TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, Balkanlarda yaşayan soydaşların ve Türkiye'de bulunan Rumeli, Balkan kökenli vatandaşların sorunları konusundaki önerisi kabul edilmedi.

07.03.2017 19:19

CHP'nin, Balkanlarda yaşayan soydaşların ve Türkiye'de bulunan Rumeli, Balkan kökenli vatandaşların sorunları konusundaki önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, ağırlıklı olarak 1989 yılından sonra Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelen soydaşlar ile Türkiye sınırlarının dışında Balkan coğrafyasında yaşayan Türk ve Müslüman soydaşların sorunlarının araştırılmasını istediklerini belirtti.

Balkan coğrafyasında milyonlarca soydaşın yaşadığını aktaran Köprülü, şunları söyledi:

"Onların sıkıntısıysa maalesef çok daha fazla. Batı Trakya'da 150 binin üzerinde Türk yaşıyor. Burada yaşayan soydaşlarımız dernek adlarında 'Türk' kelimesini kullanamıyor, kendi milletvekillerini yüzde 3'lük ülke barajı noktasında seçemiyorlar, binlerce Türk vatansız duruma düşürülmüş, yaşadıkları bölgelere devlet yardımı çok az yapılıyor. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanmaları da maalesef ki zor. Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımızın durumunun, temsil hakkının Batı Trakya'ya göre daha iyi olduğunu kabul etmek gerek."

Devletin ve hükümetin, soydaşları ayrımsız kucaklaması ve sorunların çözümünde etkin rol üstlenmesi gerektiğini belirten Köprülü, "Bize ve ülkeyi yöneten iradeye düşen, bu insanları bir arada tutacak, birbirine kenetleyecek politikaları bulmak, bu insanları bir yumruk gibi bir arada tutabilmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa ile yaşanan krize son günlerde referandum sürecinde propaganda krizinin de eklendiğini anımsatan Köprülü, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye yapılanları kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, MHP olarak önergeye destek verdiklerini belirterek, soydaşların sorunlarıyla ilgili çalışma yürütülmesini istedi.

Soydaşların sorunlarına değinen Sancaklı, "Rumeli ve Balkan ülkelerindeki soydaşlarımıza ülkelerinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarınca verilecek bir belgeye istinaden Türkiye'de bir kimlik veya benzeri bir kartla tüm bu sıkıntılara tek bir yasayla çözüm bulunması yoluna gidilebilir." önerisinde bulundu.

Balkanlarda yapılacak yatırımların artmasıyla bu bölgedeki soydaşların refahının da artırılacağını kaydeden Sancaklı, burada turizmin geliştirilmesi konusunda da çalışma yürütülebileceğini anlattı.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Türkiye'nin bugün karşı karşıya kaldığı temel küresel, bölgesel, ulusal meseleler bakımından yeniden bir iç anlaşmaya ihtiyacının olduğunu ifade ederek, "Biz, böyle bir anlaşma ve konsensüse sahip olmadığımız sürece iç ve dış politika, Türkiye'de ağır kırılmalar, iç çatışma ve uluslararası çatışmalardan oluşan bir felaketler dizisi olarak gerçekleşebilir. Bugün de Türkiye'ye dışarıdan bakanlar böyle bir tabloyla karşı karşıyalar ve bunun sebeplerini öğrenmeye çalışıyorlar." görüşünü ileri sürdü.

Hükümetin uyguladığı dış politika konusunda eleştirilerde bulunan Kürkcü, "Adalet ve Kalkınma Partisinin öncülüğünde yürüyen Türkiye dış siyaseti ve iç siyaseti esasen, Türkiye'nin 100 yıllık tarihi yürüyüşünü kendi doğal akış istikametinden uzaklaştıran bir iç ve dış siyaseti benimsediği için şimdi patinaj yapmakta, ağır uluslararası ve iç krizlerle sarsılmakta." iddiasında bulundu.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, AK Parti iktidarlarının, Balkanlara karşı her zaman yakından ilgi duyduğunu, bu bölgede yaşayan soydaş ve akraba toplulukların derdiyle dertlendiğini ve hiçbir şekilde onların kendilerini yalnız hissetmesine müsaade etmediğini vurgulayarak, aynı şekilde, bu kişilerin yaşadıkları devletlerle de ilişkilerini üst düzeye çıkartarak bölgede bulunan soydaş ve akrabaların güven içinde yaşamalarını temin ettiğini söyledi.

Balkanlarda yaşayan soydaşların yalnız bırakılmadığını dile getiren Çavuşoğlu, AK Parti iktidarları döneminde kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve AFAD gibi kuruluşların bu ülkelerin hemen hemen hepsinde temsilciliklerinin bulunduğunu hatırlattı.

Balkanlarla ilgili söz söylenirken hamaset yapılmaması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, soydaşların sorunlarının masaya yatırıldığını ve çözüm odaklı çalışmaların hayata geçirildiğini kaydederek, bu konuda herhangi bir komisyon kurulmasına neden olmadığını söyledi.

Konuşmaların ardından CHP'nin araştırma önergesinin gündeme alınarak, bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Ceza Kanununda ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, doğrudan gündeme alınması önerisi de kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement