Kyk'nin Öğrenci Kontenjanı Meclis Gündeminde - Son Dakika
Politika

Kyk'nin Öğrenci Kontenjanı Meclis Gündeminde

Kyk\'nin Öğrenci Kontenjanı Meclis Gündeminde

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğüne tanınan yüzde 5'lik öğrenci yerleştirme kontenjanını Meclis gündemine taşıdı.

06.09.2012 11:26

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğüne tanınan yüzde 5'lik öğrenci yerleştirme kontenjanını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi M. Rıza Yalçınkaya, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapılarak Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne tanınan yüzde 5 oranındaki öğrenci yerleştirme kontenjanının kaldırılması için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Hazırladığı kanun teklifinin gerekçe bölümünde, Genel Müdürlüğe tanınan yüzde 5'lik kontenjan oranının yüksekliğine dikkat çeken CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya, ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına giren öğrencilere ve geçmiş dönemlerden yerleşemeyen (ara sınıf) öğrencilerine bile yüzde 2'lik bir kontenjan ayrıldığını ifade etti.

Söz konusu yüzde 5'lik kontenjanın siyasi iktidar tarafından kullanıldığını öne süren Yalçınkaya, muhalefet partisi milletvekillerinin de bu kontenjandan yararlanmak için talepte bulunmalarına karşılık genelde olumsuz cevap alındığını ifade etti. Öğrenci barınma ihtiyacının siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirten Yalçınkaya, kontenjanın genel müracaatlara ve geçmiş dönemlerden yerleşemeyen öğrencilerin müracaatlarına dağıtılması talebinde bulundu.

CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya'nın hazırladığı kanun değişikliği teklifi, 16 Ağustos 2012 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu'nun 1. maddesine ek madde eklenmesini öngörüyor. Buna göre, yapılacak kanun değişikliğiyle, öğrenci barınma ihtiyaçları siyasete alet edilmeyecek, öğrenciler arasında yaşanan haksızlığın ve ayrımcılığın ortadan kalkması sağlanacak.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın Meclis Başkanlığına sunduğu ek kanun maddesi ise, yüzde 90'ı genel müracaatları, yüzde 3'ü ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına giren öğrencileri, yüzde 4'ü ara sınıf öğrencilerini, yüzde 1'i lisansüstü öğrencilerini, yüzde 2'si ülkemizle kültür antlaşması imzalamış olan ülkelerin öğrencileri ile Milli Eğitim Bakanlığınca burs verilen yabancı uyruklu öğrencileri kapsıyor. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Kyk'nin Öğrenci Kontenjanı Meclis Gündeminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement