Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, "Bugün Türkiye'de 75 milyon insanımızdan 7 gün 24 saat esasına baktığımız zaman her gün yaklaşık 1 milyon kişi hastanelere gelmekte. Sağlıkta erişim bu kadar rahatlamış durumda" dedi.
Sağlık Bakanlığınca düzenlenen "Merkezi Hekim Randevu Sistemi, e-Sağlık Uygulamaları, Uluslararası Projeler konulu D-8 Ülkeleri Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaya Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Sağlık Bilgi Sistemi Genel Müdürü Hakkı Öztürk, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Hacı Ömer Tantuş ve Bangladeş, Malezya, Endonezya'dan gelen doktorlar katıldı.
Semazen gösterisiyle başlayan çalıştayda konuşan Kafkas, Türkiye'nin sağlıkta büyük bir devirimi gerçekleştirdiğini belirterek, 11 yıl önce sağlıkta dönüşüm projesi olarak başlatılan projenin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve dünya otoriteleri tarafından ulaşılabilir bir sağlık sistemi örneği olarak gösterildiğini söyledi.
Bunu yaparken önlerinde çok büyük örnekler olmadığını ifade eden Kafkas, organ naklinde ihtiyacı olan hastaları kaydedebilecek ve objektif sıralamasını yapıp düzene sokacak sisteme sahip olmadıklarını hatırlatarak, 2002'de ülkede yaşayan insanların yılda 2,6 defa doktorla buluşabildikleri bir Türkiye'yi devraldıklarını bildirdi.
-"285 bin kişi randevu alabiliyor"
Bugün herkesin istediği zaman, eşit şartlarda erişebildiği bir sağlık sistemine sahip olunduğunu dile getiren Kafkas, "İşçisiyle yöneticisinin, zenginiyle fakirinin eşit şartlarda sağlık hizmetinden yararlanabileceği yapıyı kurduk. Bugün Türkiye'de 75 milyon insanımızdan 7 gün 24 saat esasına baktığımızda her gün yaklaşık 1 milyon kişi hastanelere gelmekte. Sağlıkta erişim bu kadar rahatlamış durumda" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın bilgisayar teknolojisini en etkin kullanan Bakanlıklardan biri olduğunu, bu anlamda dünyaya örnek olunacak noktaya gelindiğini vurgulayan Kafkas, Merkezi Hekim Randevu sisteminden günde 285 bin kişinin randevu alabildiğini bildirdi.
Elde edilen bu bilgi birikimini dost ve kardeş ülkelerle paylaşmak istediklerini anlatan Kafkas, sistemin sadece muayene olunması için hazırlanmadığını, sağlığı planlayan, yöneten ciddi bir altyapıya sahip olduğunu anlattı.
Hastaneleri yönetirken 805 kamu hastanesine bu işlemi verdiklerini belirten Kafkas, şunları kaydetti:
"Bir süre sonra 805 hastanemizi ve özel sektör ve diğer sağlık kuruluşlarını tek bir işletmeymiş gibi yönetme şansına sahip olacağız. Yani şu hastananede muayene olan, öbür tarafta filmini çektiren, tahlil sonuçları olan birisi tek bir hastanede bütün bu işlemleri yaptırmış gibi altyapıya sahip olacak, bunlardan yararlanarak sağlıklı sonuçlara ulaşılması sağlanmış olacak." - Ankara
Son Dakika › Sağlık › D 8 Ülkeleri Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?