TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "2009 2013 yıllarında Türkiye'de 48 bin 300 düzensiz göçmen yakalandı"

19.06.2014 17:59

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de 2009-2013 yılları arasında 48 bin 300 düzensiz göçmen yakalandığını bildirdi.

Müezzinoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Tasarı'nın görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Müezzinoğlu, 3- 3,5 yıl içinde vize muafiyetiyle paralel yürüyecek bu anlaşmanın, Türkiye ve süreçteki dinamikler adına doğru katkılar sağlayacağını belirtti.

Edirne sınırında 2013'de, 16 bin 383 düzensiz göçmen yakalandığını bildiren Müezzinoğlu, bu yılın mayıs ayına kadar bu sayının 5 bin 127 olduğunu kaydetti.

Müezzioğlu, 2009-2013 yılları arasında Türkiye'de 48 bin 300 düzensiz göçmen yakalandığını ifade ederek, 2013'de Edirne'de yakalananlarda ilk beş sırada Suriye, Myanmar, Filistin, Afganistan, Elitre'nin yer aldığını söyledi.

Mehmet Müezzinoğlu, Yunanistan ve Bulgaristan sınır güvenlik birimleri tarafından yakalanan yasadışı göçmen sayısının, 2012'de bir önceki yıla göre yüzde 35 azaldığını kaydetti.

Vizesiz seyahat edilen ülke sayısının 2002'de 42 iken, bugün bu sayının 70'e ulaştığını ifade eden Müezzinoğlu, Suriye, Yunanistan, Kırgızistan, Romanya, Ukrayna, Pakistan, Rusya, Nijerya, Bosna Hersek, Yemen, Moldova, Belarus, Karadağ ile geri kabul anlaşmasının bulunduğunu belirtti.

Müezzinoğlu, geri kabul anlaşmasının, AB ülkelerinde yasal olarak ikamet eden, çalışan vatandaşları etkilemeyeceğini vurguladı.

-"4 yılda Schengen vizesi için 140 milyon avro"

Tasarı üzerine AK Parti Grubu adına söz alan TBMM Dışişleri Bakanı Volkan Bozkır, geri kabul anlaşmasının, büyük resmin içinde küçük bir resim olduğunu söyledi. Bozkır, büyük resmin AB üyeliği, AB üyeliğinin de Türkiye'nin stratejik hedefi olduğunu ifade etti.

AB üyeliğinin çok önemli unsuru vizeyken, vizenin kaldırılmasından konuşmacıların söz etmediğini belirten Bozkır,  "Bu anlama Türk insanın en fazla utanç içinde bırakan, üzüntülü anlar yaşatan vizenin kaldırılması için atılmış adımdan bahsediyoruz" dedi.

Bozkır,  4 yılda Schengen vizesi için 140 milyon avro ödendiğini kaydederek, bu anlaşmayla Türkiye'nin bir süreç başlattığını dile getirdi. Bozkır, "Türkiye, 1970'li yılların sonunda, o zamanki hükümetin yanlış kararıyla AB sürecini  durdurma kararı olmasaydı bugün geri kabul anlaşmaları, vizenin kaldırılması, AB üyeliği için uğraşıyor olmayacaktık" diye konuştu.

Yunanistan ile  2001'de ikili geri kabul anlaşması imzalandığını hatırlatan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2010'dan itibaren Yunanistan geri kabul kapsamında 46 bin 581 yasa dışı göçmenin geri alınmasını talep etti. Biz bunu inceledik, makamlarımız da değerlendirdi. 46 bin 581'den sadece 3 bin 878'ini kabul edilebilir nitelikte gördük ve bunları bildirdik. Bu 3 bin 878'den de bin 474'ünü aldık. Yunanistan'dan 2001'den bu yana 110 bin geri kabul talebi oldu. Yunanistan illegal göç bakımından bütün göçün yüzde 80'ini ifade eder. Türkiye'den 2009'da AB ülkelerine yasa dışı girdiği iddia edilen göçmen sayısı 39 bin 975.  2010'da 55 bin 688, 2011'de 57 bin 28, 2012'de 37 bin 224."

-"Bizim buna ihtiyacımız var"

AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, yasadışı göçün, sadece Türkiye'nin değil hemen hemen bütün ülkelerin önemli sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

Tekelioğlu, bundan sonra AB dönem başkanlığını üstlenecek olan İtalya'nın, AB'nin göç konusunda destek olmamasından rahatsızlığını dile getirdiğini söyledi. Tekelioğlu, İtalya'nın dönem başkanlığı sırasında bu konunun sürekli olarak AB'nin gündemini işgal edeceğini belirtti.

Yasadışı göç için AB ile geri kabul anlaşmasını, vize serbestliğini AB'den çok, kendilerinin istediğini vurgulayan Tekelioğlu, "Bizim buna ihtiyacımız var. AB'yi hedef koymuşsak, bunu halletmemiz gerekiyor. Bunun için ortaya irade koymazsak AB hedeflerinde gerçekçi olunmadığı algısı çıkar, bu da doğru olmaz" diye konuştu.

Tekelioğlu, 7 tane barınma merkezi, geri kabul merkezi gibi merkezlerin inşa edildiğini, önemli bir kısmının da AB'nin desteğiyle gündeme geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin, AB konusunda gayretlerinin devam ettiğine işaret eden Tekelioğlu, AB ile ilgili çok önemli bu konuda, geri duramayacaklarını ifade etti.

Tekelioğlu, gümrük otomasyonu ve entegre sınır yönetimini sağlamaları gerektiğini belirterek,  bunun için kendilerine yardım gerektiğini, maliyetinin çok büyük olduğunu söyledi. Tekelioğlu, AB ile ilişkilerde, bunu sağlamış olacaklarını dile getirdi.

"Vize serbestisi olursa bütün Türkler, AB'ye akacak" algısı yaratıldığına işaret eden Tekelioğlu, "Türkiye, 10 yıl önceki Türkiye değil, burada insanına ekmek temin edebilen bir ülke. AB aslında, Türkiye için cazip bir merkez olmaktan çıkmış durumda. Bunun nedenleri Türkiye'nin büyümesi, ekonomik olarak güçlenmesi, burada daha çok iş imkanı sağlaması, AB'nin bu tür insanlara kapıyı kapatmış olması" diye konuştu.

-"Havucu kısa, sopası uzun anlaşma"

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Türkiye'nin, edilgen,  güçsüz  pozisyonda müzakereleri götürdüğünü, AB ilişkilerini Türkiye'deki iç siyasette pozisyon elde etmek için sürdürdüğünü savundu.

Anlaşmanın havucu kısa, sopası uzun bir anlaşma olduğunu savunan Oyan, "Havucun ne olduğu belli değil ama sopası kesin var. AB, Türkiye'ye tuzak kuruyor, Türkiye de AKP iktidarı da kendi vatandaşlarına tuzak kuruyor ve bunun adına vizesiz Avrupa diyerek bize satmaya çalışıyorlar" dedi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamadı.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, bunun üzerine birleşimi 24 Haziran Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement