Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Yalıkavak Küdür Yarımadası koruma altına alındı - Son Dakika
Politika

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Yalıkavak Küdür Yarımadası koruma altına alındı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Yalıkavak Küdür Yarımadası koruma altına alındı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bodrum Yalıkavak Mahallesi Küdür Yarımadası'nın koruma altına alındığını açıkladı. Bölgedeki tahsislerin iptal edilmesiyle birlikte sürdürülebilirlik adına doğru adımlar atıldığını belirten Ersoy, yöre halkının ürünlerinin gelecek nesillere aktarılmasının da sürdürülebilirliğin bir parçası olduğunu vurguladı. Küdür Mera Şenliği kapsamında çocuklara yönelik etkinlikler düzenlendi.

03.05.2023 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yalıkavak Küdür Yarımadası'nın koruma altına alındığını belirterek, "Sürdürülebilirlik sadece koruma amaçlı değil, yöre halkının ürünlerinin gelecek nesillere aktarılması da sürdürülebilirliğin bir parçası. Bu da bölgede çok doğru bir şekilde organize ediliyor." dedi.

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünce, 2021'de Cumhurbaşkanlığı tarafından "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilen ve 2022'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Mera Islah ve Amenajman Projesi" başlatılan Bodrum Yalıkavak Mahallesi Küdür Yarımadası'nda "Mera Şenliği" düzenlendi.

Etkinliğin açılışında konuşan Bakan Ersoy, ilk olarak bu bölgeyi gezdikten sonra bakanlıkça bölgedeki tahsislerin iptalini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bölgedeki tahsislerin iptal edilerek önündeki en büyük engelin kaldırıldığını belirten Ersoy, "Daha sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce burada tahsis çalışmaları başladı. Hem meranın özelliğinin korunması, hem fidanların dikilmesi, hayvancılığın burada tekrar önünün açılması birbirini izleyen doğru adımlar oldu." diye konuştu.

Bakan Ersoy, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da daha sonra gerekli adımları atarak bölgenin Cumhurbaşkanlığı kararıyla "kesin korunacak hassas alan" ilan edildiğini kaydetti.

Küdür'ün gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili önünde hiçbir engel kalmadığına işaret eden Ersoy, "Küdür'de gerekli bütün koruma adımları atılmış oldu. Bundan sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalarla da aslına ve özüne uygun bir şekilde de gerekli adımlar atılıyor. Sürdürülebilirlik sadece koruma amaçlı değil, yöre halkının ürünlerinin gelecek nesillere aktarılması da sürdürülebilirliğin bir parçası. Bu da bölgede çok doğru bir şekilde organize ediliyor." diye konuştu.

Sürdürülebilir yaşam anlayışı kapsamında Türkiye'nin çok önemli adımlar attığını anlatan Ersoy, geçen yıl Paris Anlaşması'na imza atıldığını dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu kapsamda sürdürülebilir turizm adına turizm sektöründe sürdürülebilirlik sertifikasyon kuruluşu ile 3 yıllık bir protokol imzaladıklarını vurgulayan Ersoy, şunları söyledi:

"Bakanlığımıza bağlı tüm konaklama tesisleri 3 yıllık bir program dahilinde toplam 42 kriteri yerine getirdikçe tesisler sürdürülebilirlik belgesi alacaklar. Çağımızda sürdürülebilirlik her şeyin önünde. Ekosistemin yaşaması, gelecek nesillere aktarılması çok çok önemli. Küdür Yarımadası da bu kapsamda çok önemli bir yer tutuyor. 33 yıl önce yapılmış tahsisler vardı bu bölgede. İlk olarak bunların iptalini gerçekleştirdik."

Konuşmaların ardından Bakan Ersoy, Muğla Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Muğla milletvekilleri Yelda Erol Gökcan, Mehmet Yavuz Demir, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, AK Parti İl Başkanı Gültekin Akça, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, AK Parti Muğla milletvekili adayı Kadem Mete ve protokol üyeleri ile şenlik alanını gezerek çocuklar ve aileleriyle sohbet etti.

Şenlik alanında yapılan çalışmaları da inceleyen Ersoy, emeği geçenlere teşekkür etti.

Küdür Mera Şenliği kapsamında, çocuklara yönelik eğlenceli oyun ve etkinlikler düzenlendi, yazlık sebze fidesi dağıtılarak ikramlarda bulunuldu. Şenliğe, ilçede bulunan depremzede çocuklar ve aileleri de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Yalıkavak Küdür Yarımadası koruma altına alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'de Tarihi Eser Kaçakçısı Yakalandı
    15:01 Eskişehir'de Tarihi Eser Kaçakçısı Yakalandı

    Eskişehir'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Afyonkarahisar'dan Mahmudiye ilçesine gelerek müşteri aradığı belirlenen bir tarihi eser kaçakçısı yakalandı. Şahsın üzerinde ve aracında bulunan eserler muhafaza altına alındı.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı
    14:57 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında kriz yaşandığı iddialarına ilişkin açıklama yaparak, yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Şimşek, vatandaşlardan üretilen dedikodulara itibar etmemelerini ve politikaları ile ilgili duymadıkları hiçbir haber veya söylentiye inanmamalarını istedi.

  • Antalya Valisi Hulusi Şahin, teleferik kazasında yaralananları ziyaret etti
    14:57 Antalya Valisi Hulusi Şahin, teleferik kazasında yaralananları ziyaret etti

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 12 Nisan Cuma Günü meydana gelen teleferik kazasında yaralanan kazazedeleri hastanede ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Vali Şahin, kazazedelerin yaşadıkları anları dinleyerek kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı ve devletin kazanın takipçisi olduğunu belirtti.

  • Antalya'nın domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle düştü
    14:55 Antalya'nın domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle düştü

    Antalya, Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezi olarak bilinirken, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracatı düşmeye başladı. İhracatçılar, Ukrayna nüfusunun azalması ve tüketim gücünün zayıflaması nedeniyle ihracatın yüzde 70 düştüğünü belirtti. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Esnafla Buluştu
    14:47 İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Esnafla Buluştu

    Mazbatasını alarak ikinci dönemine başlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kuruçeşme bölgesindeki esnafla buluşarak hizmetlerine devam edeceklerini belirtti.


Advertisement