Türkiye'nin İlk "Kuraklık Yönetim Planı", Konya Havzası İçin Hazırlanıyor - Son Dakika
Politika

Türkiye'nin İlk "Kuraklık Yönetim Planı", Konya Havzası İçin Hazırlanıyor

Türkiye\'nin İlk "Kuraklık Yönetim Planı", Konya Havzası İçin Hazırlanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, “2007’den daha fazla bir su kıtlığı, su kısıntısı yaşamayacağız” dedi.

04.02.2014 14:00

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, "2007'den daha fazla bir su kıtlığı, su kısıntısı yaşamayacağız" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'nin ilk 'Kuraklık Yönetim Planı'nı Konya Havzası için hazırlıyor. Havzanın uzun vadeli kuraklık riskini, kuraklık çeşitleri, şiddeti ve sektörler bazında alternatifli olarak tespit edecek çalışma, daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılacak.

Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı açılış toplantısı Mövenpick Otel'de yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, "Su kaynaklarımızı daha iyi yönetebilmek için değişik yönetim araçları, mevzuatlar, projeler geliştirmeye başladık. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle su kaynaklarımızın yönetiminde belirli bir noktaya geldiğimizi, bu açıdan geleceğe daha güvenli baktığımızı düşünüyorum. Suyun havza bazında planlanması, yönetilmesi, bulunması ve ihtiyaçlara en uygun şekilde yönetilmesi taşkınlar, kuraklık gibi ekstra su durumlarının daha iyi yönetilmesi ve su kalitesinin korunması maksatla izlenmesi koruma izleme yönetim faaliyetlerinde önemli mesafeler aldık" diye konuştu.

7 yıllık periyotlarla yaşanılan kuraklık konusunda 'kuraklık yönetim projesi' ile önemli bir adım atılacağını kaydeden Akca, "Proje yapısı gereği özel ihtisas isteyen bir proje. Bu konuda bize ciddi bir ivme kazandıracaktır diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Kuraklık konusunun güncel olduğuna dikkat çeken Akca, şunları dedi:

"2013-2014 yılında bir kurak yıl olarak yaşıyoruz. Bu yılın kuraklığına baktığımızda 2007 yılında yaşadığımız kuraklığa eşdeğer hatta biraz daha şiddetli bir kuraklığın yaşanmakta. 2007 yılının aynı dönemine baktığımız zaman yüzde 28 Türkiye ortalamasına göre yağış azalması var. Bu yağış azalması bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Proje kapsamındaki İç Anadolu Bölgesi bu kuraklıktan nasibini alacağa benziyor. Yüzde 60- 65 civarında şuan ki verilerle İç Anadolu Bölgesi'nde bir yağış azalması görüyoruz. Tabii bütün bunlar bize kuraklığı kurak dönemlerde suyun yönetimini nasıl yapacağımızı şimdiden düşünmemizi, ona göre tedbir almamızı gerektiriyor. Bu konuda sistemli çalışma yapılarak, önümüzü daha iyi görerek, daha iyi tahminlerde bulunarak karşılaşabileceğimiz su sıkıntılarını, sorunlarını şimdiden görüp tedbir alma yönünden son 1 aydır bakanlığımızda yoğun bir çalışma yaptık, yapmaya da devam ediyoruz."

Akca, son dönemlerde kuraklığa rağmen barajlardaki doluluk oranının 2007 yılının aynı tarihine göre yüzde 25 daha fazla olduğunu belirtti. Akca, "Bu bizim için çok önemli bir gösterge ve kendimizi daha güvende hissetmemize yol açıyor. Bunu sebebi de 2007 yılından beri baraj sayımızda, depolama tesisi sayımızda meydana gelen artıştır" şeklinde konuştu.

Akca, "Barajlarımızda yaklaşık 120 milyar metreküp su var. Aradan geçen 7 yılda da talepler artacaktır. Fakat en azından şunu söyleyebiliriz; yağış azalmasına rağmen 2007'den daha fazla bir su kıtlığı, su kısıntısı yaşamayacağız. Önümüzdeki ilkbahar ve yaz ayı başları dönemlerinde Avrupa meteorolojik tahminler merkezinin orta vadeli tahminlerine göre yağışlar genellikle uzun dönem ortaları civarında seyredeceği öngörülüyor" diye konuştu.

Kurak dönemlerde en büyük sıkıntının içme suyu sorunu olduğunu kaydeden Akca, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki yaz döneminde bir iki il dışında hiçbir ilimizde içme suyu sıkıntısı beklemiyoruz. Büyük illerimizde içme suyu sıkıntımız olmayacak diye tahmin ediyoruz. Bu tahminlerimiz de çok emniyetli, kuvvetli tahmin sebebi de alınan tedbirler. İstanbul'da, su sıkıntısı beklemiyoruz. Ankara'da 2007 yılında Kızılırmak'tan Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya su temin edecek hattı Ankara'nın sigortası olarak şuan da çalışıyor. Barajlardaki su miktarları kıyaslandığında da Ankara'da da su sıkıntısı beklemiyoruz." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Türkiye'nin İlk 'Kuraklık Yönetim Planı', Konya Havzası İçin Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement