Mısır'da 25 Ocak Devriminin 3. Yıldönümü - Son Dakika
Politika

Mısır'da 25 Ocak Devriminin 3. Yıldönümü

Mısır\'da 25 Ocak Devriminin 3. Yıldönümü

Aralarında darbe karşıtları ve yanlılarının da bulunduğu 20 parti ve hareket etkinliklere katılacak Boykot kararı alan Nur Partisi, Selefiler ve Mısır Sosyal Demokrat Partisi meydanlara inmeyecek.

24.01.2014 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'daki 25 Ocak Devrimi'nin 3. yıldönümünde, aralarında darbe karşıtları ile yanlılarının da bulunduğu 20 parti ve hareket etkinliklere katılacaklarını açıklarken, Nur Partisi, Selefiler ve Mısır Sosyal Demokrat Partisi kutlamaları boykot edeceklerini duyurdu.

Devrimin 3. yıldönümünde etkinliklere katılacağı yönünde açıklamalar yapan gurplardan 10'u darbeyle yönetime gelen mevcut rejimi desteklerken, diğer 10 hareket, darbe karşıtı tutum izliyor.

25 Ocak Devrimi'ni kutlamak için meydanlara ineceklerini açıklayan hareketlerin başında Temerrüd (İsyan) Hareketi, Liberal Kongre Partisi, Özgür Mısırlılar Partisi geliyor.

Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, darbe ile görevden alınmasıyla sonuçlanan protestoların en önemli aktörlerinden Temerrüd Hareketi Sözcüsü Hasan Şahin, meydanlara ineceklerini  vurgulayarak, "Aynı gün rejimi destekleyenlerin ve muhaliflerin de meydanlara çıkmasından dolayı endişeli olmamıza rağmen, 25 Ocak Devrimi kutlamalarına katılacağız. İhvan'ın kutlamaları kendi lehine kullanmaması için meydanda, askeri yönetimin ve henüz kurulmayan rejimin düşmesi yönünde sloganlar atılmasını istemiyoruz" dedi.

Kongre Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Mahmud, anayasa referandumunun başarısını kutlamak ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'yi cumhurbaşkanlığına aday olmaya teşvik etmek için kutlamalara katılacaklarını belirtti.

Bünyesinde eski bakanlar, emekli askerler ve dini-siyasi şahsiyetlerin bulunduğu "Mısır Ülkem", Liberal El-Vefd ve Ed-Dustur (Anayasa) partileri, Nasırcı ve solcu el-Kerame Partisi, Mısır Halk Akımı Platformu gibi parti ve gruplar, 25 Ocak Devrimi'nin 3. yıldönümü ile anayasa referandumunda elde edilen başarıyı kutlamak ve Sisi'nin cumhurbaşkanı adayı olması talebiyle meydanlara ineceklerini duyurdu.

Darbe karşıtları da meydanlarda olacak

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek Ulusal İttifakı, 6 Nisan Hareketi başta olmak üzere Mısır Devrimcileri Birliği, Ahrar Hareketi, Devrimcilerin Yolu Cephesi, Sosyalist Devrimciler, Güçlü Mısır, Vasat Partisi, Mısır el-Hurriye Partisi de halktan mevcut rejime karşı protesto gösterileri için meydanlarda toplanmalarını istedi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, üç yıl içerisinde yapılan hatalardan dolayı "devrimin ortaklarından" özür dilenerek, 25 Ocak devrimcilerine, devrimin üçüncü yıldönümünde "askeri yönetime" karşı birleşmeleri çağrısında bulunuldu. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi de "elleri kana bulaşmamış" Mısırlıları 18 gün boyunca sokaklara çıkmaya çağırdı.

25 Ocak devriminin önemli gruplarından 6 Nisan Hareketi yetkilisi Muhammed Kemal, 25 Ocak'ta başlayacak gösterilerin 11 Şubat'a kadar sürebileceği yönünde açıklamada bulunmuştu.

Boykot kararı

Darbe karşıtı ve yanlısı bütün grupların meydanlarda olacağı 25 Ocak'ta, Nur Partisi, Selefiler ve Mısır Sosyal Demokrat Partisi kutlamaları boykot kararı aldı.

Nur Partisi millevekillerinden Salah Abdulmabud, "30 Haziran'dan bu yana partimizin tutumu kan akmaması için meydanlara inmemekten yana" şeklinde konuştu.

Mısır Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Basim Kamil, "Partimiz o gün olacak çatışmalardan uzak durmak için 25 Ocak devrimi kutlamalarına katılmayacak. 25 Ocak devriminde şehit olanların ailelerini ziyaret etmekle yetineceğiz" ifadesini kullandı. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Mısır'da 25 Ocak Devriminin 3. Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement