CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Doğu ve Güneydoğu'dan gelen CHP il ve ilçe başkanlarıyla toplantısı sona erdi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, artan terör olayları ve güvenlik güçlerinin operasyonlarını değerlendirmek üzere bölgenin il ve ilçe başkanlarını toplayarak bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin yanı sıra bölge milletvekilleri de katıldı. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.
Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Sıkı yönetim ve olağanüstü hal dönemlerinde görmediğimiz ağır tablolarla karşı karşıyayız. Bu ağır tablonun insani maliyeti de çok ağır oluyor. Asker ve polisler şehit edildi. Okullar tatil, eğitim öğretim yapılamıyor. Bu ağır tablo elbette barikatların, enkazların kazılmasıyla ortaya çıkan bir tablo aynı zamanda. Bu ağır tablo hükümet tarafından yönetilemiyor. Geçtiğimiz gün MYK'da, Meclis Grubumuzda değerlendirdik. Bugün de bölgede sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı il ve ilçelerimizin başkanlarını çağırdık. Onlardan ağır insani dramlara ilişkin şahitliklerini aldık. Bundan sonrası yapacaklarımızla ilgili önerilerini aldık. Bu tablodan çıkış için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
"PARLAMENTONUN MUTLAKA DAHA ÖNCE ÖNERDİĞİMİZ GİBİ İNİSİYATİF ALMASI LAZIM"
Tanrıkulu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hem yaşanan bu insani drama son vermek ve dayanışma içerisinde olmak çözüm yeri olan parlamentoda adım atılmasını sağlamak için CHP olarak bu süreçte üzerimize ne düşerse bundan sonraki süreçte de üzerimize düşeni yapacağız. Bu durum sürdürülebilir bir durum değildir, Türkiye açısından, bölge açısından. Biran evvel normal yaşama dönmek için yeni bir durumun yaratılması lazım. Bunun için de parlamentonun mutlaka daha önce önerdiğimiz gibi inisiyatif alması lazım. Bir kez daha parlamentoda grubu bulunan siyasi partilere seslenmek istiyoruz. CHP geçtiğimiz dönem parlamentoda yöntem olarak sunduğu önerisinin arkasındayız. Geçen hafta itibariyle bu öneriyi yeniledik. Parlamentoya 60'dan fazla milletvekilimizin imzasıyla sunduk. Dolayısıyla diğer siyasi partiler de tutum almalılar ve parlamentoda bir çözüm yolu aramalıyız diye düşünüyoruz."
Toplantının sonuçlarını MYK'da ve Meclis grubunda yeniden değerlendireceklerini anlatan Tanrıkulu, üzerlerine düşen bütün sorumlulukları almaya hazır olduklarını ifade etti.
"PARLAMENTOYU MERKEZ ALAN, PARLAMENTODA BİR ZEMİNİN BAŞLAMASINA YARAYACAK BİR SÜRECİ BAŞLATMAMIZ LAZIM"
Bölgeye gideceklerini, barikatların kaldırılması için baskıcı olacaklarını kaydeden Tanrıkulu, "Gitmekle sorunun çözülmediği ortada. Bizim parlamentoyu merkez alan, parlamentoda bir zeminin başlamasına yarayacak bir süreci başlatmamız lazım. Türkiye'nin bu sorunun çözümü bakımından kaybedeceği zamanı yoktur. Parlamentonun yeniden umut olacağını, çözüm konusunda adım atacağını bizim yurttaşlarımıza göstermemiz lazım. Biz ya iç tüzükte bir değişiklik yapılarak bu konuya örgütlenmiş bir komisyon kurulmasını, bu komisyonla beraber çalışacak sivil aktörler olması gerektiğini veya yasayla bir komisyon kurulması gerektiği konusundaki iki ayrı yöntem önerisini parlamento başkanlığına sunmuş durumdayız. Parlamentoda Türkiye'nin bu sorununa özgü bu yapılanmayı oluşturabiliriz" dedi.
"PARLAMENTO DEVREDE OLURSA YURTTAŞLARIMIZDA BİR İNANÇ BAŞLAR"
Hükümete bir acil çağrısının olup olmadığı sorusu üzerine Tanrıkulu, şunları söyledi:
"Türkiye'nin Kürt meselesi son 13 yılın meselesi değil. AK Parti'nin ortaya çıkardığı bir sorun değil. O icat etmedi. Ancak onların döneminde kriz derinleşti ve neredeyse bölgesel hale geldi. Dolayısıyla bizim bu krizden ağır insan hakları tablosuyla veya salt güvenlikçi politikalarla çıkmamız mümkün değil. Bunlar bize göre sorunu çözmez, daha derinleştiriyor. O nedenle parlamentoda konuşabileceğimiz zemin olması lazım. Parlamento devrede olursa yurttaşlarımızda bir inanç başlar. Bu barikatların kapatılması yönünde irade oluşabilir."
"'KARAMSAR OLMAYIN' DEDİ"
CHP Adıyaman İl Başkanı Abuzer Tanrıverdi ise, toplantıda konuşulanlara ilişkin, "Buradaki tüm il başkanı, ilçe başkanı arkadaşlar kendi görüşlerini anlattılar. Durum çok vahim. Bizim ilimizde Adıyaman'da her ne kadar bu sıkıntı yoksa da biz onlardan daha fazla rahatsızız. Orada o sıkıntı varsa batıda da aynı sıkıntı var" dedi.
Sonuç olarak tekrar MYK'da toplanıp karar alınacağını, gerekirse bir veya iki heyetin gönderileceğini söyleyen Tanrıverdi, Kılıçdaroğlu'nun 'Karamsar olmayın' dediğini ifade etti. Tanrıverdi, "Ellerinden ne gelirse yapacaklarını dile getirdiler. Oradaki halktan yansıyan şuanda çözümün CHP'de olacağını özellikle Genel Başkanımızın bu konudaki duyarlılığını dile getiriyorlar" ifadelerini kullandı.
Tanrıverdi, il ve ilçe başkanlarının özellikle bölgeye heyet gönderilmesini talep ettiklerini kaydetti. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Kılıçdaroğlu'nun Doğu ve Güneydoğu CHP İl ve İlçe Başkanlarıyla Görüşmesi Sona Erdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?