TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, SBS sonuçlarına ilişkin yargı kararını uygulamayarak, görevini kötüye kullandığı iddiasıyla Milli Eğitim Bakanı Avcı hakkında verdiği soruşturma önergesi görüşülüyor CHP'li Ayaydın: "Sayın Avcı, sen ne padişahsın ne şahsın.

06.01.2015 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın 2013 SBS'ye'ye ilişkin yargı kararını uygulamadığını belirterek, "Sayın Avcı, sen ne padişahsın ne şahsın. Sen de burada hesap vereceksin ve bugün olmasa bile günün birinde Yüce Divan'da yargılanacaksın" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında, 2013'teki SBS'ye sonuçlarına ilişkin yargı kararını yerine getirmeyerek, görevini kötüye kullandığı iddiasıyla verdiği soruşturma önergesi görüşülüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Avcı döneminde yapılan bütün sınavlarda skandal yaşandığını, yüzbinlerce öğrenci ve veliye çile çektirildiğini savundu.

Ayaydın, 8 Haziran 2013'te yapılan SBS'ye'de Fransızca ve Almanca soru kitapçıklarının İngilizce cevap anahtarıyla ölçüldüğünün ortaya çıktığını belirterek, sonuçların ve sıralamanın düzeltilmesi için Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtığını anlattı.

İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini ifade eden Ayaydın, Bakan Avcı'nın "kimsenin mağdur edilmeyeceğini, hatanın düzeltileceğini" söylediğini dile getirdi. Avcı'nın sonuçları düzeltmediğini kaydeden Ayaydın, "718 öğrencinin puanında hata vardı. Bunları değiştiriyorsan tüm öğrencilerin sıralamasını düzeltmen lazım" diye konuştu.

Kesinleşen yargı kararı karşısında yapılacak tek şeyin kararın gereğini yerine getirmek olduğunu ifade eden Ayaydın, "Sayın Bakan yargıyı, yargı kararını tanımıyor. Görevinizi kötüye kullandınız. Sıralamayı değiştirmediniz. Bu 1 milyon 112 bin öğrenciyi mağdur etmek değil de nedir? Yüce Divan'a gidip yargılanmanız gerekiyor" dedi.

AK Parti'den birçok milletvekilinin Milli Eğitim Bakanlığı'nı çok iyi yapabileceğini, ancak Avcı'nın bakanlık yapamayacağını savunan Ayaydın, "Sayın Avcı, sen ne padişahsın ne şahsın. Sen de burada hesap vereceksin ve bugün olmasa bile günün birinde Yüce Divan'da yargılanacaksın" diye konuştu.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yargı kararını tanımadığını belirterek, "Kuvvetler ayrılığı olan ülkelerde yürütmenin böyle bir hakkı yoktur. Yürütmenin denetlenmesine ilişkin hiçbir mekanizma çalıştırılmıyor" dedi.

İktidarın her türlü usulsüzlüğe prim verdiğini öne süren Dora, sınavlarda usulsüzlüklerin devam ettiğini savundu ve buna örnek olarak din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden soruların sınavlara konulmasını gösterdi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da yargı kararına uymanın Anayasa hükmü olduğunu vurgulayarak, SBS'ye ilişkin Ankara İdare Mahkemesi kararının gereğinin yerine getirilmemesinin suç olduğunu söyledi. Bu durumun sorumlusunun Milli Eğitim Bakanı Avcı olduğunu savunan Işık, "Yüce Divan'da yargılanma zorunluluğu vardır" dedi.

Işık, hatalı sonuçlara göre milyonlarca öğrencinin sıralaması değişeceği için daha iyi okula kaydolma imkanlarının ellerinden alındığını ve mağdur edildiğini iddia etti.

AK Parti milletvekillerinin, dünkü dört eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonunda olduğu gibi Avcı hakkındaki önergeyi de reddedeceğini ifade eden Işık, "Sayın Başbakan 'yolsuzluk yapan kim olursa kolunu keseriz' demişti. Dünden itibaren Başbakan, tek kollu Başbakan olarak tarihe geçecek" ifadesini kullandı.

AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden ise SBS'de hata olduğunu, ancak bunun 718 öğrenciyi ilgilendirdiğini kaydetti. İdarenin durumu fark ederek, hemen düzeltme yaptığını anlatan Özden, "718 öğrencinin cevabında sorun varken sınavı tartışılır hale getirdiğinizde 1 milyon 112 bin kişi etkilenir" diye konuştu.

Sınav sonuçlarına ilişkin itirazların haklı olduğunu belirten Özden, yeniden yapılan değerlendirme sonucuna göre puanların virgülden sonraki üçüncü hanesinde bir iki puanlık farklar ortaya çıktığını, sadece 4 öğrencinin daha yüksek puanlı okula gitme hakkının doğduğunu anlattı. Bu öğrencilere de okullarını değiştirebileceğinin teklif edildiğini anlatan Özden, "Öğrenciler, 'o iş bitti. Bizi rahat bırakın, üniversiteye hazırlanıyorum' cevabı verdi. Her sınavı kaosa dönüştürmek isteyenler var" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement