2 Milyon Suriyeli Çocuk, Aşı Olmayı Bekliyor - Son Dakika
Sağlık

2 Milyon Suriyeli Çocuk, Aşı Olmayı Bekliyor

2 Milyon Suriyeli Çocuk, Aşı Olmayı Bekliyor

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu hastanelere gönderdiği yazıyla sağlık çalışanlarına üçlü aşı KKK aşısı yapılmasını istedi.

04.11.2017 13:34  Güncelleme: 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş


Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, çalışanlara bu konuda yeterli bilgi verilmediğini belirterek, " Türkiye'de bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artmıştır, bu konuda bakanlık kamuoyunu bilgilendirmeli" açıklamasında bulundu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nu aşı emri sağlık çalışanlarında, 'Bulaşıcı hastalık mı var, niye aşılanıyoruz' endişesi yaratırken, Türk Sağlık Sen İzmir1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı'nın aşılama uygulaması hakkında detaylı bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Suriyeli göçmenlerle birlikte Türkiye'de kızamık ve çocuk felci görülme riskinin arttığını, aldıkları duyumlara göre bazı illerde hastalığın Türk vatandaşlarında da görülmeye başlandığını öne süren Doğruyol, "Sağlık Bakanlığı, uzun yıllardır görülmeyen kızamık, çocuk felci gibi hastalıkların görülme sıklığını ve ülkemiz vatandaşlarının karşı karşıya kaldığı riski kamuoyuna açıklamalıdır" dedi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun hastanelere gönderdiği aşı yazısının da riskin arttığının bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Doğruyol, "Kurumun yazısında 80 ve 90 yılları arasında doğan personele aşı yapılması gerektiği ifade ediliyor. Peki bu bir zorunluluk mu yoksa koruyucu bir önlem midir. Sağlık çalışanları olarak bunu bilmeliyiz. Ne gibi bir riskle karşı karşıyayız, bilmiyoruz" dedi.

SAĞLIKÇILARDA AŞI PANİĞİ

2 Milyon Suriyeli Çocuk, Aşı Olmayı Bekliyor

Doğruyol şunları söyledi 'Ülkemizde salgın bir hastalık yoksa Suriyeli göçmenlere 3 tur üçlü karma(kızamık, kızamıkçık, kabakulak) üç tur beşli karma (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, menenjit) aşılamalarını neden yapıyoruz? Sağlık çalışanlarımız ülkemizin her bir köşesinde olduğu gibi, ilimizin her bir köşesinde de Suriyelilere aşılama yapmak için sokak sokak gezip Suriyeli çocuk arıyor. Ülkemizde Yıllardır ilmek ilmek dokunan koruyucu sağlık hizmetlerinde ki aşılama hizmetleri maalesef heba olmuştur' unutulan pek çok hastalık Suriyeli göçmenlerle yeniden hortlamıştır. Sağlık Bakanlığı çocuk felcinin olmadığını ifade etmektedir. Çocuk felci yok ise o zaman çocuk felcinin de içinde olduğu aşılar yapılmaktadır? Maalesef Tüberküloz, şark çıbanı, çocuk felcinde artış olduğu konusunda duyumlar var. Ülkemizde yaklaşık iki milyon aşı yapılması gereken Suriyeli çocuktan bahsedilmektedir. Bu çocuklar hatta yetişkinlere sınırda sağlık kontrolleri yapılarak aşıları da yapılsaydı bu gün bu sıkıntıları yaşamayacaktık.

Bakanlık Yetkilisi: "Risk grubundaki sağlıkçılar aşılanmalı, hastalık oluşursa bakanlık sorumluluk kabul etmez"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu yazısı doğrultusunda personel kayıtları esas alınarak 1980-1991 doğumlu personeline KKK ( Kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşısı yapılması talep edildi. Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, sağlık çalışanlarının hastalandığında, geçmişte eksik aşısı varsa Sağlık Bakanlığı'nın iş sağlığı ve güvenliği açısından sorumluluk almayacağını ifade etti. Aşının sağlık çalışanlarına zorla yaptırılmasının mümkün olmadığını belirten yetkili, "Ancak özellikle bulaş riski yüksek birimlerde çalışan sağlık personelleri aşılanmalıdır. Gerek göçmenler gerekse ülke dışından gelen vatandaşlar nedeniyle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artmıştır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık 2 Milyon Suriyeli Çocuk, Aşı Olmayı Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement