Koç: Gladyoyu Deşifre Etmek CHP İktidarına Düşecektir - Son Dakika
Politika

Koç: Gladyoyu Deşifre Etmek CHP İktidarına Düşecektir

Koç: Gladyoyu Deşifre Etmek CHP İktidarına Düşecektir

CHP heyeti yeni bir Kürt raporu için Tunceli'de CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Kürt raporunu güncelleme çalışmaları kapsamında geldiği Tunceli'de, Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tutuklanmasına tepki gösterdi.

29.09.2010 18:18  Güncelleme: 16:51

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Kürt raporunu güncelleme çalışmaları kapsamında geldiği Tunceli'de, Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tutuklanmasına tepki gösterdi. Koç, "Sayın Başbakan'ın kumaşından demokrat elbisesi çıkmaz. Türkiye kendi içindeki bu gizli yeni gladyo ile de hesaplaşmak zorunda. Umarım onu da deşifre etmesi CHP iktidarına düşecektir" dedi.

CHP, 21 yıl önce hazırlanan Kürt raporunu güncellemek için Doğu ve Güneydoğu'da başlattığı çalışmalara Tunceli'de devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç başkanlığında, aralarında Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl, Tunceli Milletvekili Kamer Genç, PM üyesi ve Ardahan milletvekili Ensar öğüt, PM üyesi Mehmet Faraç ve Bingöl İl başkanı Sema Kaygalak'tan oluşan heyet, Tunceli'de sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. CHP il binasında bir süre partililerle görüşen heyet, daha sonra şehir merkezinde vatandaşlarla görüştü. CHP heyeti, vatandaşların yoğun ilgisi arasında sivil toplum örgütleriyle toplantının yapılacağı otele gitti.

KOÇ: SOSYAL DEMOKRAT KAVUŞMA SANCILARI ÇEKİYORUZ

Toplantının basına açık bölümünde konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, sosyal demokrat çizgiye kavuşma sancıları çeken CHP'nin, Kürt sorunun konusunda üzerine düşen katılımcı bir çözüm arayışı içinde olduğunu söyledi. Koç, "Ankara'da bir heyet toplayıp, bizim gibi siyasetçi takımının yanında birkaç da akademisyen, üç beş de sosyolog alarak, 'Böyle bir sorun var. Hadi bakalım bilgisayarlarda şu arşivlere bakalım, neler olmuş, neler bitmiş. Kim ne demiş bu çerçevede bir araştırma yaparak, bir rapor hazırlayın bize' şeklinde bir çalışmanın içinde değiliz CHP olarak" dedi.

SORUN BİZİM SORUNUMUZ

Haluk Koç, bölgeden kopuk olduklarını ve yabancılaştıklarını bilerek bölgeye geldiklerini ifade ederek, özeleştiri yaptılarını kaydetti. Diyarbakır'da yaptıkları toplantıda bir partilinin "Bana hiç darılmayın hocam, biz de bir atasözü vardır 'umut olan yere sitem edilir.' Biz de umut olan yere sitem edeceğiz" sözlerini hatırlatan Koç, "Bu anlamda biz o şekilde sitem de almaya geldik. Sorun bizim sorunumuz" dedi.

Kürt sorunun ulaştığı boyut itibariyle, demokratikleşme, hukuk devleti algısı ve yönetim anlayışı sorunu olduğunu kaydeden Koç, "Şimdi 1989 yılındaki gibi, 2010 Türkiye ve dünya gerçekleri içerisinde aynı 1989 yılındaki görevimiz gibi, sorunun çözümü için yerinde arayışımızı sürdürüyoruz. Sonuçta bu topraklarda aynı kaderi paylaşan akrabalarız, kardeşleriz" dedi.

BİRLİKTE YAŞAMA İRADESİNİ ORTAYA KOYMALIYIZ

CHP'li Koç, siyasetin şiddet ve terörün rehinesi olmaktan çıkarılması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"İnsanın insan olmaktan doğan haklarına da karşı olan kavramlardır terör. Bunun tehdidi altında bunun gölgesi altında, şiddet ve terörün rehinesi durumunda olan bir siyaset kurumunun soruna çözüm konusunda sağlıklı yaklaşmasını da beklememek lazım. Siyaset bunu özgürce tartışmalıdır. Korkmadan tartışmalıdır, sabırla tartışmalıdır ve çözümü toplumun önüne getirmek zorundadır. Hiç kimsenin ekmeğine yağ sürmek gibi bir niyetimiz yok. Hep beraber birlikte yaşamak zorundayız, birlikte yaşama iradesini ortaya koymak zorundayız."

TEK PARTİNİN MUTFAĞI BU MENÜYÜ ÇIKARMAYA YETMEZ

Haluk Koç, bir gazetecinin, çetebaşı Abdullah Öcalan ile İmralı adasında yapılan görüşmeleri ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Kuzek Irak ziyaretini hatırlatması üzerine, "Tıpki anayasa değişikliliği gibi bu sorunlar tek bir partinin mutfağındaki planlarla ya da yurt dışındaki bazı çevrelerin planları ile çözümlenecek sorun değil. Yani tek partinin mutfağı bu menüyü çıkarmak için yeterli değildir. Bunun için Türkiye'deki tüm siyasi aktörlerin sürece çekinmeden katılmaları gerekir. Hiç kimsenin demokrasiden tenzilat yapmadan ve yeni bir anayasa içinde bu sorun çözülebilir. Yepyeni tam özgürlükçü bir anayasa hazırlanırsa o zaman terör ve şiddetten kurtuluruz" dedi.

BAŞBAKANIN KUMAŞINDAN DEMOKRAT ELBİSESİ ÇIKMAZ

Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tutuklanmasına ilişkin bir başka soruya Koç, "Sayın Başbakan tabir yerinde ise bir beste çalıyor. Fakat güfte değişik, beste demokrasi söylüyor. Pencereden mahalleye 'demokrasi, demokrasi' diye bağırıyor ama evin içi öyle değil. Belli çevreler ne kadar çabalasalar, ne kadar öyle göstermeye çalışsalar bile sayın Başbakanı'nın kumaşından demokrat elbisesi çıkmaz. Bu mümkün değil. Biat kültüründe gelenler ve güya biat kültürü üzerinde demokrasi inşa edenlerde bu kavram söz konusu değildir. Hanefi Avcı olayı ilginç süreçlerde getirecektir. Ergun Poyraz gibi tutuklu olduğu sürede, onları tekrar kaleme dökecek, bir kitaba çevirecek birikimi vardır. Türkiye kendi içindeki bu gizli yeni gladyo ile de hesaplaşmak zorunda. Umarım onu da deşifre etmesi CHP iktidarına düşecektir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Koç: Gladyoyu Deşifre Etmek CHP İktidarına Düşecektir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement