Kara Haber İsrail'e Tez Ulaştı - Son Dakika
Politika

Kara Haber İsrail'e Tez Ulaştı

Kara Haber İsrail\'e Tez Ulaştı

Mavi Marmara baskını için İsrailli komutanlara 9 kez müebbet istendi. İşte iddianamede yer alan detaylar...

28.05.2012 12:51  Güncelleme: 21:01

İsrail ile Türkiye arasında büyük bir çatlağa yol açan Mavi Marmara baskınında flaş bir gelişme yaşandı.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Türk'ün yaşamını yitirdiği "Mavi Marmara" baskınıyla ilgili aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı'nın da bulunduğu 4 İsrailli komutan hakkındaki iddianameyi kabul etti. Komutanlar için 9'ar kez müebbet ve 18 bin 32'şer yıla kadar hapis istendi.

Jerusalem Post Gazetesi, iddianamenin İstanbul 7 Dokuz Türk'ün ölümü ile sonuçlanan, Mavi Marmara'ya baskının nedeniyle Türkiye'de dört İsrailli komutan hakkında hazırlanan iddianamenin İstanbul 7. Ağır Mahkemesince kabul edilmesi, İsrail'de yankı buldu. Jerusalem Post Gazetesi, iddianamede dört komutan için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğine dikkat çekti.

Jerusalem Post Gazetesi, aynı komutanlar için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ek olarak çeşitli suçlardan toplam 8 bin 578 ile 18 bin 32'şer yıl arasına kadar hapis de talep edildiği iddianameye ilişkin haberinde iddianamenin mahkemece oy birliğiyle kabul edildiğine dikkat çekti.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin Mavi Marmara baskının ardından "kesin bir biçimde kötüleştiği"ni belirten gazete, Gazze ablukası meşru nitelenirken operasyon sırasında "orantısız" güç kullanıldığı belirtilen BM raporunun ardından Türkiye'nin İsrail'in Ankara Büyükelçisini sınır dışı ettiğini, tüm askeri işbirliğini dondurduğunu kaydetti.

-"İSRAİL ORDUSU ASKERLERİNİ KORUMAK İÇİN ÖNLEM ALDI"-

Jerusalem Post, geçen Eylül ayında Türkiye'nin, Mavi Marmara operasyonunu Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürmekle tehdit ettiğini de belirtikten sonra "Üst düzey İsrail ordu yetkilileri, Mavi Marmara operasyonunda yer alan askerler ve subayları korumak için hukuki önlemleri aldıklarını söylediler" diye yazdı.

Haberde ayrıca İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, İsrailli komandoları korumak amacıyla Türkiye ile bir uzlaşı sağlamaya çalıştığı da anımsatıldı.

AVRUPA'DA BÜYÜK YANKI BULDU

BBC, "İsrailli subaylar Türkiye'de bir yargılama ile karşı karşıya" dediği haberinde "Mahkum olurlarsa Türk mahkemesi bir tutuklama kararını çıkartabilir" dedi.

Dokuz Türk'ün ölümü ile sonuçlanan, Mavi Marmara'ya baskın nedeniyle Türkiye'de dört İsrailli komutan hakkında hazırlanan iddianamenin İstanbul 7. Ağır Mahkemesi'nce kabul edilmesi, Avrupa'da da dikkat çekti. BBC, "İsrailli subaylar Türkiye'de bir yargılama ile karşı karşıya" derken mahkum olmaları halinde Türk mahkemesinin bir tutuklama kararı çıkartabileceğini belirtti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, bir Türk mahkemesinin, 2010 yılında Gazze'ye ulaşmaya çalışan dokuz Türk "aktivisti"nin öldürülmes ile ilgili dört İsrailli komutanı hakkındaki iddianameyi kabul ettiğine işaret ederken her komutan için "9'şar müebbet hapis" istediğine de vurgu yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kara Haber İsrail'e Tez Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement