Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "41 yılda Türkiye 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapmış. 2002'den sonra 4 milyonunu tamamladık, 2 milyon da şuan da yapılıyor ve 6 milyon hektar bu yıl sonu itibariyle toplulaştırması bitmiş olacak" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, 2014 Uluslararası Aile Çiftliği Yılı Çalıştayı açılışına katıldı. Açılışta konuşma yapan Bakan Eker, " Bu tarımsal üretim faaliyetini, gıda üretme faaliyetini, ne kadar doğru ve rasyonel gerçekleştirirsek hem gıda güvenliğini o kadar iyi korumuş oluruz, hem tabiatın dengesini iyi muhafaza etmiş oluruz hem de sürdürülebilir bir çevre içerisinde yaşamın döngüsünü gerçekleştirmiş oluruz. Yaptığımız tarımsal faaliyet aynı zamanda bütün milyonlarca canlının varlığını sürdürmesi demektir" diye konuştu.
Tarımsal faaliyetin sadece kar etme arzusuyla yapılması sonucunda spekülasyon olacağını belirten Eker, konuşmasına şöyle devam etti:
"Birileri daha fazla para kazanmak için gıda maddesini stok eder. Piyasalarla, pazarlarla oynar. Zaman zaman bunlara şahit oluyoruz. O zaman doğal kaynakları yeterli olmayan, coğrafyası müsait olmayan ülkelerde yaşayan insanlar açlıkla karşı karşıya kalır. Spekülasyon, suni, yapay fiyat artışları; dünyada şuan da bir milyara yaklaşan aç insan sayısının daha da artmasına katkı sağladı. Aile çiftçiliği dediğimiz faaliyet bunun en önemli sigortalarından bir tanesidir. O elleri öpülesi insanları mutlaka o kırsal alanda tutmamız lazım. Onların ihtiyaçlarını gözetmemiz lazım. 570 milyon dünyada tarımsal işletme var. Bunun 500 milyonu aile işletmesidir. Demek ki bütün dünyada sadece profesyonel manada üretim yapan işletme sayısı 70 milyondur. O halde büyük kısmın üretimi verimli bir şekilde sürdürmesi için gerekli şartların oluşturulması lazımdır. 2014 Aile Çiftçiliğinin esası budur. Bunun üzerinde düşüneceğiz. Bilim insanlarımız, diğer bütün ilgili bakanlıklarımız, üniversitelerimiz, bu işin birinci derecedeki aktörleri ve biz hep birlikte bunu ayrıntılarıyla düşüneceğiz. Ölçek küçük, tarla küçük, sürü küçük, bahçe küçük, üretimi küçük ama hayatını sürdürebilmesi için krediye ihtiyacı var. Bizim mekanizmalarımız buna ne kadar katkı sağlıyor. Bu sorunları giderecek mekanizmaları da birlikte geliştireceğiz. Biz bu kitleye değer veriyoruz. Onların bulundukları yerde daha iyi şartlarda yaşamayı hak ettiklerini biliyoruz. O yaşam şartlarını oluşturmak için hangi projeler gerekiyorsa onları da hayata geçirmek bizim amacımızdır."
Türkiye'de genel itibariyle tarımsal faaliyetin küçük işletmeler eliyle yapıldığına dikkat çeken Eker, "Ortalama işletme büyüklüğü 5.9 hektardır. Buda 10 ayrı parselden oluşuyor. 59 dönüm tamamı ve 10 parçadır. Hayvancılıkta yüzde 55'i 1 ile 5 hayvan besliyor. Küçükbaş hayvancılıkta yüzde 40'ı 50 başın altında. Bunları nasıl verimli kılarız, bunların ürünlerini bir araya getirip nasıl değerlendiririz, bunları nasıl sürdürülebilir halel getiririz. Derdimiz bu. Bunun için 1 Ocak 2006 tarihinde bir program başlattık; "Kırsal Yatırımların Desteklenmesi Projesi." Şimdi 800 bin lira bir yatırımın yüzde 50'sini hibe veriyoruz. Küçük küçük ünitelerde bütün tarımsal ürünleri alıp işleyecek, paketleyecek, yarı mamul veya mamul bir madde haline getirip biraz daha katma değeri, fiyatı yükselmiş ve dolayısıyla gelir getirecek hale getirme faaliyeti yapıyoruz. 4 bin 750 tane bitirdik. Faal ve çalışıyor. Bu sene bin tane programa aldık. 2015 yılına kadar ki hedefimiz 6 bindir. Bu bizim 2006 yılında önümüze koyduğumuz bir hedefti. Tarım arazilerimizin bölünmüş yapısını ıslah etmemiz gerekiyordu. Mevcut yapıyı toplulaştırma yoluyla daha iyi bir noktaya nasıl taşırız bunun çalışmasını hızlandırdık. 41 yılda yapılanın 12 katını biz 10 yılda yaptık. 41 yılda Türkiye 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapmış. 2002'den sonra 4 milyonunu tamamladık, 2 milyon da şuan da yapılıyor ve 6 milyon hektar bu yıl sonu itibariyle toplulaştırması bitmiş olacak" ifadelerini kullandı. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: '6 Milyon Hektar Bu Yıl Sonu İtibariyle Toplulaştırması... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?