği gözlemeleri vatandaşlara ikram etti.

  • YSK, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde yapılan 20 itirazı reddetti
    17:11 YSK, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde yapılan 20 itirazı reddetti

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti, DEM Parti, TİP, BBP ve Yeniden Refah Partisi tarafından yapılan toplam 20 itirazı değerlendirdi ve reddetti. İtirazlar arasında AK Parti'nin 2, TİP'in 1, BBP'nin 2, İYİ Parti'nin 1, YRP'nin 7, MHP'nin 4, DEM Parti'nin 2, CHP'nin 1 itirazı bulunuyor.

  • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Vali Şahin'i ziyaret etti
    17:06 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Vali Şahin'i ziyaret etti

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından ilk protokol ziyaretini, Antalya Valisi Hulusi Şahin'e gerçekleştirdi. Vali Şahin, Başkan Böcek'e görevinin ikinci döneminde başarılar dilerken, Başkan Böcek de Antalya için azimle, gururla çalışmaya devam edeceğini söyledi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret etti
    17:06 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i makamında ziyaret ederek, Büyükşehir ve Mezitli Belediyeleri'nin iş birliğini güçlendirmek amacıyla görüş alışverişinde bulundu. Yeni dönemde birlikte yürütülecek projeler ve hizmetler hakkında detaylı bir görüşme gerçekleştirildi.


Advertisement