Köşkü Halk Seçsin'e Karşı Olan CHP ile AKP Kavgası - Son Dakika
Politika

Köşkü Halk Seçsin'e Karşı Olan CHP ile AKP Kavgası

Köşkü Halk Seçsin\'e Karşı Olan CHP ile AKP Kavgası

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ile CHP Arasındaki Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Anayasa Değişikliği Polemiği Sertleşerek Sürüyor.

26.05.2007 16:48

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ile CHP arasındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliği polemiği sertleşerek sürüyor.

TBMM Genel Kurulu dün saat 11.00'de toplandı. Gündeme geçilmeden önce, Cumhurbaşkanı Sezer'in geri gönderdiği ve içinde ''seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesi''ni öngören düzenlemelerin bulunduğu Anayasa değişikliğiyle ilgili kanunun, iade gerekçesi okunmasının ardından AK Parti ile CHP arasında tartışma yaşandı.

Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle AK Parti'nin grup önerisinin görüşülmesi sırasında söz alan CHP Milletvekili Oya Araslı, cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime gitmesi gereken bir parlamentoda, zorunlu olmayan ve ülkenin gelecek 10 yıllarını etkileyecek düzenlemelerin yasalaştırılmaması gerektiğini savundu.

Anayasa değişikliğinin iade gerekçelerinin değerlendirilmesi için milletvekillerine süre tanınmadığını ileri süren Araslı, ''Bu aceleniz niye? Niye daha doğru dürüst bir değişiklik yapılmasına izin verilmiyor. Altyapısı hazırlanmadan ve bir sistem değişikliğine yol açacak şekilde cumhurbaşkanını halkın seçmesi, bu ülkeye iyilik değil kötülük olacak'' diye konuştu. Halka gidilmesine kimsenin engel olmadığını kaydeden Araslı, ''Sandık her zaman demokrasi demek değildir. Halkın önüne sandık koyan kimi

ülkeleri hepimiz eleştiriyoruz. Parlamenter sistem de yarı başkanlık ve başkanlık sistemi de demokrasidir'' görüşünü savundu.

'AK Parti'nin inadının, Türkiye'yi cumhurbaşkanını seçemez duruma getirdiğini' iddia eden Araslı, yapılan değişikliğin de sorunu çözemeyeceğini ifade etti.

ANAYASA MAHKEMESİNE ORTAK MISINIZ?

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Sezer'in üniversitesi rektörlerini atarken kurallara uymadığı halde anayasa paketine yapmış olduğu veto gerekçesini eleştirdi.

AK Partili vekillerin " Anayasa Mahkemesi'ne ortak mısınız" sözlerine karşılık CHP'li Uğur Aksöz, "Anayasa Mahkemesi'ne ortak mısınız diyorlar. Ayıp değil mi? Hukuk devletinde bu sözleri kullanamazsınız. Zabıtları çıkarın. Cumhurbaşkanını seçemeyen tek meclis sizsiniz. Biz 150 ile 360'ı yenmiş bir grubuz alkışlayın o zaman" diye tepki gösterdi.

Genel Kurul'da daha sonra tartışmaların ardından AB uyum yasalarından olan Merkezi Finans ve İhale Biriminin İstihdam ve Bütçe Esasları Hakkında Kanun Tasarısının görüşmelerine geçildi. Tasarının üzerine AK Parti grubunun görüşlerini açıklayan Karabük Mehmet Ceylan, AB'ye aday ülkelerde, katılım öncesi Merkezi Finans ve İhale Birimi benzeri birimlerin kurulduğuna işaret etti.Daha önce AB Genel Sekreterliğine bağlı olan birimin daha sonra Hazine Müsteşarlığına bağlandığını anımsatan Ceylan, birimin

personel ve bütçesine yönelik bir düzenlemenin bulunmadığını söyledi. AK Parti'li Ceylan, tasarının, mali çıkarlar ve AB ile ilişkiler açısından önem taşıdığına dikkati çekti.

(AU-ÖK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Köşkü Halk Seçsin'e Karşı Olan CHP ile AKP Kavgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement