Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, GDO bulaşanı olsa dahi GDO'lu bebek mamalarına izin verilmesinin ve Biyogüvenlik Kanunu ile belirlenen yasakların kaldırılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin yazılı soru önergesini yanıtlayan Eker, Türkiye'de tüm GDO'lu ürünlerin üretiminin yasak olduğunu anımsattı.
Türkiye'ye gıda amaçlı olarak kullanımına izin verilen herhangi bir gen veya genetiği değiştirilmiş ürün bulunmadığını, bu ürünlerin ithaline kesinlikle izin verilmediğini belirten Eker, yönetmelik değişikliğiyle de "GDO Bulaşanı" kavramına açıklık getirildiğini kaydetti.
Üniversitelerden alınan görüşler, Avrupa Birliği'nin regülasyonları doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucu yüzde 0,9 değerinin GDO bulaşan limiti olarak kabul edildiğini belirten Eker, şunları kaydetti:
"GDO Bulaşanı tanımı yüzde 0,9'un altında GDO içeren ürünlere izin verildiği anlamına gelmemektedir. GDO bulaşanı olan ürünlerin dahi sadece Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması ve belirlenen amaç için kullanılması zorunludur. Biyogüvenlik Kurulu tarafından gıdada kullanımına izin verilen GDO bulunmadığından hiçbir gıda maddesinde onaylı veya onaysız GDO bulaşıklığına dahi izin verilmemektedir. Yönetmelikte yapılan değişiklikle GDO bulaşanı olsa dahi GDO'lu bebek mamalarına izin verilmesi ve Biyogüvenlik Kanunu ile belirlenen yasakların kaldırılması söz konusu değildir.
Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin kullanımına, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda Biyogüvenlik Kurulu tarafından karar verilmektedir.
Bakanlığımızca, insan ve hayvan sağlığı ile çevre konularında azami hassasiyet gösterilmekte ve gerekli tedbirler alınmakta olup gıda güvenilirliğini sağlamak amacıyla GDO içermesi muhtemel ürünlere yönelik kontrollerle gerekli işlemler etkin bir şekilde yürütülmektedir.
Gerekli hallerde izlenebilirlik denetimleri yapılmakta ve söz konusu ürünlerin üretiminde kullanılmış olan hammaddelerden de numuneler alınabilmektedir." - TBMM
Son Dakika › Politika › Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?