İçişleri Bakanı Muammer Güler, "(Doğu ve Güneydoğu) Bu bölgede karakolları artırmak değil güvenlik ihtiyaçlarını, normalleşme süreci içinde azaltacak yapıyı öngörüyoruz. Normalleşme süreci olmadan vatandaşın en önemli ihtiyacı, güvenliktir, huzurdur" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, TSK İç Hizmet Kanunu'nda da değişiklikler içeren tasarının görüşmeleri devam ediyor.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'ın, Iğdır'da karakolun kapatılmasına yönelik eleştirilerini yanıtladı. Güler, bu düzenlemenin sadece Iğdır'a yönelik olmadığını belirterek, tasarruf edilen personeli, yine o bölgede bırakacak bir düzenlemenin bulunduğunu söyledi. Güler, bu karakollardan 68'inin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olduğunu kaydetti.
Güvenlik önceliklerine ve devletin takdiri çerçevesinde karakolların yapımına devam edileceğini dile getiren Güler, şunları söyledi: "İhtiyacı olan yerlere karakol, kalekol kurulacaktır, mevcut karakollların güçlendirilmesi ihtiyacı olduğunda yapılacaktır. 2013'de yatırım programı çerçevesinde, Jandarma Genel Komutanlığı olarak 156 karakol kurulacak, bunların 28'i 2013'de, diğerleri önümüzdeki dönemlerde bitirilecektir. Bunlar içinde ihalesi, inşatı devam edenler var. Son dönemde, özellikle Suriye, Irak, İran sınırlarındaki hassasiyetlerden dolayı oralarda karakollarımızın güçlendirilmesi, geçmişteki karakollar yerine kalekol dediğiniz daha güçlü karakolların kurulması ihtiyacı vardır. Hepsi vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamaya yöneliktir" diye konuştu.
-Baluken'e cevap verdi
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bölgede yeni karakol ihtiyacının bulunmadığını, onlarca karakol yapmanın mantığını anlamanın mümkün olmadığını savundu.
Baluken'in sözleri üzerine Güler, bölgede ilave olarak yapılan tek karakol bulunmadığını ancak ihtiyaç olunca yapılabileceğini belirtti.
Diyarbakır'da 9 karakolun kapatıldığını, 15'inin de yenilenmesinin yapılacağını dile getiren Güler, şunları kaydetti:
"Bu bölgede karakolları artırmak değil güvenlik ihtiyaçlarını, normalleşme süreci içinde azaltacak yapıyı öngörüyoruz. Normalleşme süreci olmadan vatandaşın en önemli ihtiyacı, güvenliktir, huzurdur. Yeni karakol yapılıyor denilmesini kabul etmem mümkün değildir" diye konuştu.
MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, demokrasi adına, devletin kuruluş iradesiyle savaşırcasına bir mücadele verildiğini savunarak, "Bu yanlıştır. Demokrasiyi getireceksin diye siz devletle çatışıyorsunuz. Türkiye'de bir Kürt-Türk çatışması, bir ayrışmaya öncülük yapan, bir B planını hazırlayan iktidar partisi" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da Adan'a sataşma gerçesiyle yanıt verdi. Aydın, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki değişikliğe işaret ederek, ülkeyi, cumhuriyeti korumak ve kollamanın, Türkiye'de yaşayan 76 milyonun, bir vatandaşlık görevi olduğunu söyledi.
Adan, yeniden sataşma olduğu için söz alarak, Türk milletinin ırk sabıkası olmadığını ifade etti. Adan, "Bir ucu Danimarka, bir ucu İran'da imparatorluk kurmuş ülkenin çocuklarına ırkçı diyemesiniz" dedi.
Tasarının görüşmeleri devam ediyor. -
Son Dakika › Politika › TSK İç Hizmet Kanunu Değişiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?